Berta Sándor

Veszélyesebbek a vírusoknál az online csalók

Az okostelefonokra megjelenő kártevők száma folyamatosan nő. A szakemberek úgy vélik: annak ellenére sem árt az óvatosság, hogy a helyzet még koránt sem olyan súlyos, mint a PC-k esetében.

A Mobil Világkongresszuson biztonsági kérdések is szóba kerültek. A vírusirtók és más adatvédelmi szoftverek készítői aggódva figyelik azt a folyamatot, hogy az okostelefonok egyre több számítógépes funkciót másolnak le. Az adatok megosztása, az egyes készülékek összekötése ugyanis hozzájárulhat ahhoz, hogy a vírusok és a kémprogramok a mobil platformokon, valamint eszközökön is tömegével jelenjenek meg, s gyorsan elterjedjenek. A mobiltelefonok így a hackerek céltábláivá válhatnak.

Szerencsére azonban ettől még messze vagyunk. Ettől függetlenül a szakértők arra figyelmeztetnek és tapasztalatok is azt bizonyítják, hogy egyre több mobil alkalmazás kémkedik. "Jelenleg több a csalás, mint a valódi vírustámadás" - közölte Dave Cole, a Symantec számítógépes biztonsági cég munkatársa. A helyzet azonban akkor válik igazán veszélyessé, hogy ha a felhasználók egyre több bizalmas vagy személyes adatot - például banki információkat - tárolnak az okostelefonjaikon, esetleg küldenek el más telefonszámokra.

A kifejezetten a mobilokra írt kártevők száma még viszonylag csekély, de ugyanakkor folyamatosan növekszik. Nick McQuire, az IDC elemzője azt prognosztizálta, hogy ez a folyamat a következő 3-5 évben is folytatódik. "A felhasználók ezt egészen addig nem igazán fogják észrevenni, amíg nem történik egy nagyobb ügy. A vállalatok ugyanakkor már tisztában vannak a problémával" - hangsúlyozta a szakember.

A kártevők elsősorban azért terjednek lassabban a mobil eszközökön, mert számos platform létezik és ezek természetes akadályt jelentenek. A bűnözők csak egy bizonyos piaci részesedés fölött kezdenek el foglalkozni egy operációs rendszerrel. Eugene Kaspersky, a Kaspersky cég vezetője arra számít, hogy a jövőben az Android lesz a piacvezető operációs rendszer, s ezért egyre több vírus és kémprogram készül majd rá. Ezt elősegítheti a platform nyitottsága is.

McQuire szerint a cégek számára a legjobb megoldást még mindig a Research in Motion titkosítási technikája jelenti, mely annyira hatékony, hogy még egyes államoknak sem tetszik. De minden platform sebezhetőbbé válik, hiszen az eszközök funkcióinak bővülésével a biztonsági rések száma is egyre nő. Jelenleg a legnagyobb veszélyt a gyanútlanul letöltött mobil alkalmazások jelentik. Emellett a bűnözők az online hálózatokat is felhasználják az adatok megszerzésére.

Cole hangsúlyozta: minél inkább a számítógépeik helyettesítésére használják az emberek az okostelefonjaikat, annál vonzóbb célpontok lesznek azok a hackerek számára. Nem csak arról van szó, hogy az emberek egyszerűbb jelszavakat használnak, hanem a mobil fizetési és banki szolgáltatások elterjedése is arra ösztönzi a bűnözőket, hogy megszerezzék a mobil előfizetők folyószámla-adatait és más személyes adatait.

A legnagyobb veszélyt ugyanakkor még mindig a készülékek elveszítése jelenti, mert így könnyen illetéktelenek kezeibe kerülhetnek a különböző információk. Éppen ezért az operációs rendszerek és a biztonsági programok fejlesztői olyan alkalmazásokat kínálnak, amelyek segítségével a mobil adatok például az internetre is lementhetők, illetve amelyek segítségével akár a távolból is törölhetők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • LaMeRick #3
    Igen, intelligens emberek ezt általában kihangsúlyozzák nekik már le sem kell írni a szót helyesen, hisz olyan szinten állnak, amit büdös gyökerek soha nem is lesznek képesek felfogni.
  • The Norberto #2
    A címet módosítanám a következőre: Egyre több a gyökér akit át lehet baszni!

    Érdekes engem még sose basztak át....:D mert van bennem egy természetes gyanakvás és alapvető inteligancia!
  • Rotyoka #1
    Veszélyesebbek a vírusoknál az online csalók

    Hmm nanemond