Berta Sándor

Még alábecsülik a videotelefonálás jelentőségét

A szélessávú internethozzáférések elterjedése ellenére koránt sincs eléggé a köztudatban a videotelefonálás, pedig rengeteg pénzt lehetne vele megspórolni.

Videokonferencia-beszélgetéseket napjainkban már számos program segítségével lehet bonyolítani. Ennek ellenére sokan ódzkodnak ezektől a lehetőségektől, mintha az emberek többsége attól tartana, hogy ezek a beszélgetések túl személytelenek. Pedig a videotelefonálás pont idén áprilisban mutatta meg, hogy mennyire nagyszerű dolog lehet. Az európai légi közlekedést megbénította az izlandi Eyjafjallajökull vulkán kitörése és az annak nyomán a légkörbe jutó hamu. Számos vállalat kénytelen volt lemondani a munkatársai üzleti útjait és más lehetőség híján videotelefonálási lehetőségeket választani.

Programokból nincs hiány, elég csak a Skype-ot, a Windows Live Messengert, az Apple iChatet vagy a Yahoo Messengert említeni. Ezeket az alkalmazásokat folyamatosan fejlesztik, számos új funkcióval bővülnek. A Skype 5.0-s béta verziója például lehetővé teszi akár ötrésztvevős videotelefon-beszélgetések lebonyolítását is. Az egyetlen kényelmetlenséget ebben az esetben csak az jelenti, hogy minden félnek ugyanazt a szoftvert és verziót kell használnia. Már megjelentek a böngészőalapú alkalmazások is, ezek közé tartozik az Adobe által kínált Connectnow és a Mebeam. A megfelelő kép- és hangminőség eléréséhez általában az egyszerűbb webkamerák és mikrofonok is elegendőek.


A közepes és a nagyobb vállalatok már felfedezték a videokonferencia-beszélgetések előnyeit, segítségükkel elsősorban az utazási költségek csökkenthetők. Fontos azonban, hogy a Skype vagy a Messenger egy 20 fős konferencia-beszélgetés lebonyolítására már nem alkalmas, Ilyenkor jönnek a képbe a professzionális rendszerek, amelyek azonban meglehetősen drágák, kezdőáruk 2000 euró. Egy egész teremben használható, FullHD-kamerákkal és mikrofonokkal kiegészített Tandberg-, Polycom- vagy Lifesize-rendszer ára ugyanakkor elérheti a 20-50 000 eurót is.

Abban azonban a szakértők is egyetértenek, hogy hiába takaríthatók meg komoly pénzek a videotelefonálással, a személyes találkozásokat a legkifinomultabb technika sem helyettesítheti. Végül egy elgondolkoztató adat: a WWF környezetvédelmi alapítvány munkatársai kiszámolták, ha Európában minden második üzleti utat videotelefonálással helyettesítenének, akkor megtakarítható lenne a németországi személyautók egy évi széndioxid-kibocsátása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Komolytalan #12
    Jó, tehát vagy egyetemen (tiniként, van aki 12 évesen már egyetemista), vagy fos minőségben (64 kbit, emiatt 1fps), vagy a bix 1 km-es környékén (ott lakik az ország 87%-a) adott volt a technológia, meg sebesség. Értem én, jó kifogás sose rossz.
  • Komolytalan #11
    Ismerem, én is azt találtam a legjobb ingyenesnek asztal capture-re:-)
  • kvp #10
    "Egy cikk 2007-ből, hogy lásd kicsit más a múlt, mint ahogy te elképzeled:"

    Az egyetemi halozatokon mar 2000 korul is boven eleg volt a savszelesseg. Regen a qvga youtube-hoz eleg volt a 64 kilobit-es savszel, tehat ez webkameran at is mukodott. A mobilos video hivas meg mostanaban is qvga modot hasznal alapbol. Ha nem lattam volna anno az ismeroseimnel is a hasznalatat akkor nem is mondtam volna semmit. Persze lehet, hogy ebben kozrejatszott, hogy a bix kb. 1 kilometeres korzeten belul laktunk. Meg Kanadaba is jo volt a sebesseg, mert kint levo rokonokkal is sikerult videon beszelgetni. A technologia annyira adott volt, hogy 2003-ban a cnn-es tudositok muholdas videotelefonon kozvetitettek eloben irak megszallasat. Volt aki egy tank tornyaban allva tette mindezt egy 64 kilobites mulholdas uplink-en. Japanban pedig mar a 90-es evek vege fele volt videotelefon, meg nehany faluba is bekottek. Persze ott a hd tv adas is 10 evvel korabban jelent meg. Az, hogy az ember mellett elhuz a technika nem feltetlenul gond, csak erdemes tudni rola...
  • lapaleves #9
    láttam ilyen céges bulikat, és nem csodálkozom, hogy nem terjedt el a videofon. mégis ki kíváncsi a többiek fejére? senki. egyik kupac ember autóban ül, másik kupacnak épp hajnali 6 van, harmadik kupac menne haza. örülnek, ha telefonon megértik egymást. amikor meg prezentáció meg mutogatás van úgyis nagyban kell nézni a számokat, akkor úgyis el kell rejteni a többiek fejét, hogy lásson az ember valamit.

    ennél még az is sokkal hasznosabb, ha üzleti úton haza lehet csacsogni videóval.
  • Szefmester #8
    Én msn-hez a manycam nevű programot használom, részben vagy akár egészben is láthatja az asztalt.. plusz poén kis effekteket lehet rádobálni (bajusz, mikulássapi, fura szemöldök, vagy szemüvegek, esetleg hóesés ami a nagyobb kontrasztváltásoknál megül, vagy tűz.. sepia, stb..)

