Berta Sándor

A Mastercard és a Citigroup is támogatja az NFC-t

A Google fontos partnereket talált a Near Field Communication (NFC) technológia értékesítésére. Az óriáscég mellett az új munkacsoport tagja lett a Mastercard, a Citigroup és a Verifone Systems is.

A The Wall Street Journal bennfentesekre hivatkozva arról tudósított, hogy a négy cég együtt dolgozik egy NFC-n alapuló új mobil fizetési rendszer kifejlesztésén. A projekt célja, hogy a mobiltelefonokat elektronikus pénztárcává változtassa. A rendszer várhatóan még az idén megjelenhet. A Google és a három másik társaság olyan megoldással akar előrukkolni, amely lehetővé teszi a kereskedők számára, hogy személyre szabott ajánlatokkal lephessék meg a mobil előfizetőket. A rendszer ehhez felhasználná a Google által összegyűjtött személyes adatokat.

A Mastercard és a Citigroup vállalta, hogy átvállalják a téves elszámolásokkal kapcsolatos kockázatokat, egyúttal pedig kampányt indítanak azért, hogy az emberekkel elfogadtassák az NFC-n alapuló kifizetéseket. A Verifone Systems szintén részt vesz a programban. Doug Bergeron, a Verifone vezetőjének nyilatkozata szerint "egy mobiltelefon sokkal intelligensebb eszköz, mint egy hitelkártya." A nagy áttörés az lenne, ha az NFC technológiát az Apple integrálná a jövőbeli iPhone modellekbe (Erről már korábban is jelent meg hír).

Már a február végén megjelent Android 2.3 támogatta a Near Field Communication technológiát, ez tovább bővült a nemrég megjelent Android 2.3.3-ban. Az új funkciók közül kiemelkedik az egyes NFC-kompatibilis készülékek közötti gyors fájlcserélés lehetősége. A Nexus S készülékbe beépítettek egy NFC-chipet, ezáltal a vásárlók már akár a telefon segítségével is intézhetik a bevásárlásaikat.

Az NFC számára az idei esztendő hozhatja meg az áttörést. Ezt támasztja alá, hogy az Orange, a Deutsche Telekom, a Vodafone, a Telenor, a Telekom Austria Group és a Telefónica közös nyilatkozatban kötelezték magukat az NFC-szolgáltatások legkésőbb 2012-ig való bevezetése mellett. A GSM Szövetség pedig azt jelezte, hogy szeretné megelőzni a piac széttöredezését és vállalta, hogy kidolgozza a szükséges minősítési és vizsgálati szabványokat. Utóbbiakkal biztosítanák az NFC-szolgáltatások globális kompatibilitását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #4
    Ez mivel tud többet a "személyre szabott kedvezményeken" kívül, mint a Japánban hosszú évek óta használt mobiltelefonos fizetési és utalási lehetőségek?
  • carville #3
    Nem tudok róla, hogy az MS akárcsak pajzán gondolat szintjén foglalkozna az NFC-vel, így szinte biztosra veszem, hogy nincs benne. Arról valószínűleg hallottam volna.
  • roliika #2
    A Samsung Omnia 7-ben (i8700) van NFC chip?
    Vagy ez még nagyon a jövő?
  • bm823 #1
    " A GSM Szövetség pedig azt jelezte, hogy szeretné megelőzni a piac széttöredezését és vállalta, hogy kidolgozza a szükséges minősítési és vizsgálati szabványokat. Utóbbiakkal biztosítanák az NFC-szolgáltatások globális kompatibilitását."

    Ezek szerint lesz rá esély, hogy ne az legyen, hogy egyik helyen csak iphonenal lehet fizetni a másikon meg csak androidos telefonnal?