Berta Sándor

Tábla PC-kkel jelentkezik a Creative is

A vállalat HDMI-kimenettel rendelkező Androidos készülékeket, valamint egy iPod-touch konkurens eszközt dob piacra. A gyártó a hangsúlyt a szórakoztatásra helyezi.

A Creative ZiiO 10 és 7 Pure Wireless Entertainment nevű tábla PC-knek 10, illetve 7 colos multitouch LCD-kijelzőjük van. Mind a két terméket ellátták egy-egy HDMI-kimenettel, sztereó hangszórókkal és egy vezeték nélküli audioátviteli rendszerrel, amely a Bluetooth 2.1-re, A2DP-kompatibilis fejhallgatókra és hangszórókra, illetve az Apt-X kodekre épül. A ZiiO-k a Creative MP3-lejátszóinál már ismert audiofunkciókat kínálják a felhasználók számára, ezek közé tartozik a tömörített zenei anyagok jobb visszaadására képes X-Fi Crystalizer és a fejhallgatóknál is elérhető térhangzást biztosító X-Fi Expand. Utóbbi a cég szerint különösen a filmeknél és a játékoknál nyújt a konkurens tábla PC-k rendszereinél jobb hangzást.


Mind a két ZiiO fő egysége a Creative saját fejlesztésű, ARM-alapú ZMS-08 processzora. Operációs rendszerük az Android 2.1, amelyhez nem csak az Android Market használható, hanem a Creative saját Androidos audioalkalmazásai és letöltőbotlja is. A ZiiO 7 mérete 207,4 x 133 x 13,7 mm, a súlya 400 gramm. A ZiiO 10 mérete 262 x 173 x 13,7 mm, a súlya pedig 650 gramm. A ZiiO 7 érintőképernyőjének maximális felbontása 480 x 800 képpont, míg a ZiiO 10 kijelzőjéé 1024 x 600 pixel. Előbbi 16,8 millió szín, míg az utóbbi 262 000 szín megjelenítésére képes.

A tábla PC-k akár ujjainkkal, akár a mellékelt toll segítségével vezérelhetők. Mindkét eszköz támogatja az MP3, az AAC, a WMA9, a FLAC, az OGG, az ADPCM, a MIDI, a WAV, az Audible Format 4 formátumú zenei fájlok, illetve a H.264, az MPEG4, a WMV9, az MJPEG, a MOV, az AVI és az MKV formátumú videók lejátszását, valamint a JPG, a BMP és a PNG képek megjelenítését.


A készülékek 8 vagy 16 gigabájt flashmemóriával rendelhetők. Ezenkívül a MicroSD-bővítőhelyhez egy legfeljebb 32 gigabájtos memóriakártya csatlakoztatható. A HDMI- és a Bluetooth 2.1 EDR-kimenet mellett az eszközöket ellátták még IEEE 802.11b/g WLAN-modullal és Mini-USB-csatlakozóval. Az összképet a beépített mikrofon, a fejhallgató-kimenet, egy VGA felbontású integrált webkamera és egy gyorsulásmérő szenzor teszik teljessé.

A tábla PC-k maximális üzemideje MP3-lejátszás esetén 25 óra, videók megjelenítésekor 5 óra. A termékek decemberben kerülnek a boltokba. A ZiiO 7 ára 8 gigabájt flashmemóriával 250 euró, 16 gigabájt flashmemóriával 270 euró. A ZiiO 10 a flashmemória méretétől függően 300 vagy 320 euróba kerül. A felhasználók számos kiegészítőt, például bőrtokot, póttollakat és kijelzővédő fóliákat rendelhetnek.


A Creative a ZiiO-kkal egy időben piacra dobta a Zen Touch 2-t is, amelyet az iPod-touch konkurensének szán a vállalat. A készülék 3,2 colos érintőképernyőt kapott, van Mini-USB és Bluetooth 2.1-portja, valamint IEEE 802.11b/g/n WLAN-modulja. Emellett ellátták beépített hangszóróval, egy 2 megapixeles kamerával és egy MicroSD-bővítőhellyel. Az eszköz rendelhető 8 vagy 16 gigabájt flashmemóriával. A 8 gigabájtos verzió kérhető integrált GPS-egységgel, digitális iránytűvel és FM-rádióval is. A Zen Touch 2 szintén támogatja a vezeték nélküli fejhallgatók és hangszórók, valamint az Apt-X kodek használatát. A termék 8 gigabájt flashmemóriás változata GPS nélkül 190 euróba, GPS-szel 200 euróba, míg a 16 gigabájt flashmemóriás modell 210 euróba kerül. A Zen Touch 2 szintén decembertől lesz kapható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • item #5
    Én egyrészt ezért váltam meg a creative-tól, mára már elmúltak az ilyen jellegű problémáim,és boldog tulajdonosa vagyok egy Asus Xonar Essence STX-nek!

    Mellesleg,klasszisokkal jobban szól mint bármelyik creative hangkártya!
  • Villanypásztor #4
    Az érdektelen nyers adatok felsorolása mellett épp csak a lényeg maradt ki: A creative (pontosabban a tulajdonában levő ZiiLabs) processzora a két ARM magon kívül egy saját fejlesztésű streamprocesszor-szerű kiegészítést is tartalmaz, amiben 24 feldolgozóegység működik párhuzamosan, kicsit hasonlóan az általános célú GPGPU-khoz. Kb. 1 éve ezzel haknizik a creative, hogy na ez majd megváltja a világot. (amit kétlek, mert rövidesen jönnek a konkurensek az OpenCL-t támogató grafikus hardverekkel, addig meg nem fog elterjedni)
  • socheater #3
    Inkább foglalkoznának a hangkártya drivereikkel... Utálatos egy cég...
  • Balumann #2
    Vagy mélyhűtőbe épített tábla pc
  • jaspercry #1
    A következő hír majd az lesz "hogy Tábla PC vel jelentkezik a Zanussi--is"
    Ha 2 mélyhütö mellé kapsz egy ilyet