Berta Sándor

SEPIA - jobb adatvédelem az okostelefonokon

A Grazi Műszaki Egyetem vezetésével számos IT-cég vesz részt az Európai Unió által támogatott SEPIA programban. A cél a mobil biztonság és adatvédelem erősítése.

A Secure Embedded Platform with advanced Process Isolation and Anonymity Capabilities (SEPIA) projekt koordinátora a Grazi Műszaki Egyetem, az együttműködő partnerek között pedig megtalálható a Giesecke& Devrient, a Brightsight, az Infineon és annak osztrák leányvállalata, valamint az ARM. Az intézmény, illetve az öt cég különböző mobil biztonsági és adatvédelmi alkalmazásokat szeretne kifejleszteni. Ezekre a programokra ugyanis egyre nagyobb szükség van és fontossá vált, hogy a felhasználók mobilkészülékeiken is biztonságban tárolhassák a személyes adataikat.

"Az emberek ma már játszanak a mobiljaikon, koncertjegyeket vásárolnak a segítségükkel vagy éppen kulcsként használják őket, hogy beléphessenek valahová. Mindegyik eljárás során az eszközökre adatok kerülnek, amelyek lehetővé teszik, hogy adott telefonokhoz és ezáltal konkrét személyekhez bizonyos tevékenységeket társítsunk" - nyilatkozta Kurt Dietrich, a Grazi Műszaki Egyetem Alkalmazott Információ-feldolgozási Intézetének munkatársa. Mivel a mobil- és okostelefonok gyakorlatilag a felhasználók mindennapi életének szerves részeivé váltak, így szükség van biztonsági és adatvédelmi megoldásokra. Néhány évvel ezelőtt még furcsának tűnt volna, hogy valaki vírusirtót telepít a mobiljára, de a közeljövőben ez természetes lesz.

"Ha valaki a készülékével beléphet egy épületbe, akkor ezt és a személyével, vagy a tevékenységével kapcsolatos további információkat nem célszerű másokkal megosztani, jobb inkább bizalmasan kezelni. A bizalmas adatok védelme a hardverek és szoftverek fejlesztésének minden szakaszában az előtérben van. A mi feladatunk a névtelenséget biztosító eljárások kidolgozása. Ezenkívül szeretnénk a mobiltelefonok processzorain alapuló új védelmi mechanizmusokat is kifejleszteni" - tette hozzá a projekt tudományos koordinátora.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!