MTI

Az év szavai az orosz neten

Idén is kiválasztották az orosz internetezők az év szavait: a győztes a forróság szó lett a szavazatok 44 százalékával, a második helyre a 26 százaléknyi szavazattal az avatar került, 20 százalékkal a harmadik helyen végzett a "szmog" szó.

A hivatalos zsűri tetszését a "tűzharcosok", a "forróság", és a "city-menedzser" szavak nyerték meg. A forróság, a szmog és a tűzharcosok - vagyis a tűzoltók - az idei nagyon hosszú és nagyon forró nyár aszályát, valamint az emiatt ezernyi helyen kitört erdő- és tőzegtüzeket idézik fel. A city-menedzser új dolog: az illető nem választott, hanem alkalmazott tisztségviselő, aki a település irányításának gyakorlati feladatait végzi.

Az év kifejezése kategóriában az internet-felhasználók a szintén a nyárra emlékeztető "abnormális hőséget", s mellette az "energiatakarékos égőt", valamint a "fanatizmus nélkül" kifejezést választották. A zsűri a "szelence két lakója" kifejezést tette meg az év győztesének: ez nyilvánvalóan az országot vezető kettősre, Dmitrij Medvegyev elnökre és Vlagyimir Putyin kormányfőre utal.

A Szóalkotás-2010 kategóriában a szgyerbank, a tandemagógia és a csúcsmánia nyerte el az internet-közönség díját. A szgyerbank szójáték Oroszország legnagyobb bankjának, az állami tulajdonban lévő Szberbanknak a nevére: az eredeti Takarékbankot, a módosított változat fosztogató bankot jelent. A tandemagógia ugyancsak a Medvegyev-Putyin kettősre vonatkozik, míg a csúcsmánia arra utal, hogy Oroszországban és a közvetlen szomszédoknál se szeri, se száma a volt szovjet tagállamok különféle szervezeti által tartott csúcsoknak. Az internet kategóriában a jelek szerint az orosz felhasználók megelégelték az idegen szavakat: magát a netet szóhálónak, a mosolygó sárga smileyt libiknek nevezték el az orosz ulibka - mosoly - szóból.

A döntőbe nem került szavak között volt a jezsemedvegynyik és a milcinizmus. Az előző ismét csak szójáték: a határidőnapló oroszul jezsednyevnyik, vagyis mindennapos, de több változat is megjelent, amely Medvegyev elnököt ábrázolja címlapján, részben a nemzeti zászló színei előtt. Kibocsátóik ezeket jezsemedvednyiknek nevezték el, láthatólag nem viccből. Kapható egyébként Putyinos változat is, és annak is szójátékos elnevezést találtak ki, de az valamiért nem került a szavazólistára. Érdekesség egyébként, hogy míg egy átlagos határidőnapló mintegy 600 forintnak megfelelő összegbe kerül, addig a címlapján Putyint mutató két és félszer annyiba, a Medvegyevet ábrázoló pedig további 10 százalékkal többe kerül, de még így is állandóan elfogy a polcokról.

A milicinizmus az oroszul az 1917-es forradalom önkénteseiről mindmáig miliciának nevezett rendőrségre utal. Ezt a testületet tartják az orosz emberek több felmérés szerint a legkorruptabbnak a bíróságok mellett, és tagjai sorozatosan keverednek botrányos bűnügyekbe. Most készül azonban az új rendőrségi törvény: ez már rendőrségnek nevezi a testület tagjait, de hogy egyébként változtat-e rajtuk, azt majd a jövő mutatja meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!