Napi Online

Nem lesz ajándék a frekvencia

A mobiltelefon-társaságok jó ideje szeretnének hozzájutni a parlagon lévő 900 MHz-s frekvenciához. A cégek azért sürgetik a döntést, mert ezen a frekvencián viszonylag hatékonyan tudnának a gyérebben lakott helyeken is adatokat szolgáltatni.

Most úgy néz ki, hogy a cégeknek nem kell sokáig várniuk a kormány ezzel kapcsolatos döntésére, de elképzelhető, hogy azzal nem lesznek maradéktalanul elégedettek. Egyelőre ugyanis nem lehet tudni, hány részre osztják a meglévő szabad frekvenciát. Elméletileg háromra, kettőre is vághatják, így akár mindhárom cég hozzájuthatna a sávhoz, de az sem kizárt, hogy egyben akarják meghirdetni.

Ennek viszont az is lehet a következménye, hogy egy újabb szolgáltató jelenik meg a piacon, vagyis a jelenlegi szereplők azzal, hogy kiharcolták a frekvencia hasznosítását, egyben megágyaznak versenytársuknak. Ennek ugyan kicsi az esélye, hisz a legutóbbi - sikertelen - pályázaton jelentős szereplő nem vett részt - mindenesetre azt a piaci szereplőknek kell eldönteniük, hogy belépnek-e vagy sem.

Fellegi Tamás fejlesztési miniszter szerint a kormányzat feladata, hogy ennek lehetőségét megteremtse. Sőt elméletileg annak a lehetősége is benne van a rendszerben, hogy valamelyik tőkeerős szereplő felvásárolja a frekvenciát, amelyet aztán továbbértékesít. Arra a kormányzati gesztusra viszont végképp nem számíthat a három cég, hogy beharangozott befektetéseik fejében - no meg hogy lenyelték a válságadót - az állam megajándékozza őket egy-egy kis frekvenciával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kopasz1979 #2
    "Penge4" a pannon is 900-n dolgozott kezdetben, de aztán a voda indulása után a pannos is és t-mobile is átált 1800-ra, de én úgy tudtam, hogy a t-mobile és a pannon mind 900-ast mind a 1800-ast használja. De a cikk szerint már nem használják ők sem. 1200-t meg tudtommal nem is volt használva mobilsávra itthon és külföldön sem hiszem, hogy nagyon használnák az 1200-s sávot, hanem 450-es sáv volt használva azt meg westel450 használta, de az a cég meg már rég megszünt ugy tudom.
  • Penge4 #1
    Hogy heverhet parlagon? A Westel felvásárlásával elvileg a T-Mobile jutott hozzá nagyon régen, nem?
    Az sugárzott 900-on, a Pannon 1200-on, a Voda pedig 1800-on. Az UMTS pedig 1900-on megy, de telefonáláshoz még többnyire GSM-et használnak.