MTI

iCorrect a hírek helyesbítésére

Nem könnyű a celebek élete: bárki bármit ír vagy mond róluk, azonnal felkerül a világhálóra és megjelenik a nemzetközi sajtóban, akár igaz az állítás, akár nem. Az áldozatok számára kínál megoldást az iCorrect portál.

Az ötlet David Tang vállalkozó agyából pattant ki. A szomorú helyzeten úgy kíván javítani, hogy az érintetteknek - persze korántsem ingyen - lehetővé teszi a folyamatos és akár ismételt helyesbítést is, sőt valóságos bérletet biztosít erre. Mint arról a brit Guardian beszámolt, hála ennek a portálnak ma már az egész világ tudhatja példának okáért, hogy Bianca Jagger - a brit rocker, Mick Jagger emberjogi tevékenységéről is ismert elvált felesége - sohasem járt Billy Joel amerikai rockzenésszel, ahogy azt korábban állították, illetve egészen pontosan arról értesülhet, hogy Bianca cáfolta a vádat.

Mi több, a nicaraguai szépség Pierre Trudeau néhai kanadai miniszterelnökkel sem ápolt soha semmiféle kapcsolatot, amiként az sem igaz, hogy 23-ik születésnapján, 1977-ben félmeztelenül lovagolt be a New York-i Studio 54 szórakozóhelyen rendezett születésnapi ünnepségre. Azt nem vitatja, hogy a ló az utcán volt a Studio 54 előtt és ő felült rá, de ezt rendes öltözetben tette - ám az esetről terjesztett legenda, hiába cáfolta ismételten, újra és újra feltűnik a médiában.

Kevin Spacey rendező is gyorsan reagálhatott a Mirror honlapján megjelent pletykára, amely szerint Kate Moss, a 36 éves szupermodell színészi karrierről álmodik és már el is szerződött egy mellékszerepre Shakespeare Viharjában, amelynek próbái az Old Vic színházban folynak. A rendező, mint az iCorrect honlapján olvasható, elismerte ugyan, hogy egy partin találkozott a szépséggel, de szó sem volt arról, hogy Kate nimfaként lépne fel az Old Vic világot jelentő deszkáin, már csak azért sem, mert nincs ilyen szereplő az előadásban.


Ám nemcsak divatsztárok és ex-manökenek számára lehet hasznos az iCorrect: Tony Blair brit ex-miniszterelnök felesége, Cherie Blair is gyakran igénybe veszi a portál szolgáltatásait. Így például márciusban a Mirror abbeli állítására reagált, hogy egy ízben részt vett volna a líbiai Kadhafi ezredes egyik fiának nagyszabású partiján. Az erről szóló kis cikk egy régebbi sztori felújítása volt, és Blair asszony magas labdát üthetett le: az iCorrect portálon szó szerint idézte az állítással először 2009-ben előhozakodó Daily Mail tavalyi bocsánatkérését, amelyben a lap elismerte, hogy hamisan vádolta a volt miniszterelnök feleségét.

Az iCorrect.com portált a hírekben gyakran szereplő üzletemberek is felhasználják. Így például Sir John Bondról, a HSBC bank volt elnökéről nemrég a londoni Evening Standard azt írta, hogy az ő vezetésével vásárolták meg 9 milliárd dollárért még az amerikai ingatlanpiac összeomlása előtt a Household céget, amely úgynevezett subprime - később behajthatatlannak bizonyult - jelzálogkölcsönöket adott kispénzű lakásvásárlóknak. Ezzel Sir Bond tönkretette saját 45 év alatt szerzett reputációját - írta a lap. A portálon közzétett válaszában az üzletember nem tagadja, hogy ő kezdeményezte a Household megvételét, de hozzáteszi, hogy a veszteségek csak később keletkeztek, és tiltakozik az egész életpályájára vonatkozólag levont következtetés ellen, mivel, mint emlékeztet rá, az ő idején a HSBC vagyona 5 milliárd dollárról 200 milliárdra nőtt, amiben neki is része volt.

Niall Ferguson, a Civilization című új könyv szerzője az iCorrect révén válaszol egyik kritikusának, aki azzal vádolta, hogy a nyugati hatalmak történetéből kihagyta az olyan kínos részleteket, mint például a németek 1904-es namíbiai népirtása. A bírálat hatásosabb lehetett volna, írja, ha szerzője a könyvet el is olvasta volna, ugyanis annak 176-181 oldalain részletesen beszámolt a hererók és namák tömeges megsemmisítéséről.

Mindig van mit helyesbíteni, az egyszerű névelírásoktól vagy dátumozási tévedésektől a rosszindulatú pletykákig és a történelmi tévedésekig - a portál így alighanem sikerre van ítélve. Azon persze nem segít, hogy a vádakat és a rágalmakat könnyebben felkapja média és így gyakrabban szerepelnek a keresőprogramokban, mint a cáfolatok és a helyesbítések. De legalább van egy webhely, amelyen - ha korrigálták a téves információt - a helyesbítés mindenképpen megjelenik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!