HENT hírlevél

Felelősségre vonnák az orosz internetkalózokat

Az orosz kommunikációs miniszter szerint jogi felelősség kell terhelje azon internetezőket, akik szerzői jog által védett tartalmat tesznek illegálisan elérhetővé.

A Moscow Times beszámolója szerint tavaly októberben öt vezető orosz internetszolgáltató cég, köztük a Google Russia, a Mail.Ru és a Yandex nyílt levélben fordult a kommunikációs minisztériumhoz, melyben amellett érveltek, hogy az online szerzői jogi jogsértéses ügyeket közvetlenül a szerzői jogi jogosultak és a jogsértők között kell megoldani.

A kommunikációs és médiaügyekben illetékes orosz miniszter, Igor Shchyogolev most bejelentette, úgy látja, felelősségre kell vonni azon internetezőket, akik kalóztartalmat töltenek fel a világhálóra. Azt nem lehet tudni, hogy erre a nyilatkozatra az internetszolgáltató cégek nyílt levélének eredményeként, vagy attól függetlenül került-e sor, de a miniszter azt is hozzátette, hogy meglátása szerint ugyanakkor az internetszolgáltatók feladata az, hogy a jogtulajdonosok kérésére az illegális fájlokat eltávolítsák.

A Google Russia decemberben jelentette be, hogy új kalózkodás elleni intézkedéseket vezetnek be, és vállalják, hogy a jogtulajdonosoktól érkező panaszokra 24 órán belül reagálnak. A program keretében egy figyelmeztetési rendszert hoztak létre 18 orosz cég, köztük a MuzTV és a Russia Today együttműködésével, amelyben a jogtulajdonosokat riasztják az illegális tartalmak jelenléte miatt, míg a jogsértőket - a jogtulajdonosokat kérése alapján - figyelmeztetik a jogsértés észlelésére. Ezen eljárásokat több száz jogosult veszi igénybe.

A kommunikációs minisztérium közlése szerint már dolgoznak egy, a szellemi tulajdonjogok online védelmével foglalkozó törvényjavaslaton, amely kezelné az audio- és videótartalmak interneten történő illetéktelen terjesztésének problémáját is.

A szerzői jogi jogosultakat tömörítő társadalmi szervezet, az Orosz Szellemitulajdon-védelmi Szervezet vezetője, Irina Tulubyeva szerint azonban nem a kommunikációs minisztérium feladata, hogy szabályozza a szellemi tulajdonjog kérdését. A szakértő ráadásul úgy véli, a minisztérium által bejelentett terv hosszú távon csak ártana a jogtulajdonosok érdekeinek azzal, ha a reklámozásból jelentős bevételre szert tevő internetszolgáltatókat mentesítené a felelősség alól, míg a magánszemélyeket felelősségre vonná és szankcionálná.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!