SG.hu

Hackerkészlet ipari rendszerek ellen

Egy orosz cég veszedelmes programkészletet dobott piacra, Aki megveszi a szettet, az különösebb programozói tudás nélkül is könnyen felépíthet egy ipari folyamatirányító rendszerek elleni szoftveres támadást.

Az atomerőművek, olajfinomítók, üzemek felügyeletét, vezérlését, az ehhez kapcsolódó adatgyűjtést ellátó programokban éppúgy lehetnek - esetenként akár súlyos - javítatlan hibák, mint az irodai alkalmazásokban vagy a hétköznapi operációs rendszerekben. Ha egy számítógépes bűnözőnek sikerül kiaknáznia egy ilyen sérülékeny pontot, akkor saját parancsait hajtathatja végre a megcélzott gépen, s ezzel rendkívül súlyos károkat okozhat.

Egy moszkvai cég ilyen programrésekből akar pénzt csinálni. A Gleg nevű orosz vállalkozás ipari folyamatirányító szoftverek sérülékenységeiből, illetve az ellenük bevethető kódból gyúrt össze támadókészletet, majd website-ján árulni kezdte a csomagot. Az Agora SCADA+ Pack 23 modulból áll, s állítólag a vevő a célba vehető szoftverek gyenge pontjairól szóló magyarázatot is talál az összeállí-tásban.

Tavaly világszerte nagy visszhangot keltett az első olyan számítógépes kártevő felfedezése, amelyet kimondottan ipari folyamatirányító rendszerek elleni támadásra terveztek. A Stuxnetnek keresztelt féreg - melyet szakértők szerint az iráni atomprogram tönkretétele vagy legalábbis hátráltatása céljával fejlesztettek ki - új fejezetet nyitott a számítógépes bűncselekmények (és hadviselés) történetében.

"Szerencsére egy ipari folyamatirányító géphez nem olyan könnyű hozzáférni. Meg aztán, bár az orosz szett összeállítói ügyesen igyekeznek meglovagolni a Stuxnet keltette érdeklődést, nem hiszem, hogy csomagjuk kasszasikert arat. Aki egy folyamatirányító rendszert akar megtámadni, az bizonyára óvatosabb annál, semhogy fegyverét az interneten vásárolja meg." - vélte Szappanos Gábor, a VirusBuster vezetője.

"Az sem valószínű, hogy egy hacker többféle rendszert venne célba, vagyis a potenciális vásárlóknak legfeljebb a csomag egy kis részére lenne szükségük - magyarázza a szakember. "Mindenesetre az orosz cég lépése újra ráirányítja a figyelmet arra, amivel eddig nem sokat foglalkoztunk: a kritikus infrastruktúra felügyeletét ellátó számítógépes rendszerek sem sebezhetetlenek. Ugyanúgy hardver- és szoftver-komponensekből állnak, mint irodai társaik, vagyis óhatatlanul tartalmaznak kisebb-nagyobb sérülékenységeket. Mivel pedig ezek a rendszerek a kritikus infrastruktúra részei, kiemelt célpontnak számíthatnak, s ezért kiemelt figyelmet érdemelnek."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • labzo #1
    A Stuxnetről még annyit, hogy az, ahogy hallom, csak a Siemens gépeire lettek kifejlesztve.