MTI

Az amerikai nem tudják, milyen sebességgel neteznek

Az amerikaiak túlnyomó többségének fogalma sincs arról, hogy milyen sebességgel netezik - derült ki a Szövetségi Kommunikációs Felügyelet (FCC) friss felméréséből.

A szélessávú kapcsolattal rendelkező internetezők négyötöde - a férfiak 71, a nők 90 százaléka - nem tudja, milyen sebességű csatornán lép fel a világhálóra. A 18-29 éves korosztály 27 százaléka van tisztában a konkrét sebességgel, míg az 50-64 évesek körében ez a mutató csak 13 százalék. Jóllehet a netezők nagy része nem ismeri a hozzáférés sebességét, a megkérdezettek 71 százaléka meg van győződve arról, hogy az internetszolgáltató teljesíti erre vonatkozó szerződéses kötelezettségét. A netezők fele nyilatkozott úgy, hogy teljesen elégedett a kapcsolódás gyorsaságával.

Az FCC arra törekszik, hogy a felhasználók tisztában legyenek a kapcsolat sebességével. "A sebesség számít" - mondta Julius Genachowski FCC-elnök, megjegyezve, hogy az internetezők nagyobb sebességek elérésére késztethetik a szolgáltatókat. A hatóság 10 ezer önkéntesnél készüléket helyez el a gyorsaság mérésére. Az amerikai internetszolgáltatók többnyire nem tudják betartani ígéreteiket, hiszen ajánlataikban olyan maximálisan elérhető - másodpercenkénti több megabites adattal hirdetett - sebességek szerepelnek, amelyeket több tényező leront. Ilyen például a felhasználó számítógépének kapacitása, és az, hogy hányan kapcsolódnak egy házban a hálózathoz.

Az FCC márciusban terjesztett elő nagyívű programot az internethálózat országos szintű fejlesztésére. A 20 milliárd dolláros nemzeti szélessávú terv egy sor elemet tartalmaz egyrészt annak elérésére, hogy minél több háztartásban legyen szélessávú internet, másrészt a hálózati sebesség növelésére és az előfizetési költségek csökkentésére. Az Egyesült Államok jelenleg csak a 15. a világon a szélessávú internet elterjedtségét illetően; a 300 milliós népesség 65 százalékának van ilyen hozzáférése. Az FCC ezt az elterjedtségi mutatót 10 év alatt 90 százalékra akarja emelni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hegi90 #7
    Én se. És akkor mivan?
  • Csakezmaradt #6
    Bénák... Én tökéletesen tudom. 20/10 Mbit/s...
  • hopp #5
    "Az amerikai internetszolgáltatók többnyire nem tudják betartani ígéreteiket, hiszen ajánlataikban olyan maximálisan elérhető - másodpercenkénti több megabites adattal hirdetett - sebességek szerepelnek, amelyeket több tényező leront. Ilyen például a felhasználó számítógépének kapacitása, és az, hogy hányan kapcsolódnak egy házban a hálózathoz."

    Mi köze a felhasználó számítógépe kapacitásának ahhoz, hogy a szolgáltató teljesíti-e az ígért sebességet? Ha veszel egy wakeboardot, de nincs hozzá motorcsónakod, akkor a wakeboard gyártója a hibás, mert nem tudod használni a ladikoddal? Na ne már.

    Nekem a 120megabites UPC-n eddig 14megabyte/sec volt a maximum (15 az elméleti maximum), de ehhez az kell, hogy ne routeren keresztül csatlakozzak a netre, hanem közvetlenül, mert a gagyi 5ezer forintos router nem bír ennyit, hiába van ráírva, hogy 100mbit, valójában nagyjából max 40-50mbittel csorog csak. Az sem mindegy, hogy SATA-s vinyóra töltök vagy az USB-s külsőre, sőt itt már az is bőven beleszól, hogy mennyire fragmentált a lemez, mert ha egyszerre több dolgot tölt az ember, akkor az durván le tudja húzni az összsebességet, mert a vinyónak össze-vissza kell írkálni. USB-s vinyóra routeren keresztül nálam ilyen 2-3megabyte/sec, ami bőven alatta van a garantált sebességnek, de ez nem a szolgáltató hibája, hanem a saját hardverem korlátja. Ha éppen nem elég ez a sebesség, akkor átdugom közvetlenül a modemre a gépet, és a SATA-s vinyóra töltök, és mindjárt felugrik a sebesség bőven a garantált fölé, de többnyire az elméleti maximum közelébe.

    Konklúzió: az amerikaiak hülyék, beleértve az FCC-t is. :D
  • Tinman #4
    10 éve szakmabeli vagyok, de sokszor én se tudom mennyivel netezek.
    Hol 4Megabit hol 6 Megabit, hol semennyi Megabit... éljen a T-ököm.
  • caprocorno #3
    Könnyen teljesítik a szerződéses feltételeket, hiszen a szerződés alján apró betűvel ott van a minimális szávszélesség, amire a garanciát vállalja. EZ általában töredéke az optimális esetben elérhető maximális sebességnek.
  • Justil #2
    az hagyján, egy csomó ember van, aki bár papíron tudja, hogy milyen netkapcsolata van, halvány fogalma sincs arról, hogy ez a valóságban mit jelent. továbbá a bit és a byte között szerintem kb 1% tudja a különbséget...
  • sanyicks #1
    mi ebben az újdonság? Sok még azt sem tudja mi az országuk fővárosa vagy hogy hány államot tartalmaz, pedig kurva büszkék rá.