Napi Online

Évi 48 milliárdot költ a magyar állam informatikára

A központosított közbeszerzések alapján tavaly összesen 71,6 milliárd forint értékben vásároltak termékeket és szolgáltatásokat a költségvetési szervek, ez négyszázalékos forgalomcsökkenést jelent az előző évihez képest - derül ki a központosított közbeszerzéseket lebonyolító Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF) összesítéséből, amelyet a Közbeszerzések Tanácsa 2009-es tevékenységéről készített, az országgyűlésnek benyújtott beszámolójában közölt.

A központosított közbeszerzés hatálya alá tartozó szervezeteknek tíz országosan kiemelt termékkörre - az általuk leggyakrabban, illetve nagy mennyiségben használt termékekre és szolgáltatásokra - vonatkozóan kell ezen eljárás nyomán kötött megállapodások keretében (a szerződött cégeket újra versenyeztetve) vásárolni. Jelenleg kiemelt termékek az informatikai, távközlési és irodai eszközök, az e-közigazgatási szolgáltatás, irodabútor, papír és irodaszer, jármű, üzemanyag és utazásszervezés, valamint egyes egészségügyi termékek.

Informatikára tavaly 2,5 milliárddal költöttek többet az előző évhez képest, összesen 48,1 milliárd forintot. Ennek legfőbb oka a szoftverlicencek forgalomnövekedése (18 százalékkal, részarányuk a teljes informatikai termékkörön belül 32 százalékos), valamint továbbra is jelentős a hardvereszközök és azon belül a számítógéprendszerek és kapcsolódó szolgáltatásaik részaránya (közel 68, illetve 51 százalék). Az irodatechnikai termékek (többségében fénymásoló-berendezések és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások) forgalma tavaly tovább csökkent (18 százalékkal), ezekre 2007-ben még 2,1 milliárdot költöttek az intézmények, tavaly azonban csaknem egymilliárddal kevesebbet.

Irodabútort azonban mintegy 400 millióval többért vásároltak (2,3 milliárdért), aminek az az oka, hogy az előző évben az intézmények központosított szerződés hiányában hat hónapig saját hatáskörben szerezték be a bútorokat, ami jelentősen csökkentette az akkori forgalmat. Részben ezzel indokolható a papírok, papíripari termékek, író- és irodaszerek forgalmának 2009-es csökkenése is, tavaly ugyanis közel nyolc hónapig nem volt hatályos keretszerződés szállítókkal, így ebben az időszakban az intézmények maguk szerezték be ezeket a termékeket. A visszaesést magyarázza még az elektronikus ügyintézés terjedése, valamint az, hogy a válság következtében csökkent az intézmények erre a célra fordítható kerete is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sippie #25
    ebből mennyi stadiont lehetett volna felhúzni...
  • SZU #24
    Az átlag user azt igényli, amit a legkönnyebb megtanulni. Ha pl. otthon tört win7 tört office van, meg thunderbird, akkor bent nem tolerálja az xpt, outlookot és mondjuk openoffict.

    De ezt nagyvállalati szinten nem a userek és nem az adminok döntik el.

    Ha egy döntés miatt a kormányzatban teszem azt office 2007 van Win7tel, akkor alá kell vas is.

    De igazad van. Nekem otthon eredeti office 97em van és nem érzem hátrányát! =)
  • SZU #23
    Fogd vissza magad.

    Sehol nem írtad milyen játék, de te nem érzed fellengzősnek a kijelentésedet?
    Bármikor összerakok egy oldschool játékokat futtató gépet 40K-ból, vagy

    "40k-s gépet akármikor összerakok neked, úgy hogy még játszani is fogsz tudni rajt."

    Erre mondtam hogy vagy lopod a gépet 40K-ért, vagy olyat raksz össze, amihez nem kell nagy tehetség. Büszke lehetsz magadra! =)
  • immovable #22
    Mi az a funkció amire szüksége van egy átlag felhasználónak, ami indokolja pl. az Office 2003 (szerinted minimum) programot pl. akár egy ingyenes alternatíva, vagy Office '97 helyett?
  • Rotyoka #21
    Mit lopni?

