Gyurkity Péter

Mobil fizetés Windows Phone alatt is

Az NFC támogatása lehet a következő nagy ugrás a telefongyártók, valamint a különböző mobil operációs rendszerek fejlesztői számára, ezt pedig egyik nagy sem szeretné kihagyni - a Microsoft is készül.

Az elmúlt hetekben beszámoltunk arról, hogy az Apple várhatóan az iPhone 5 kapcsán jelenti majd be az NFC, vagyis a mobilos tranzakciókat támogató technológia alkalmazását és annak beépítését saját platformjába, illetve hogy a Google is készül erre, mégpedig új, igencsak fontos partnerek segítségével. A szoftvercég sem szeretne azonban lemaradni, így nem meglepetés, hogy most innen szivárogtak ki részletek ezzel kapcsolatban.

A Bloomberg értesülése szerint ugyanis egy "következő verzióban" a Windows Phone operációs rendszer is támogatja majd a megoldást, ezzel pedig többek között lehetővé válik, hogy a szoftvert alkalmazó telefonokkal egyetlen rövid kontaktus révén lebonyolítsuk a különböző tranzakciókat - így például a fenti módon, a telefon és az azzal kompatibilis leolvasó összeérintésével fizethetünk majd egyes üzletekben. A Microsoft egészen pontosan a Nokiával kötött megállapodás részeként építi be a technológiát saját szoftverébe, ennek pontos megvalósulásáról azonban még nem érkezett hír.

Emiatt azt sem tudjuk, hogy az egyelőre Mango kódnéven ismert, soron következő frissítés, avagy netán a Windows Phone 8 részeként jelenik-e meg a technológia, jelenleg mindössze annyit vehetünk biztosra, hogy Redmondban többek között ezzel készülnek az Android egyre jobban kibontakozó előnyének ellensúlyozására. A Nokia megemlítése sem meglepetés, hiszen a cég már korábban jelezte, hogy az idén megjelenő Symbian telefonoknál alapvető komponens lesz az NFC - a Google ezt már a Nexus S esetében megvalósította, bár a technológia egyelőre nem terjed rohamos ütemben, így van idő felkészülni a szélesebb körű alkalmazásra.

Minden készen áll tehát arra, hogy a három nagy (az iOS, az Android, valamint a Windows Phone) kivétel nélkül kiaknázza a megoldásban rejlő előnyöket, innentől kezdve a többi piaci szereplőn múlik, hogy pontosan hol és milyen gyorsan láthatjuk majd viszont annak gyakorlati alkalmazását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • birdo #2
    A Japán földrengés hetében volt egy híradórészlet, mikor egy nő a Japán vonatállomáson úgy vett jegyet, hogy rátette a mobilját a kijelzőjével lefelé egy terminálra, és úgy fizetett a jegyért, melyet ki is köpött neki a gép.
    De nem fölé tartotta, mint itt a képen....teljesen rátette...és csak egy pillanat volt az egész..
    Szóval mit szeretnének " kihozni és mikor ??
  • Madve #1
    Nfc-s nokia nem csak lesz, hanem már van egy ideje, tulajdonképpen szerintem ki lehet mondani, hogy az első volt a kereskedelmi forgalomban kaphatóak között.

    A microsoft meg verítékezhet rendesen, gondolom szokatlan nekik, hogy dolgoztatják őket, és nem ők diktálnak, vagy nem rögtön félkész terméket futtatnak a piacra. Az már biztos, hogy hamarabb lesz meego-s nokia, mint wp-s, és ha ez így megy tovább, akkor a meego-nak is lesz ideje felfutni annyira, hogy talán ne legyen száműzve a nokiákról.