HENT hírlevél

Az internetszolgáltatók felelősségét pedzegetik a kalózkodásért aggódó könyvkiadók

A brit Könyvkiadók Szövetsége szerint a helyi internetszolgáltatóknak nem csak lehetősége, de kötelessége is, hogy fellépjenek a kalózkodás ellen. Az érdekképviselet szerint siker csak akkor érhető el, ha a két fél együttműködik.

A könyvek jövőjével foglalkozó, londoni Futurebook konferencián elhangzott beszéde szerint Richard Mollet, a brit Könyvkiadók Szövetségének (Publishers Assocation) ügyvezető igazgatója szerint a szerzői jogsértések elleni harc csak az internetszolgáltatók közreműködésével lehet igazán eredményes. A The Bookseller portál által idézett Mollet úgy véli, az internetszolgáltatóknak nem csak lehetősége, de egyben kötelessége is, hogy a hálózatukon elkövetett visszaélések ellen fellépjenek.

A könyvszakértő szerint a kalózkodás elleni küzdelem témájában gyakran elhangzó érv, hogy a kreatív iparnak kellene üzleti modellt váltania, de ő maga úgy látja, ugyanígy a technológiai cégeknek sem ártana átgondolniuk üzletvitelüket. Mint mondta, a könyv- és zenekiadók, a filmes szektor akkor ér el kiváló eredményeket a digitális terjesztésben, ha a technológia szolgáltatóival valódi partnerségben dolgoznak. Az ilyen együttműködés minden fél, és ami a legfőbb, a fogyasztók számára is gyümölcsöző. Ellenben - tette hozzá a szakértő - ha a kreatív szféra ellenállásba ütközik a szolgáltatóknál, akkor mindenki veszít, és senki sem nyer a helyzeten.

Az érdekképviselet vezetője kiemelte, a kalózkodás komoly problémákat okoz mind a kiadói ipar jelenében, mind az annak jövőjében résztvevőknek, amely helyzet csak egy háromirányú, az információn, innováción és jogérvényesítésen alapuló megközelítéssel kezelhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!