    OpenOffice bazdmeg. Linux bazdmeg.
    És ki mondta hogy olyan játékra gondoltam ami még meg sem jelent?
    Cs 1.6 al pl fix 100 fps el linux alól is boldogan játszol egy 40k-s géppel. És rohadtul nem kell 2 giga ram.
  • SZU #20
    De értetlen vagy!

    Semmi bajom a 17"-os TFTvel, csak már alap konfighoz is hozzádobják szinte ingyen.

    Az meg kit érdekel, hogy neked mire kell a gép és mennyit adnál egy VGA kariért maximum? Kijelentettél egy blődséget, miszerint összeraksz bármikor egy gépet amivel játszani is lehet. Nyilván kb. supaplexre gondoltál, mint játék.

    De ügye akkor meg nem kell nagy tehetség összeállítani ilyen gépet még akár olcsóbban is.

    Örülök, hogy CPU guru vagy, de értelmezni nem tudtad azt hogy 286- TÓL PIII- IG értendő a KÖTÖJEL HASZNÁLATÁVAL! =)

    De azért örvendetes, hogy feltételezted ezt a tudásbeli hiányosságot nálam.
  • item #19
    Egyetértek,én is tudnék mesélni,de inkább bele sem megyek,mert csak felba..om vele az idegeimet.
  • DeviloftheHell #18
    hát amig a sok birka szavaz rájuk meg elnézi... ahelyett hogy tömegesen mennének lincselni
  • bunny #17
    Még annyit, hogy a közbeszerzés kizárólag arra van kitalálva, hogy garantáltan a haverokhoz jusson a pénz, nehogy valami önkormányzat véletlen ne oda jattoljon ahonnak a fentiek kapnak vissza. Drágán szart, lassan = központosított közbeszerzés.
  • bunny #16
    Nincs ebben semmi meglepő, én 12 évet dolgoztam külsős rendszergazdaként polghiv, minisztérium stb-ben. Ennek az összegnek az 1/3-s elmegy megvesztegetésre, a maradék 1/3-a meg arra, hogy a közbeszerzett szutyok mennyivel drágább, mintha kimennél az első boltba megvenni ugyanazt. A fennmaradó összeg a reális arra amit vettek, de amit vettek annak a töredékére sincs szükség ahoz, hogy a gépeken általábban használt alkalmazásokat futtassák.

    Jó példa erre, amikor a P4-es IBM R40-eseket 5 éve a választások után 20.000ft-ért megvették a képviselők (független becslés 100e+ értéket mondott rá AKKOR), pedig az a laptop még simán kihúzta volna a következő 4 évet is, mert netezni, office 2003-mazni igencsak bőven elég volt. Aztán megszavaztak maguknak egy negyed millás 17"-os fullbilles laptopot mert az volt a legdrágább, aztán amikor megjött kértek mellé egy hordozhatót is, mert rájöttek hogy az a nagy asztalméretű "laptop" K nehéz. Bukó 80e + 250e+ kb. 200 az új laptop, lehet számolni. És ez egy "apróság" csak a sok közül. Mondjuk úgy, hogy az igen tisztelt képviselő urak még egy 2000ft-os pendrive-ot se vettek saját pénzből otthonra, mert sajna nem tellett a fizetésükből.
    De láttam én már olyant, hogy főpolgiba vettek dualcore-os gépeket, majd rá egy évre az egész levesbe mert vékonykliens sun szarokkal a jövő, aztán ja mégsem, ismét vettek asztali gépet. Új vezetésnek nem jó a win, nekik apple gépek kellenek, demszky nevén egy tucat laptop, szerintem a kutyának is volt otthon céges laptopja. A tíz és százmilliárdok repkednek és mennek levesbe, miközben az átlag polgárt néhány milliárdos spórolásért szívatják mindenféle extra húzásokkal. Aki egyszer ebbe belelátott már semmin nem csodálkozik, max azon, hogy mennyire birka a magyar, hogy tűri ezt