Berta Sándor

Az ENISA kiemelten kezeli a mobil biztonság kérdését

Az iPhone, az Androidot futtató és más okostelefonok biztonsága egyre komolyabban foglalkoztatja a szakembereket. A bűnözők ugyanis mindig igyekeztek kihasználni egy termék népszerűségét, hiszen így könnyebben érhették el céljaikat.

Abban a legtöbb szakértő egyetért, hogy az okostelefonok növekvő népszerűsége egyúttal komoly biztonsági és adatvédelmi kockázatokat is magában hordoz. Az új helyzetre az Európai Hálózati és Információs Biztonsági Hivatal (ENISA) munkatársai is igyekeznek időben és megfelelően felkészülni. Vesztegetni való idő nincs. Néhány évvel ezelőtt még szinte abszurdnak tűnt volna az ötlet, hogy valaki vírus- vagy kémprogramirtó programot telepítsen a mobiltelefonjára, de rövid időn belül mindez tömegesen valósággá válhat.

"Ajánlásokat fogunk kidolgozni a végfelhasználók és a dolgozók számára" - hangsúlyozta Marnix Dekker, az ENISA alkalmazásbiztonsági kérdésekért felelős munkatársa. A szakember hozzátette: a felméréseik eredményeit még az idén megjelentetik és arra törekednek, hogy minél több készülékgyártóval szoros együttműködést alakítsanak ki. Erre szerinte a legtöbb vállalatban meg is volt a hajlandóság, sajnos azonban egy jelentős piaci szereplőt még nem sikerült megnyerniük az ügy számára: a Steve Jobs vezette Apple-ről van szó.

"A társaság nagyon zárt App Store-modelljének van néhány előnye. A megjelentetés előtt minden szoftvert átvizsgálnak káros viselkedés után kutatva. Ez különösen fontos. Az Apple iOS-nak és a nagyon korlátozott multitaskingjának azonban van egy hátránya is: nem lehet vírusirtót telepíteni az iPhonera. Ez pedig bizonyos kockázatot jelent, hiszen az Apple mobil operációs rendszerének is vannak hiányosságai. Ezzel szemben egy olyan nyitott rendszernél, mint az Android Market egy hacker bármikor elkészíthet és elérhetővé tehet egy káros mobil alkalmazást" - mondta a szakértő.

Az ENISA munkatársa úgy vélte: az okostelefonok nagyon személyes tárgyak és biztonsági, illetve adatvédelmi szempontból ennek lehetnek előnyei. Többek között sokkal jobban védettek, mint az asztali PC-k. Nem könnyen telepíthetők rájuk további programok, hiszen míg egy otthoni számítógépre szinte bárki könnyen feltelepíthet egy programot, addig egy telefon esetében ez meglehetősen nehéz. A mobil készüléket ugyanis ritkán adják ki a kezükből az emberek.

Azonban pont a személyes tárgy státusz miatt lehetnek az okostelefonok egyben vonzó célpontok is a bűnözők számára. A feljegyzések, e-mailek vagy fotók elveszítése komoly csapást jelenthet a telefon tulajdonosának. Emellett a cégeknek is nagy kockázatot jelent egy okostelefon, hiszen az alkalmazottaik könnyen tárolhatnak rajtuk bizalmas dokumentumokat, így a jövőben még fokozottabban előtérbe kell kerülnie a biztonságnak és az adatvédelemnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HADOPILUZER #1
    Nincs szükség semmi ilyesmire bőven elég, ha minden nyílt forráskódú az Oprendszertől kezdve a rajta futó programokig (Android) és a MarketShopokba pedig csak többszörös szűrés után kerülhetnek be szoftverek, aki pedig a Market Shopon kívül akar programot telepíteni a telefonjára az is átnézheti a programkódot, vagy ha ez nem áll rendelkezésre még mindig eldöntheti, hogy megbízik-e a program készítőjében.