MTI

Szerzői jogi reformról tárgyal a kanadai parlament

Második olvasatban tárgyalta a kanadai parlament alsóháza a szerzői jog módosítására vonatkozó törvénytervezetet. A politikusok egyetértettek abban, hogy az ország kulturális ipara érdekében a modern kor igényeinek megfelelő jogvédelmi rendszerre van szükség.

A Balanced Copyright for Canada szerzői jogi csoportosulás weboldalán olvasható közlemény szerint második olvasatban tárgyalta a kanadai parlament alsóháza a Bill C-32 jelzésű, szerzői jogi modernizációs törvénytervezetet. A szervezet közleményében üdvözölte a parlamenti vitát, amelyben a képviselők egyetértenek a szerzői jogi rendszer frissítésének szükségességében.

A beszámolóban mind a négy parlamenti párt képviselője elismeri a kulturális iparágak gazdasági eredményeit, amely évi 80 milliárd dollárral járul hozzá a nemzetgazdasághoz, és a GDP 7,4 százalékát adja. A parlament tagjai egyúttal elismerik, hogy a széles körben elterjedt kalózkodás az elavult szerzői jogi szabályok miatt még súlyosabban érintik a kanadai alkotókat és művészeket.

A parlamenti vita során felszólaló képviselők az alkotók és a fogyasztók igényei közötti egyensúly megtalálásának szükségességét hangsúlyozták, amely a Balanced Copyright for Canada tagjai szerint szerencsére nem mindig áll ellentétben egymással. A jogszabály a vitát követően az illetékes parlamenti bizottság elé kerül áttekintésre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FoodLFG #1
    semmi konkrétum