Berta Sándor

Biztonsági rés a mobilos Facebook-elérés

Az IT-vezetők véleménye alapján a közösségi portál rendszeres használata még a pornóoldalak látogatásánál is jobban veszélyezteti a vállalati okostelefonokat.

A Damovo távközlési szolgáltató összesen 200 nagy brit IT-társaság menedzsereit kérdezte meg arról, hogy szerintük mik jelentik a legnagyobb biztonsági és termelékenységi fenyegetést a dolgozóikra nézve. A válaszokból kiderült, hogy a vezetők leginkább a mobil készülékek, elsősorban az okostelefonok elterjedése miatt aggódnak és különösen attól tartanak, hogy a vállalati hálózatokhoz való hozzáférési lehetőségük idővel visszaüthet.

A legérdekesebb az volt, hogy a megkérdezettek 55 százaléka a Facebookot nevezte meg a legnagyobb veszélyforrásként, míg a pornóoldalak csupán 30 százalékot kaptak, így csak a képzeletbeli dobogó második helyén végeztek. A rangsorban a harmadik helyet a mobil játékok szerezték meg 8 százalékkal, míg a mobil televíziós szolgáltatásokat a válaszolók mindössze 7 százaléka ítélte veszélyesnek. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy egyre több alkalmazott használja a mobilját a munkahelyi mellett magáncélokra is. Az IT-menedzserek kétharmada elmondta továbbá, hogy a cégénél nehéz feladatot jelent egy, a mobil eszközök használatára vonatkozó irányelv elfogadtatása.

Az IT-vezetők 94 százaléka emellett kiemelte azt is, hogy komoly fejtörést okoz számukra, hogy a dolgozók a mobiltelefonjaikon egyre több bizalmas adatot tárolnak. Tíz megkérdezettből nyolc közölte továbbá, hogy nehézséget jelent a számára az idegen okostelefonok biztonságos kezelése.

"Az IT-részlegeknek fontos szerepet kellene játszaniuk a mobil eszközök beszerzésében, mivel mind a költségek, mind a biztonság, mind pedig a menedzsment szempontjából a legalkalmasabbak erre a feladatra" - jelentette ki Alex Donnelly, a Damovo menedzsere. A szakember hozzátette, hogy a vállalati informatikusok a modern menedzsment-megoldásoknak (mobil frissítések, titkosítások és távoli törlésfunkciók) köszönhetően nyugodtabban foglalkozhatnak az okostelefon-biztonsági kérdésekkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • 7evenb #1
    szóval akkor inkább pornó...értem.