MTI

EU: távközlési különadó csak ágazati célokra vethető ki

Az Európai Unió érvényes előírásai szerint a távközlési szektorban külön illeték csak azzal a céllal vethető ki, hogy az abból származó bevételeket az ágazat szabályozása során felvetődő költségekre fordítják - emlékeztetett Neelie Kroes informatikai és távközlési EU-biztos szóvivője Brüsszelben.

Az Európai Bizottság sajtótájékoztatóján, egy kérdésre válaszolva Jonathan Todd hozzátette: az ezzel kapcsolatos magyar terveket még nem ismeri, így azokat nem kívánja kommentálni. Emlékeztetett ugyanakkor arra, hogy szeptember végén a bizottság azért indított szabálysértési eljárást Franciaország és Spanyolország ellen, mert a köztelevízióban kieső hirdetési bevételek kompenzálására az államkincstárt duzzasztó külön illetékkel sújtották a távközlési szolgáltatókat. A bizottság azzal is megfenyegette a két országot, hogy amennyiben nem tartják magukat az uniós szabályokhoz, az Európai Bírósághoz fordul.

Tájékoztatásért fordul az Európai Bizottság a magyar hatóságokhoz a tervezett távközlési válságadóval kapcsolatban - közölte egy bizottsági forrás. Az uniós végrehajtó testület arra keres választ, hogy összhangban van-e ez a terv az EU távközlési szabályaival. A később nyilatkozó bizottsági forrás idézte azt is a szabályokból, hogy a teher kirovásakor figyelemmel kell lenni az objektivitásra, átláthatóságra és arányosságra. Elvárás az is, hogy az érintett felekkel "megfelelő módon" konzultáljanak a távközlési szolgáltatókra hárított tervek változásairól.

Magyarországon Orbán Viktor miniszterelnök a múlt héten jelentette be, hogy a kormány további válságadókat kíván bevezetni, amelyet a távközlési, illetve telekommunikációs, az energetikai szektor és a kereskedelmi áruházláncok fizetnek be a költségvetésbe. A távközlési, illetve telekommunikációs szektor 2010-2012 között évi 61 milliárd forintot fizetne be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!