Berta Sándor

Egyre többen videotelefonálnak Németországban

Az okostelefonok és a tábla PC-k piacánnak bővülése a szélessávú internetelőfizetések mellett a videotelefonálás iránti igényt is növeli. Németországban már 7 millió felhasználó használja a Skype-ot. Ez derült ki a BITKOM szakmai szervezet legújabb felméréséből.

A VoIP-szolgáltatások növekvő népszerűsége nem véletlen. "A meglévő ajánlatok legtöbbje egyszerűen használható és ingyenes" - nyilatkozta prof. dr. August-Wilhelm Scheer, a BITKOM elnöke. Így az embereknek általában csak az internetelőfizetésekért kell fizetniük és máris kapcsolatba léphetnek a világ bármely táján lévő rokonaikkal, ismerőseikkel. A 14 és 29 év közötti korosztály tagjainak 21 százaléka használja rendszeresen a VoIP-megoldásokat.

Az okostelefonok és a tábla PC-k piacának bővülése a szélessávú internetelőfizetések mellett a videotelefonálás iránti igényt is növeli. Scheer biztos volt abban, hogy a mobil eszközökön keresztül megvalósuló videotelefonálás egy hosszútávú trend lehet. Számos fejlesztő készít VoIP-kompatibilis okostelefon-alkalmazásokat. Emellett az internetképes televíziók elterjedése is hozzájárulhat a videotelefonálás térnyeréséhez. A videotelefonálás mellett szól, hogy alacsony sávszélesség-igényű, ráadásul a kapcsolat titkosítható, s a Skype, a Windows Live Messenger, az Apple iChat, a FaceTime vagy éppen a Yahoo Messenger ingyen használhatók.

A VoIP-megoldások előnye leginkább a tavaly április izlandi vulkánkitörés idején mutatkozott meg, amikor sok cégvezető nem tudott repülőgéppel utazni, így előtérbe kerültek a videokonferencia-beszélgetéseket lehetővé tévő szolgáltatások. A vállalatok rájöttek, hogy az egymástól akár több száz vagy ezer kilométerre lévő szakemberek ingyen is valós idejű kapcsolatban lehetnek, s ez a megoldás a gazdasági válság idején jól jött a cégek többségének. Ennek ellenére sok helyen még alábecsülik a videotelefonálás jelentőségét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!