MTI

Másolt szoftverrel adtak PC-t egri és gyöngyösi szaküzletek

Több mint 30 millió forint értékben foglaltak le másolt számítógépes programokat és navigációs rendszereket egri és gyöngyösi számítástechnikai üzletekből a pénzügyőrök - tájékoztatta a Vám- és Pénzügyőrség Észak-magyarországi Regionális Parancsnokságának sajtóreferense szerdán az MTI-t.

Varga Zoltán közölte: az egyébként legálisan működő szakboltokban az eladásra kínált és javításra beszállított asztali és hordozható számítógépekre nem eredeti, hanem másolt programokat telepítettek fel, ezzel programonként 30 és 400 ezer forint közötti összeget próbáltak megspórolni.

Mint elmondta, az egri vámhivatal munkatársai a számítástechnikai programok és navigációs rendszerek gyártásával foglalkozó cégek képviselőivel közösen ellenőrizték július végén az egri és a gyöngyösi számítástechnikai üzleteket. Hét szakboltot ellenőriztek és valamennyiben találtak szabálytalanságokat a vámosok. A szakértők elsődleges megállapításai szerint az eladásra kínált hordozható és asztali számítógépekre másolt programokat telepített fel valaki, s ugyanezt tették a lefoglalt navigációs rendszerekkel is.

A vám- és pénzügyőrség szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó bűncselekmények miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen, "egyelőre ugyanis nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy az üzletben dolgozók közük kik és milyen mértékben követték el a bűncselekményt" - tette hozzá a sajtóreferens. Varga Zoltán beszámolt arról, hogy a hét, legálisan működő szaküzletből összesen több mint 30 millió forint értékben foglaltak le a pénzügyőrök merevlemezeket és szoftvereket.

Szintén szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó bűncselekmények miatt indítottak eljárást a vámosok egy bogácsi és egy kiskörei szórakozóhely tulajdonosa ellen, mivel ezeken a helyeken másolt CD-ről szolgáltatták a zenét. A két helyszínen a pénzügyőrök összesen 780 lemezt foglaltak le, ezek értéke az elsődlegesen adatok szerint mintegy 780 ezer forintra tehető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Merces #6
    és itt most kihagyjuk a szokásos vernyogást arról, hogy nincspéz' mert akkor veszel eggyel kisebb konfigot.........ja jól kihagyta a kolléga úr.....
  • trabiubi #5
    Nekem is az jutott eszembe erről a címről, hogy "jó, és mi ebben a meglepő?" Hol élnek ezek a jogvédők, meg rendőrök??
  • lenox01 #4
    "és itt most kihagyjuk a szokásos vernyogást arról, hogy nincspéz' mert akkor veszel eggyel kisebb konfigot és megvan a sw is"

    Ja, akarsz venni egy százasból gépet, monitorral együtt. Végülis kell vindóz, az 30, virusirtó, az 10. 60 ezer csak elég lesz a gépre :D

    Birom a sok sznobot akinek havi x százezer forintos fizetése van és van képe azt mondani hogy haggyuk má'
  • chronos75 #3
    Nem helyes dolog, de:

    A naviknál az elcseszett licencpolitika kikényszeriti a nem legál cuccok felrakását/felhekkelését a pna-kra (gondolok itt a gázos frissitésekre, ha legált veszel akkor is megszopod, igo 8 csak pda-ra van stb), ez egyértelműen a nav'n'go hibája, még azokat az ügyfeleket is elbukja akik fizettek. A pcknél meg népszokás lett ebből sajnos, rákényszerülnek a szaküzletek a sok vérpistike miatt sztem, ill. fel se merül a kuncsaftban hogy legált használjon (és itt most kihagyjuk a szokásos vernyogást arról, hogy nincspéz' mert akkor veszel eggyel kisebb konfigot és megvan a sw is).

    Szerintem az 'eger' és a 'gyöngyös' helyére bármelyik vidéki város tetszőlegesen behelyettesíthető..

    indulhat a flame :)
  • zidder #2
    Ahová én járok ott csak próbaverziókat tesznek fel, ha nem vettél eredetit. Plusz aláíratják, hogy a gépen lévő szoftverek jogtisztaságáért nem ők felelnek. Végülis ez így korrekt szerintem. De végülis a kérdésedre válaszolva: igen van:)
  • Gamecube86 #1
    Van egyáltalán olyan bolt ahol eredetit telepítenek fel?