Gyurkity Péter

500 dollár alatt jön a Blackberry PlayBook

A Blackberry okostelefonok gyártója saját tábla PC piacra dobására készül, ez pedig a nagy rivális, a szegmenst jelenleg uraló iPadhoz képest olcsóbb lesz - a kérdés csak az, milyen esélyei lesznek a készüléknek.

A friss hírek szerint a Research In Motion (RIM) még mindig nem nevezte meg a pontos kereskedelmi árat, ám azt már biztosra vehetjük, hogy az 500 dollár alatt lesz. Ez elsősorban azért fontos, mert a táblák szegmensét nagy előnnyel uraló iPad jelenleg 500 dollárért juthat a vásárlók kezére (mármint az alap felszereltségű változat, amely WiFi-elérést, illetve 16 GB-os belső tárolót támogat, ellentétben a nagyobb testvérrel, amely már 3G-t és 64 GB-ot vonultat fel ezen a téren). A cég szerencsére pontos specifikációt is közölt, így van miből szemezgetni.

Megtudhatjuk például, hogy 7 hüvelykes LCD-kijelzőt várhatunk, amely 1024 x 600 pixeles felbontással, valamint multi-touch és "gesture" támogatással érkezik. Az 1 GHz-es processzorhoz 1 GB memória járul, ezt pedig két HD-kamera (3 megapixel elöl, illetve 5 megapixel hátul, 1080p felbontással), HDMI-kimenet, több video (H.264, MPEG, DivX, WMV) és audio (MP3, AAC, WMA) formátum támogatása, 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 2.1 + EDR, microHDMI, microUSB, valamint a későbbiekben 3G és 4G támogatás egészíti majd ki. A PlayBook mérete 130mm x 193mm x 10mm, súlya pedig 400 gramm körül lesz.


Mindenképpen érdekes, hogy a szoftveres oldalon nem a megszokott Blackberry operációs rendszert találjuk, hanem egy, a QNX által kifejlesztett platformot, amely viszont HTML5, Flash 10.1, és 1080p felbontású videó támogatásával szerelkezik fel - ebből nyilván a Flash különösen fontos, hiszen ez továbbra is hiányzik az iPad oldalán, mivel az Apple a HTML5 szabványba helyezi minden reményét. A listán a WebKit,, az Adobe Mobile AIR, az Adobe Reader, a POSIX, az OpenGL, valamint a Java szerepel még.

A RIM nyilván abban bízik, hogy megfelelő, életképes alternatívát tud a vásárlók elé helyezni, amely kellő számban fogy majd - jövő tavasszal kiderül, hogy mennyire volt megalapozott ez a remény.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gothmog #5
    Hát, akkor már inkább ez. Ennyi pénzért ez még mindig egész normálisnak tűnik. Kérdés hogy mennyi vám+áfát csesznek rá, mire ideér.
  • Skynet85 #4
    Aire pl nekem kellen egy iylen arra ez ( http://www.buyincoins.com/new-8-epad-apad-google-android-wifi-mid-tablet-pc-2gb-product-2538.html ) tökéletesen megfelel és 150 dolcsi alatt jön :D
  • dj ozsi #3
    egy 20-ast talán adnék egy ilyen , mutáns operációs rendszerrel szerelt, billentyű nélküli kacatért

    mondjuk az ájPednél már csak jobb lehet, mert azért 5 ruppót nem adnék így fless nélkül...
  • bottika #2
    Akkor ez most egész reménykeltő, nem?
  • kvp #1
    QNX = quick unix, ez egy kereskedelmi realtime unix. Ez fut tobbek kozott a cisco legnagyobb router-ein es tobb ipari beagyazott rendszerben is. Jo 10 eve kiadtak egy demot, ami egy darab floppy-n tartalmazta a teljes rendszert grafikus felulettel, egy internetes bongeszot es meg par segedprogramot is.