    Amúgy már nekem is alap a videchat az ismerősökkel.. max akkor nem használom ha éppen több emberrel is beszélgetéek, és az arckifejezésem rendesen változik minden egyes mondat alatt:D Így legalább nem kérdezik meg mit röhögsz, miközben a családi bánatát meséli.. :P
  • Komolytalan #7
    Azért 2000-ben amit használtak a fiatalok, az mindenre jó volt csak üzleti célra nem. Maradjunk már meg a tényeknél, 2000, Magyarország:
    - fele internet elérés modemes volt
    - másik fele ADSL, illetve azzal kb egyenértékű, 384kbit/sec maximális feltöltési sávszéllel, garantált 64 kbit/sec.
    Szoftver: MSN volt, tudott is video küldést. Skype még nem is igen volt, videohívás pláne nem volt benne, ICQ csak szöveges volt. MSN alatt ez a sávszél jó esetben egy nagyobb bélyegméretű videokép darabos küldéséhez volt elég.

    Egy cikk 2007-ből, hogy lásd kicsit más a múlt, mint ahogy te elképzeled:
    http://computerworld.hu/minosegu-videohivasok-skypeon.html
    Ez kevesebb mint 3 éve volt, és itt jelentették be a Skype alatti tisztességes minőségű videohívást.
    Szóval persze, rendelkezésre áll a technológia, mindenki számára kb 3 éve. Meg a sávszél is, ami üzleti célra megfelelő, a LAN-os, illetve komolyabb sebességű modemes internetek elterjedése óta, vagyis szintén kb 2-3 éve. Persze Szingapúrban biztos más a helyzet, de nem hiszem hogy nekik 7 évvel hamarabb bemutatták azt a Skypeot, amit mi csak 2007-ben értünk el.
  • kvp #6
    Az egeszben az a furcsa, hogy a fitalok hasznaljak a videotelefonalast es nem is gondolnak bele, hogy ez egy uj dolog. Manapsag a legtobb fiatal lanynak termeszetes, hogy msn-en vagy skype-on videochat-el a baratnoivel. Nemreg volt egy cikk amibol kiderult, hogy a nyugati iskolaslanyok tobbsegenek van sajta gepe es azon van videokamera is. Ugyanugy van a legtobb modern gsm telefonon is video hivas, sot joparon meg share documents is van, tehat videohivas kozben adatokat is meg lehet osztani. Itt az egyetlen hasznalatgatlo tenyezo az ar. Uzleti konferenciahivast pedig a legtobb modern szoftver tamogat, ez utobbit nyugaton foleg a kinai/indiai alvallalkozokkal torteno kommunkiaciohoz szoktak hasznalni, tehat a felso management nem talalkozik a technologiaval. Arrol nem beszelve, hogy pl. nem veletlen, hogy a legtobb konferenciat ha lehet idealis nyaralo helyeken tartjak, pl. hawaii, olaszoraszag, telente svajc. Ezek eseteben a helyszin es az utazas joreszt fontosabb mint a tenyleges targyalasok, tehat a vezetok varhatoan ezekrol nem fognak lemondani.

    A technologia mar a 60-as evek ota adott volt. A 90-es evek ota megfizetheto es 2000 ota a fiatalok hasznaljak is. Az egyetlen ok amikert az sg olvasoi meglepodhetnek ezen az az, hogy vagy idosebb generaciohoz tartoznak, vagy nincs olyan kiterjedt tarsasagi eletuk, hogy ismerjek a jelenleg hasznalt technologiakat. Esetleg mindketto...
  • Komolytalan #5
    Nem az itt a lényeg, hogy lássuk a másik fejét miközben beszél, hanem hogy egy virtuális webkamera segítségével a képernyője egy részét is át tudja közben küldeni, mintha kamera kép lenne. Szóval inkább a Skype féle share desktop ami hasznos, mivel ha van egy szoftver, vagy egy prezentáció, akkor be tudja mutatni, hogy mennyi is az annyi, nem pedig telefonban kell mindent elmagyarázni.
  • Komolytalan #4
    Pár kiegészítés:
    A sok flash fikázó cikk mellett említsük már meg, hogy a webes megoldások Flash alapúak, ráadásul 10-es playertől kezdve udp alapúak, vagyis hiába hogy 20-an nézik a közvetítést, az upstream nem foglal 20 sávszélt.
    A másik hogy 20 fős konferenciabeszélgetéshez is teljesen jó a flash. Az udp miatt nem sávszél gond volt eddig se, hanem a 20 db video lejátszás okozta a problémát. A megoldás egyszerű: egyszerre általában 1, közbevágásokkal max 2-3 fő fog beszélni, a többiek streamjét pedig ha nem aktív le lehet kapcsolni. Persze ez az intelligens le-fel kapcsolgatás igényel egy kis fejlesztést, de nem megoldhatatlan. Szóval akinek van 20-50000 ájrója, az ne legyen hülye, hogy ilyet vegyen, hanem fizesse ki nekem a fejlesztés költségét, és amellett hogy használja, árulja is a kész terméket.
  • Griphons #3
    "az emberek többsége attól tartana, hogy ezek a beszélgetések túl személytelenek"
    szerintem pedig éppenhogy túl személyesek. A chat-nél elég volt a szavakat hang nélkül átküldeni, így teljes anonimitással lehetett beszélgetni. A hang alapú kommunikáció eggyel magasabb lépcsőfok, itt már nem lehet a szavak mögé bújni. A videobeszélgetésnél viszont a partner már az arcomról is olvashat, nem bújhatok egy kitalált avatár mögé, így eléggé kiadom magam. Persze az üzleti oldalon ezek a dolgok nem számítanak, mégis benne van az emberben, hogy itt nem engedhet meg magának mindent, amit egy chat alkalmával viccesen bedobhatna kis smile-kkal kisérve.