SG.hu

Sávszélességi feszültségek a magyar internet-piacon

A magyar internetes piacot több feszültség is jellemzi: a szolgáltatók között kemény árharc van, a felhasználók nem mindig azt a sávszélességet kapják, amit ígérnek nekik és amit várnak, az állam pedig különadóval sújtja az ágazatot - mondta Farmosi Attila, az ACE Telecom ügyvezető igazgatója egy budapesti sajtótájékoztatón.

Az internet ma már közmű. A legtöbb cég és vállalkozás működéséhez elengedhetetlenül fontos a szélessávú internetkapcsolat. A tényleges sávszélesség azonban szolgáltatónként és díjcsomagonként mást jelent. Kirívó esetekben, a tényleges sávszélesség a névlegesnek alig pár százalékát éri el, de ma ez teljesen jogszerű.

Az elmúlt egy évtizedben jóformán csak a sávszélesség változott, amelyet a szolgáltatások minősége nem követett azonos ütemben. Így aztán nem meglepő, hogy a fogyasztók nem minden esetben azt a szolgáltatást kapják, amire szükségük lenne, mindezt azonban egyre alacsonyabb áron, hiszen a piaci szereplők mindeközben óriási árharcot vívnak. "A végfelhasználókat az ígért sávszélesség hiánya, a le- és feltöltési sebesség közötti markáns különbség foglalkoztatja, amely egyszerűen orvosolható lenne, ha ma már minden internet szolgáltató magasabb sávszélesség garanciát, vagy igény esetén szimmetrikus sávszélességet biztosítana" - mondta Farmosi Attila, a saját optikai és digitális mikrohullámú gerinchálózattal rendelkező hazai internetszolgáltató, az ACE Telecom ügyvezető igazgatója.

A felhasználók gyakran nincsenek tisztában azzal, hogy mi okozza a kapcsolat lassúságát. A szolgáltatók sok esetben a központ és a kapcsolat létesítés helye közötti földrajzi távolságra vagy a nem megfelelő modemre hivatkoznak. A minőségi szolgáltatás azonban számos egyéb tényezőtől is függ. "A kiváló kapcsolat alapja a magas rendelkezésre állású hálózat, a minőségi eszközpark és a hálózat optimális kihasználása. A lassú kapcsolatot általában a magas overbooking arány - a kapcsolat kialakításához szükséges eszköz túlfoglalása - okozza. A költségek csökkentése érdekében több előfizetőt kapcsolnak rá egy rendszerre, mint amennyit az ténylegesen képes kiszolgálni. Optimális foglalási aránnyal, jó minőségű és megbízható sávszélességű internet kapcsolatot tudunk biztosítani." - mondta Farmosi Attila.

A sávszélesség garancia, hazánkban, szolgáltatónként és csomagonként is változik. Egyes ADSL előfizetéseknél nem meglepő, hogy a fogyasztó a kiajánlott maximális sebességnek csupán töredékét kapja. Ráadásul, a feltöltési sebesség jóval elmarad a letöltési sebességtől, ami különösen azon felhasználók körében okoz nehézségeket, amelyek munkájuk során nagyobb adatállománnyal dolgoznak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bottika #6
    én UPC vagyok, 60 Mbit le és ? fel, de eddig még 25-nél többel nem tudtam speedtest-elni lefelé :( és 8.000 pénz a havizás
  • morden #5
    Én is invi területen vagyok 2mbit 5500 forintért, tökéletes ( lenne 2000-ben, de már 2010-ben járunk :D )
  • Ch_Slater #4
    hmm.. nalam a digi 40/20 az tenyleg 40/20.. gyakorlatilag az utobbi ket evben nem volt vele semmi gond.
  • MeoH #3
    Jo, de azt kapod 2500ftert. En 10Kt fizetek a fostos invitelnek 7/0,4 -ert, ami papiron 8/0,5... De remelem mar nem sokaig. Szegyen, hogy invitel mit el kepes kerni azert, amit "szolgaltat".
  • FoodLFG #2
    Nálam a digi a 20/10-es netet csontra 15/10-re korlátozza. fok them all!
    Mondjuk még így is jobban megéri, mint a többi... 山>.<山
  • morden #1
    Sajnos még ott tartunk, hogy vannak területek, amikről azt hiszik, egyes szolgáltatók, hogy a saját országuk és nem engedik be a konkurenciát inkább fizetik a büntetéseket ( pl invitel )