Napi Online

Vége az elektronikus pénznek?

A Fidesz elnöksége vasárnap délután tárgyalt arról, hogy az új alkotmányban rögzítsék: Magyarország hivatalos fizetőeszköze a forint (döntést ma hozhat a frakció).

Ennek szükségességét Varga Mihály, miniszterelnökséget vezető államtitkár az alaptörvény pénteki parlamenti vitájában hangoztatta. A fideszes politikus kijelentette: vannak olyan magától értetődő dolgok, amiket az alkotmánynak rögzítenie kell, ilyen például az, hogy Magyarország fővárosa Budapest. Amíg a forint az ország hivatalos fizetőeszköze - ami fontos alapeleme a gazdasági és monetáris rendszernek -, addig ezt is tartalmaznia kell az alaptörvény szövegének - hangsúlyozta. Varga arról is beszélt, hogy módosító javaslata - többek között - kimondaná: Magyarország hivatalos pénzneme a forint, amelyet bankjegy és érme formájában lehet fizetőeszközként elfogadni. (A politikus nem érzi, hogy furcsa ezt éppen az eurócsatlakozás előtt szorgalmazni, hiszen "2020 előtt nincs realitása Magyarország csatlakozásának".)

Jogászok szerint ebből némi más gond is adódhat. Áttételesen ugyanis így akár az alaptörvénybe ütközőnek is lehetne minősíteni a különböző elektronikus fizetési formákat (ezek ugyan forintalapúak, de pénzünk fizikai formában, bankjegyként, illetve érmeként, természetesen nem lelhető fel az ügyletben). Ugyancsak problémássá válhatnának a különböző utalványok, sőt a kékfrankos és az ehhez hasonló kezdeményezések is. Ezeket ugyanis ma szintén fizetőeszközként, pénzhelyettesítőként lehet használni. A devizaszámlák és az azokról indított belföldi tranzakciók alighanem még tovább bonyolíthatják a helyzetet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • bakagaijin #5
  A probléma ott van, ha tényleg leírták azt, hogy csak bankjegy és érme formájában fogadható el. (A bankkártya, átutalás mint fizetési forma tehát illegális. Ami már azért is furcsa, mert emlékeim szerint bért pl. csak elektronikus formában lehet kifizetni.)

  Az, hogy EUR (vagy egyéb - sok külföldi fizet kártyával Magyarországon) önmagában nem cinkes, HA lehet fizetni legálisan elektronikusan. (Hiszen az eladó forintban kapja meg, a vevő a saját számlája szerint, a bank+kártyakibocsátó meg örül.) Ez ott probléma, ahol kp fizetnél euróval (pl. magyar autópályamatrica a határon), amit így be kell majd tiltani. A vicc az, hogy az osztrák oldalon (!) viszont fizethetsz kp-ban euróval és forinttal is érte :))). Meg gondolom szeretnek a Balaton partjára kijárni és sorbabüntetni a még megmaradt vendéglátósokat eur elfogadásért...
 • Wearwolfff #4
  Eh... szócséplés. Gondolkozzanak már értelmesen odafent. Attól hogy valami étkezési vagy könyv utalvány, azt meg kell venni előtte forintban. Akkor utána már tudsz vele vásárolni. Tulajdonképpen értelmetlen az egész utalványosdi, csak azért találták ki, mert szebben adja ki magát, ha ajándékba adod, a családnak csak úgy, vagy a céged juttatásként, mintha pénzt adna. Vagy így ezzel irányítani tudják az ajándékot. Például könyvet szerettél volna ajándékozni, de nem tudod miket szeret olvasni. Akkor megveszel egy utalványt, amit tovább adsz az illetőnek, aki megvesz valami könyvet azért az utalványért. Pontosabban nem is megvesz, hanem átvesz, vagy kikér, mert te vetted meg a könyvet, csengő-bongó vagy zizegő fizikai forintért.

  És attól, hogy van egy elektronikus számlád, ott van egy meghatározott hitelkeret amit később keményen be fognak rajtad vasalni, vagy épp előre feltöltött számlakeret. Ennyi erővel hitelre sem lehetne mosógépet venni, meg autót sem, mert ott sincs fizikailag ott a forint. Az egész bankrendszer virtuálisan működik. De a forint pénz mindig ott van mindenütt a rendszer mögött.

  Margiiit! normális Maargiiit???


  Ez csak az euróval történő fizetést teszi lehetetlenné ott, ahol magyarországon manapság ezt elfogadják. Ha te külföldről kapsz juttatásként havonta eurót, akkor azt mindenképp át kell váltanod forintra, hogy majd vásárolni tudj. A múltkor én is kaptam ajándékba 10 eurót. Nem akartam elkölteni, de megkérdeztem a sarki boltban, hogy itt lehetne-e euróval fizetni. Kicsit gondolkodott rajta, aztán kibökte, hogy végül is miért ne. Ugyanolyan pénz. Ő utána ugyanúgy tud vele vásárolni, külföldről talán egyszerűbben, és így mindenkinek egyszerűbb.

  "A devizaszámlák és az azokról indított belföldi tranzakciók alighanem még tovább bonyolíthatják a helyzetet."

  "Szegény bankok. Alkotmányellenes lesz lehúzniuk a pórnépet."


  Most majd be kell sétálnod egy bankba vagy egy váltóba, hogy az euródért forintot kérj. Így is úgyis le fognak húzni a vétel-eladás árfolyam miatt.
 • Cat #3
  A kékfrank egy pénzhelyettesítő helyi pénz. http://www.kekfrank.hu/

  Van ilyen máshol is, a helyi gazdaság felpörgetését célozza, és közben a forint a bankban kamatozhat.
 • Penge4 #2
  "Ugyancsak problémássá válhatnának a különböző utalványok, sőt a kékfrankos és az ehhez hasonló kezdeményezések is. Ezeket ugyanis ma szintén fizetőeszközként, pénzhelyettesítőként lehet használni."

  A kékfrankosról másra asszociálok. Persze bizonyos körökben az is szolgálhat fizetőeszközként.

  "A devizaszámlák és az azokról indított belföldi tranzakciók alighanem még tovább bonyolíthatják a helyzetet."


  Szegény bankok. Alkotmányellenes lesz lehúzniuk a pórnépet.
 • mrzed001 #1
  Ismét egy alaposan [fekveröhög] átgondolt javaslat a fidesz rohamgyárából ....