Gyurkity Péter

HP: webOS tábla és okostelefonok

A Hewlett-Packard végre választ adott a Palm felvásárlása óta vissza-visszatérő találgatásokra, bejelentette ugyanis a webOS platformra alapozó tábláját, valamint két új okostelefont.

A cég a "Think big. Think Small. Think Beyond." mottó keretében mutatta be három eltérő fejlesztését, amelyek nyilván a méret alapján illeszkednek ebbe a gondolatba. Sorrendben a TouchPad tábla, a Pre 3, valamint a Veer néven megjelenő új okostelefon bemutatkozására kerítettek sort, miközben a hivatalos debütálás tavasszal, illetve nyáron várható.

A Hewlett-Packard új termékét Jon Rubinstein, a HP mobil részlegének vezetője és egyben a társaság által tavaly áprilisban 1,2 milliárd dollárért felvásárolt Palm egykori vezérigazgatója mutatta be. Ezek után az sem túl meglepő, hogy az eszköz operációs rendszere a WebOS 3.0 lett. "A mai nap egy új korszak kezdete a WebOS életében. A platform rugalmassága ideálissá teszi egy sor olyan innovatív eszközök létrehozására, amelyek lehetővé teszik, hogy a jelenleginél jobban kapcsolódhassunk a világhoz" - jelentette ki Rubinstein.


A TouchPad 9,7 hüvelykes multitouch érintőképernyővel érkezik, amelyhez 1,2 GHz-es Qualcomm Snapdragon processzor, 16 vagy 32 GB-os belső tároló, elülső 1,3 megapixeles kamera, 802.11 b/g/n WiFi, továbbá Bluetooth és 3G csatlakozik. A készülék kevesebb mint 1 kg-ot nyom, a burkolat 13 mm vastag, amely megfelel az Apple iPad jellemzőinek. A hivatalos megjelenés nyáron esedékes, egyelőre ismeretlen áron - az egyes régiókat illetően később szolgálnak majd pontosabb adatokkal.


A TouchPad a WebOS-nak köszönhetően multitasking-kompatibilis és képes automatikusan szinkronizálni a tartalmakat a HP WebOS-t futtató okostelefonjaival. Az eszköz támogatja az Adobe Flash Player 10.1 használatát is. A bemutatón elhangzott, hogy a Palm átdolgozta a WebOS-t. A különböző üzenetek a képernyő egyik sarkában jelennek meg és a Facebook-alkalmazást is a tábla PC-hez igazították. A változtatásoknak köszönhetően a felhasználó akár egy fotón belül is megtekintheti a megjegyzéseket és ott válaszolhat is rájuk. Az újságok, magazinok és elektronikus könyvek olvasásához a Palm munkatársai külön programokat fejlesztettek ki, s az Amazon jelezte: a Kindle-programját elérhetővé teszi a TouchPadhez is.

A HP új termékéből több változat is kapható lesz. A 3G-s, GPS-támogatással rendelkező modell mellett megvásárolhatók lesznek a kizárólag Bluetooth 2.1+EDR és WLAN-támogatású eszközök. A TouchPad egyébként az IEEE 802.11b/g/n szabványt támogatja. A 740 gramm súlyú tábla PC 6300 mAh-s akkumulátorát a Touchstone technika segítségével vagy egy Micro-USB adapterrel lehet feltölteni.


A Hewlett-Packard számára jelenleg a legnagyobb problémát az jelenti, hogy míg az Apple készülékeihez 300 000, az Androidos termékekhez pedig 100 000 alkalmazás érhető el jelenleg, addig ugyanez a szám a WebOS esetében csak 8000. A HP úgy döntött, hogy ahhoz, hogy az operációs rendszert a fejlesztők számára érdekesség és vonzóvá tegye, a jövőben a WebOS megjelenik a cég nyomtatóin, szkennerein és az asztali számítógépein is. Az első WebOS-t futtató PC-k már az idén megjelenhetnek. "A partnereink így több száz millió potenciális ügyfelet érhetnek el" - közölte Todd Bradley, a HP számítógépes részlegének vezetője.

A hármas második helyét a Veer foglalja el, amely elsősorban kisebb méretével hódítana, a mindennapi élet és a munkafeladatok során egyaránt. A mindössze 2,6 hüvelykes érintőképernyő mellett teljes QWERTY-billentyűzet, HSPA+, 800 MHz-es Qualcomm processzor, 8 GB-os belső tároló, továbbá 5 megapixeles kamera, GPS, Bluetooth 2.1, valamint Flash 10.1 támogatás található a listán - a tavaszi megjelenés részleteit itt is később ismerhetjük meg.


Balra a Palm Pre3, jobbra a Veer

Ezt nyáron követi majd a Pre 3, amely 8 és 16 GB-os változatban lesz kapható, 3,6 hüvelykes kijelzővel, 1,4 GHz-es Qualcomm processzorral, a Pre 2-höz képest változatlan memóriával, HSPA+ és EVDO Rev. A mellett, 5 megapixeles elülső kamerával, Bluetooth 2.1+EDR, illetve WiFi támogatással.

A cég további kütyüket is bemutat majd a webOS család keretében, azt azonban már most többen megjegyezték, hogy a Palm logó végleg eltűnt a készülékekről, ennek tehát búcsút mondhatunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Darth Dave #4
    Garantált BUKTA! Fuckup with marmalade!

    Ki fog egy újabb platformra programokat fejleszteni? Kinek fogják eladni? Nem kellett volna talán felmérni a piacot? Szépen rá fognak faragni, mint a MS a saját mobiljaival. 100 %
  • sanyicks #3
    asztali cég a mikrofos. a wépé7 meg szerencsére nem áll jól.
  • Sir Ny #2
    Felesleges, úgyis kihalnak ezek minnyá'. Marad az Android, az alma meg talán harmadiknak a WP. Symbian, meeGO, webOS, QNX, Bada, ezek nem fognak szerephez jutni, úgy eltűnnek ezek, mint a sicc.
    Kicsit szomorú azért, hogy a mobil piacot az asztali cégek bedarálták, jobb lett volna másképp talán, új, friss cégekkel.
  • smv #1
    ELSŐ!

    És várjuk, éljen a több szereplő :)