Berta Sándor

Kémkednek a mobil alkalmazások

Az okostelefonokra telepíthető programok több mint a fele küld valamilyen adatot a készülékről vagy annak tulajdonosáról.

A The Wall Street Journal arra volt kíváncsi, hogy vajon az okostelefonokon futtatott programok közül hány kémkedik az eszköz, illetve annak tulajdonosa után? A kapott eredmények alighanem a szerkesztőket is meglepték, ugyanis kiderült, hogy a 101 megvizsgált népszerű mobil alkalmazásból 56 kémkedik valamilyen szinten, ráadásul a felhasználók erről a legtöbb esetben tudomást sem szereznek. A továbbított információk között vannak személyes adatok, például eszközazonosítók, sőt, adott esetben még az illető pontos tartózkodási helyzetére vonatkozó koordináták is. A fájlok leggyakrabban kíváncsi reklámcégekhez kerülnek.


Az amerikai gazdasági lap munkatársai az iPhone-készülékekre és az Androidos telefonokra telepíthető mobil játékokat és más szoftvereket vizsgáltak meg. 56 program küldte el kéretlenül a mobil azonosítókódját és 47 árulta el a tulajdonos pillanatnyi tartózkodási helyét. Ezek az információk a célzott online reklámokat kínáló vállalatok számára rendkívül hasznosak, szinte aranyat érnek, hiszen így létrehozhatják az előfizetők személyes profiljait, például megtudhatják, hogy merre mozognak, vagy hogy hol tartózkodnak huzamosabb ideig. Ezeket az adatokat figyelembe véve pedig az aktuális tartózkodási helyszín környékén kifejezetten az előfizetőnek szánt reklámokat jeleníthetnek meg.

Az iPhone-alkalmazások jóval nagyobb mértékben kémkedtek a mobil előfizetők után, mint Androidos társaik. Az egyik legnagyobb információ-szivárogtató a TextPlus 4 nevű szövegküldő szoftver, amelytől nem kevesebb, mint nyolc internetes reklámcég kapta meg a vizsgált telefon azonosítókódját és számát. Két ügynökség pedig megtudta továbbá az előfizető nemét és korát is. Szintén információkat közöl a Pandora mobil zenei kereső, a Paper Toss és a Pumpkin Maker nevű játékok, valamint a Grindr társközvetítő program.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #23
    Miért kéne, hogy bebizonyítsam hogy hazugság? Ember, te miről beszélsz már megint.
    (Khm már megint nem egy iphone tulaj generálja a flamet nem tudom figyelitek-e)
  • Garrett27 #22
    pontosan erre gondoltam én is...
  • Garrett27 #21
    "Ez nagy előny, mert a gyerekeink már nem tudnak magyarul,"
    --> "Remélem barlangban laksz. "

    Azt hiszem, nagyon kevered a szezont a fazonnal. Az a szomorú társadalmi tény, hogy a gyerekeink már nem tudnak magyarul (képletesen szólva), mi köze a barlang lakáshoz? Vagy te is ebbe a csoportba tartozol, akik már egy összetett mondatból sem tudnak egy értelmet kovácsolni?
  • Soto #20
    Lenox01 úrnak!
    Elnézését kérem, elütöttem a gombot: a 19. számú megjegyzés önnek szól.
  • Soto #19
    Vigasztalhatatlan vagyok, hogy két mondat megértése ekkora problémát okoz önnek. Ezek szerint hiába használja ön oly nagy szorgalommal az internetet, hiszen az intellektuális képességei megragadtak a pattintott kőkorszak szintjén. A szövegére az eredetiség, a teremtő gondolat teljes hiánya jellemző. Ám még ezt is túlszárnyalja a bárdolatlan, parlagi stílusa, amit ön jópofaságnak (humornak) vél. Még szerencse, hogy zömében gondolkodásra képes emberek olvassák ezt a fórumot, amint Szunyog úr megjegyzéséből is látható.

    Ami a barlangot illeti, az egyetemen a kommunikáció szakos hallgatóimnak vizsgaanyagként előírom Platón híres barlanghasonlatának ismeretét, amely a filózófiatörtének egyik leghíresebb szövege. Olvasgassa ön is tisztelt uram. De nem árt ha megismerkedik másokkal is, például: Staniszlaw Lem: Summa Technologie, vagy Stephen Hawking, Paul Davis, Roger Penrose műveivel. Nagy felfedezésekre fog bukkanni a világ dolgairól.
  • Szunyog83 #18
    Véleményem szerint az említett "őslakó" nem a technikától fél, hanem annak ilyen irányú felhasználásától. Mellesleg igaza van...
  • lenox01 #17
    Még egy technika félő őslakó. Remélem barlangban laksz. Várjunk csak! Hiszen ide tudtál írni. Nem derogál az internet használat neked? Nem kéne használnod. Árt neked és a gyerekeidnek.
  • Soto #16
    A fogyasztói társadalmat manipuláló transznacionális tőke a végén olyan okos "okostelefont" hoz létre, hogy a homo sapiens nevezetű lény már nem is kell hozzá. Magától telefonál. Ez nagy előny, mert a gyerekeink már nem tudnak magyarul, a kommunikációs készségük a nullához konvergál. Előre a modern rabszolgatartó társadalom útján!
  • torzsvendeg #15
    Ha te "lopsz" (warez) tőlük, vagy kiszivárogtatsz (wikileaks) akkor az hú de nagy bűn, fordított irányban meg ártatlan piackutatás a Te érdekedben.
    Ha minden felhasználó azonnal beperelné őket 10 milliárd dollárra tán változna a helyzet, de így úgy tűnik a kutyás se érdekli hogy ki milyen adatokat küldözget. Egy kis morgolódás ki a fenét érdekel. Különben is lehet úgy élni mint a bushmanok, de valahogy a többség mégis inkább a cyber világot választja.
  • lenox01 #14
    Ne használj Win7-et mert ellopják az adataid. Használj inkább DOS-t az való meked!