HENT hírlevél

Módosítani kell az USA kalózkodás elleni törvénytervezetén

A törvényalkotók kénytelenek voltak módosítani a már majdnem elfogadott tervezetet, mellyel az online kalózkodást akarták visszaszorítani, miután a Szilícium-völgy több befolyásos mérnöke, több internetszolgáltató és társadalmi csoport is arra hívta fel a figyelmet, hogy a szükséges szabályozás jelenlegi formájában kizárólag cenzúrát jelent, és nem fogja megvalósítani eredeti célját.

A törvénytervezet lényegében lehetővé tette volna, hogy az Igazságügyi Minisztérium felhatalmazását követően, mind az internetszolgáltatókat, mind a domain címeket regisztráló cégeket szigorú lépések végrehajtására utasítsák,- mint pl. a hamisított terméket kínáló és a szerzői jogot sértők esetén a domain nevek nyilvánosságra hozatala, illetve súlyosabb esetben a felhasználó vagy honlap megszüntetése. Eddig és ezután sem lesz erre mód, mivel a Szilícium völgyi lobbinak sikerült elérni, hogy gyakorlatilag minden komoly eredmény elérését lehetővé tevő pontot ki kellett szedni a tervezetből.

A tervezet ellen egyébként állampolgári jogvédők is tiltakoztak, mondván, az alááshatja az internet jelenlegi stabil működését és alkalmas az alkotmányos alapjogok, mint például a szólásszabadság korlátozására. Az Amerikai Kereskedelmi Kamara és több nagyvállalat is, például a Viacom az eredeti szöveget támogatta, mivel ez lehetővé tette volna, hogy a hamis gyógyszereket és termékeket áruló oldalakat azonnal eltávolíthassák az internetről.

Ezek után azonban úgy fest, hogy csak egy leheletnyivel lesz egyszerűbb eljárnia a hatóságoknak a jogsértő oldalakkal szemben a jövőben. Több törvényalkotó sajnálatát fejezte ki, hogy nem sikerült a megfelelő mértékű szigorítás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • bakagaijin #2
  Tegnapi cikk ugyanerről szól, csak az indok más.

  Tanulság: a blokkolt oldalak túlnyomó része már nem is létező domain vagy tartalom. 167 találatból összesen 3 (!) olyan oldal volt, ami helyes találat. Ennek a duplája, 6 viszont cenzúra volt, olyan oldal ami teljesen legális és blokkolták.

  Azaz statisztika :
  1.8% találat
  3.6% cenzúra (minden találatra jut kettő cenzúra)
  94.6% téves bejegyzés, adatszemét
 • Frankos #1
  Már megint ezek?? Ezek sose halnak ki ??