Berta Sándor

Érkeznek az Intel újgenerációs SSD meghajtói

Az amerikai cég az idei CeBIT-en mutatta be a 34 nanométeres gyártási technológiával készülő SSD termékcsaládját, azonban alig telt el néhány hét, máris új modelleket lebegtetett be.

A VR-Zone híre szerint az Intel 320-as sorozatú SSD meghajtói már nem 34, hanem 25 nanométeres gyártási technológiával készülnek és a tárolókapacitásuk akár 600 gigabájt is lehet. Az új gyártási technológiának köszönhetően a 2,5 colos készülékek az elődeiknél kevesebbet fogyasztanak. Emellett az IOPS-értékek, vagyis a másodpercenkénti írási és olvasási műveletek számának tekintetében gyorsabbak lesznek az 510-es sorozat tagjainál is, a 4 kilobájtos fájlok esetében az írási műveleteknél elérhető lesz velük a 23 000-es, míg az olvasási műveleteknél a 39 500-as érték. Ezek körülbelül a kétszeresei az X25-V és X25-M IOPS-értékeinek.


A magasabb IOPS-értékek ellenére az 520-as sorozat többi teljesítményadata azonban elmarad az előző termékcsalád adataitól, így például a maximális olvasási sebessége "csak" 250 MB/s, az írási sebessége pedig legfeljebb 170 MB/s lesz. Az 510-es sorozatú SSD meghajtóknál ezek az értékek 265 és 500, illetve 200 és 315 MB/s között változnak. A tárolt adatok az AES 128 bites technológia segítségével titkosíthatók. Az Intel szerint a meghibásodások közötti idő elérheti az 1,2 millió órát is.

Az új meghajtók várhatóan a hónap végén jelennek meg a boltokban. A 320-as sorozatot a vállalat a második generációs (G2, Postville kódnevű) X25-V és X25-M SSD-család felváltására szánja. Az új egységek tárolókapacitása 40, 80, 120, 160, 300 és 600 gigabájt lesz, áruk pedig 109, 189, 239, 329, 569 és 1119 dollárt kóstál majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #22
    Meg gondolom a windows 7-nek is.. meg gondolom a tobbi zenei programnak is..
  • Penge4 #21
    Elvileg igen, mivel a reccsenés két dolog miatt fordulhat elő: CPU tüske (ezt normális task managerben látod) és I/O tüske (normális task managerben ezt is látod).

    SSD-nél nagyon kicsi az esélye az I/O tüskének. Egész pontosan tüske az van, csak az véletlenszerű elérési sebesség miatt nem akaszt meg semmilyen folyamatot, mert sokszorosa a vinyóénak.

    Persze ehhez a forrásnak és a zeneszerkesztő szoftvernek is az SSD-n kell lennie.
  • Tetsuo #20
    En zenere vagyis zeneszerkesztesre hasznalom a gepet es bar van benne hardveres gyorsitas az effektekhez, azert jo lenne, ha biztosabb lenne a memoriaeleres, ill bizonyos lejaszasi pillanatokban bizony reccsenget az osszetettebb resz, persze rendernel nem, de akkor is zavaro..
    Ezen segithet?
  • Penge4 #19
    Erősen sarkított példa. Ha az összméretet elosztod a mennyiséggel, akkor nyilván kisebb átlagértéket fogsz kapni. De például normálisan megírt szoftver nem fog beolvasni minden egyes language fájlt, ilyesmi...

    De nem is ez a lényeg, programok futtatásában valóban kijön az előnye, ahogy a Pendrivenak is (Readyboost) a lapozófájllal.

    De mondjuk egy 2-4 gigás MKV-t duplaklikktől számítva mennyi idő alatt indít el lejátszásra.

    Vagy mennyi idő alatt tudsz több gigás állományokat átmozgatni, az sem mindegy.

    Mert oké, hogy bootlemeznek jó, de csak annak elég drága és továbbra sem vagyok meggyőzve az élettartamáról, főleg az MLC-knek. Főleg most, amikor még kezdeti stádiumban vannak a különböző algoritmusok (wear leveling, TRIM, garbage collection).
  • Spirit #18
    "Az átlag usernek fogalma sincs arról, hogy egy gyors HDD 4kb randomban mit tud." - bocs, lemaradt. :D
  • Spirit #17
    Mivel a HDD-k mechanikus alkatrészek, ezért maximum a szekvenciális olvasás/írásban tudnak valamit is felmutatni. Mikor bejöttek az SSD-k, muszáj volt a szekvenciális értéket megadniuk, mint "támpont". Az átlag usernek fogalma sincs arról, hogy egy gyors HDD 4kb randomban. Pár napja vettem adattárolásra egy új HDD-t.Olvasásban szekvenciálisan 130Mb/sec-et tud, 4kb randomban 0,52mb/sec.
    Na mármost ha leírnák, hogy az adott új generációs SSD akár 50mb/sec-et is tud 4kb randomban szerinted hányan ugranának rá? Muszáj a nagy számokkal dobálózni.

