Berta Sándor

Bemutatta az Ontariót az AMD

Tajvan és az Egyesült Államok után Európában is debütált a processzorgyártó legújabb, legfeljebb 18 wattot fogyasztó terméke, amelyet a vállalat elsősorban az Intel Atom ellenfeléül szánt.

A tajpeji Computex után az AMD a berlini Nemzetközi Híradástechnikai Kiállításon (IFA) is bemutatta a Bobcat architektúrára épülő első Fusion APU processzorát, igaz ezúttal a Fusion (Llano) nagyobb testvére, az Ontario debütált. A cég csupán a látogatóknak és az újságíróknak mutatta be az első APU-t. Képeket kizárólag a BGA tokozásról és magáról az APU-ról lehetett készíteni, a teljes tesztplatformról azonban már nem. Az APU egység szinte eltörpült a túlméretezettnek tűnő és számos csatlakozóval ellátott alaplapon.

Az AMD lassan két éve kampányol már világszerte a The future is fusion szlogennel a processzort és grafikus magot tartalmazó új, ún. Accelerated Processing Unit (APU) egységek mellett. Az Ontario valóban méltó ellenfele lehet az Atomnak, hiszen maximális fogyasztása csupán 9-18 watt. Az érték az adott verziótól és annak jellemzőitől függ.


A tesztplatformhoz egy hagyományos monitor csatlakozott és egérrel, valamint billentyűzettel vezérelték. Az Ontarióra szerelt hűtő rendkívül halk és csupán langyos volt. Mindez figyelembe véve a maximum 18 wattos fogyasztást nem is meglepő. Az AMD képviselői azt nem árulták el, hogy az Ontariónak hány processzormagja lesz, a Bobcat architektúra elvileg egy- és kétmagos APU-k gyártását is lehetővé teszi.

A Bobcat architektúra korábbi bemutatásakor a Hot Chips Konferencián a konszern képviselői még processzormagonként 1 wattos minimális fogyasztásról beszéltek. Nem szabad viszont figyelmen kívül hagyni, hogy az Ontarióba bekerült a memóriavezérlő egység és egy DirectX 11-es funkciókkal felvértezett grafikus mag is.

Összehasonlításul: egy Intel Atom N450 maximális fogyasztása 5,5 watt, míg a kétmagos N550-é 8,5 watt. Az Atomoknál azonban a Bobcat jóval gyorsabb lehet, igaz konkrét benchmarkokat az AMD munkatársai nem prezentáltak, de a berlini Big Buck Bunny FullHD felbontású videó lejátszása, valamint az Office 2010, az Internet Explorer 9 és a City of Heroes futtatása igencsak meggyőző volt. Egy kérdésre válaszul kiderült továbbá, hogy - alacsonyabb részletesség mellett - még elvileg a Starcraft 2 is játszható a platformon.

Az első Ontario APU-k várhatóan hónapokon belül kaphatók lesznek, míg az első Ontarión alapuló netbookok és notebookok jövő januárban jelenhetnek meg. A várakozások szerint az új APU-k teljesen új lehetőségeket nyitnak meg a felhasználók és a készülékgyártók előtt. Segítségükkel az eltérő felbontású multimédiás tartalmakat is optimálisan lehet megjeleníteni a különböző méretű kijelzőkön.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AgentKis #17
    Nekem Asus EEE1200N-es, kétmagos Atom (330-as) és ion-os gépem van. Játékkal (régebbi de 3d-s: Warcraft3, Serious Sam, HOMM5) kb 2,5 órát tud a 63 Wattórás akksival, az kb. 25 wattos fogyasztás amiben a merevlemez és a 12"-os LCD is benne van. Netezgetéssel (letiltott flash tartalom mellett) 3,5 - 4 órát is elketyeg.
  • BenceYCE #16
    Egy ikermagos deszkára integrált Atom hajtja a kisgépet itthon, amin van egy ION is. Üresen 20W, terhelt CPU-val 25W. Azt még nem néztem, h ha az ION-t beröffenti és kiakasztja a gép akkor mennyi.
  • mad mind #15
    Érdekes. Tegnap hívott keresztapám, hogy nem megy az inteles gépe. Akkor most az intel szar?
  • sanyicks #14
    Te aztán értesz a témához, látszik :DD
  • nenad #13
    puff neki.
  • Piel #12
    Nem véletlen tettem le a voksomat az Intel platform mellé! Azt a sokféleséget amit én művelek a számítógépemmel, azt csak az Inteles gépek bírják. Kipróbáltam jónéhány AMD-s gépet, még tetszett is ahogyan futott, DE! Az AMD-s gépek rendszeresen belefutottak valami olyan műveletbe, ahol megállt mintha kifagyott volna és nem foglalkozott semmivel, hiába piszkáltam. Az sem szimpatikus, hogy a CPU hibáit szoftveresen javítgatjuk ami megint csak erőforrást vesz el a vasból. Ha ezeket meg tudják oldani természetesen kipróbálom újra.
  • jaspercry #11
    AZ attól függ,hogy a muther mit csinállt rajta,nemhiszem,hogy csak az AMD a fake,lehet kis probléma van a rendszereddel,mert ugye ha gyerek nyúl hozzá,sok sz*rt feltesz rá akkor az lehet Icore7 is is sz*r lesz!
    (sokat számít a felhasználó is)és itt nem a mutherre gondolok,egyébként is ez a cikkhez ,hogyan is kapcsolódik?
    Ja hogy az AMD fake?
    Látom még egy ,hozzáértönk van!
  • MsUser #10
    Hiszem ha látom, tesztelem, és meggyöződtem a leírtakról, a jelenleg 64X2 Dual-Core 2X1,86Gh-es AMD-s laptopom egy régi PENTIUM M 1,8Ghz-es 1magosnak kb. a felét ha tudja :( itthon ANYU használta tegnap, és azt mondta otthagyta mert mindig lefagy.... montam nem fagy le csak kicsit lassulgat AMD-s sz.r, neki Duo2Core T7500 CPU van a Laptopban hát igen ahhoz képest az AMD áll! Így hát APU-é áll :)
  • jaspercry #9
    "ANYU biztos örült "
    Anyám?Anyád!
  • pasi29uk #8
    Bobcat architektúra elvileg egy- és kétmagos APU-k gyártását is lehetővé teszi.

    Azért ez a mondat elgondolkodtató... ANYU biztos örült