    Miért is nem fontos? A Program files könyvtáramban vannak a telepített cuccaim, megnéztem Neked.(új win, még nincs minden fennt)
    12086984704 byte/29074 fájl=kb.404kbyte/fájl
    Windows könyvtár: 11127873536 byte/55025fájl=197kbyte/fájl

    Tehát akár milyen programot indítok, jellemzően kb. semmi haszna nincs a magas szekvenciális olvasásnak, ha párszáz kb-onként ugrálnia kell a fejnek. Ebben viszont egy SSD 20-100X gyorsabb típustól függően.
  • Tetsuo #16
    Ezt nem vagom. Miert nem fontos a "szekvencialis olvasas"?? Az az egyik fo jellemzoje a memoriaknak.. :S
  • MsUser #15
    A második laptopomba teszem át a 40Gb-os Samsung SSD-met "az előző alaplaphibás lett" a normál mechanikus HDD-hez képest sokkal jobb, a laptopba CPU növelés csere helyett is jobb egy SSD-re átállni. Egyébként egy középszintű SSD, sokkal jobbak is vannak már 25000.-Ft ért vettem 2 éve, még van rajta 1év garancia!
    Más tegnap beállítani hoztak frissen vásárolt, iCore7 3,06Ghz-es, 6Gb/1800Mhz-es Rammal, ASUS P6T/X58-as alaplappal WD Raptor HDD-vel, ATI6900HD-vel, x64/Win7-el a HDD 45%-al lassabb a gép többi eleméhez képest! Megkérdezték mit tudok tenni vele, erre egyértelműen az SSD a megoldás CPU-t kicsit meghúzva szupergyors de a HDD csak zörög mint atom bekapcsoláskor, szinte kiakad a HDD, de a T60-as LENOVO-m 10mp alatt bekapcsol míg ez a gépszörny 40-50mp alatt jut el üdvözlésig De a Win.-ben is néha lassabb mint a T60 laptopom, a gép nagyon erős de a mechanikus gagyi technológiás WD-HDD. visszahúzza nem kicsit!
  • Ecology #14
    Ember! Az utolsó mondatodban benne is van a lényeg. 100%-ig egyet értek veled!
  • Spirit #13
    Értsétek már meg, hogy egy SSD-re olyan alkatrészként kell tekinteni, mint egy gyorsabb cpu-ra, több memóriára, csak éppen egy SSD-s 1 magos A64+1,5Gb ram érzésre oda-vissza veri A 3Ghz-es Core2-est, amiben 4Gb ram van, és egy 7200-as HDD. (két gépemben már vettem SSD-t, igaz piciket olcsón) A lényeg a 4kb-os random olvasási érték, ami nagyságrendileg egy HDD-nél 0,2-0,5Mb/sec, egy SSD 10-30Mb/s közötti tartományban mozog. Az, hogy szekvenciális olvasásban "csak" 250Mb/sec-et tud, kutyát nem izgat. Attól függ ki mennyi programot használ, mennyit játszik, stb egy 40-64-80-128Gb-os bőven elég. Windows+minden program+telepített játékok elférnek rajta és hagyni kell durván 20% helyet. Igaz durván 100e újraírást tudnak elviselni a chip-ek, de az elektronika egyszerre használja az egész felületet. Vagyis egy 40Gb-osra is kb. 4millió Gb-ot írhatunk. HD sentinellel nézve egy erősen igénybevett gép lapozófájllal, cache-el együtt sem ír 10-20Gb-nál többet naponta.(telepítések más tészta, de azt nem minden nap csinálja az ember) Lehet számolgatni.

    Ha valaki nem renderel 3d videót, nem játszik, csak használni akarja a gépét, az SSD jobb választás szinte bármilyen fejlesztésnél. Erős gépbe is legalább annyit dob, de FPS-t ugye nem növel. :D
    Sajnos a fő gépemen annyi cucc van, hogy a 64Gb-oson nem férnék el(-20%), a 128Gb-osok meg még nagyon drágák. De ha tehetném, SOHA többet nem ülnék HDD-s gép elött.