Berta Sándor

BBN-hálózatokat fejlesztenek belfasti kutatók

Észak-írországi szakemberek már az úgynevezett testtől testig rendszereken (BBN) dolgoznak. Mindez azt jelenti, hogy a jövőben akár az emberek is helyettesíthetik majd a hálózati csomópontokat.

A belfasti Queen's Egyetem munkatársai dr. Simon Cotton vezetésével olyan rendszert akarnak létrehozni, amelynél az emberek lehetnek a mobil antennák, ezáltal pedig tehermentesíthetik a mobil hálózatokat. Mindez azt jelentené, hogy minden mobiltelefon-tulajdonos gyakorlatilag egy hálózati csomóponttá válna. A megoldás lényegét a testtől testig hálózatok jelentik.

"A nagy embertömegek akár sport- vagy akciójátékokban is összemérhetnék az erejüket és az ügyességüket, a mozgási adatokat pedig a készülékeikbe beépített gyorsulásmérő szenzorok szolgáltatnák. Amennyiben ez az ötlet elterjed, akkor a magas népsűrűségű területeken akár kevesebb mobil antenna is elég lehet" - jelentette ki dr. Simon Cotton, a belfasti Queen's Egyetem Elektronikai, Kommunikációs és Információs Technológiai Intézetének (ECIT) kutatója.

A szakemberek évek óta dolgoznak olyan infrastruktúrákon, amelyeknél az információkat az emberi test felületén továbbítják. Ezek az úgynevezett body-area-networkok (BAN). Az ECIT csoportja számára a következő logikus lépés a közvetlenül a testet használó megoldások kifejlesztése. A tudósoknak segítségükre vannak a korábbi katonai kísérletek tapasztalatai és eredményei.

Dr. Cotton szerint a BBN-hálózatok alkalmazási lehetőségei gyakorlatilag végtelenek és lehetővé tehetik akár a mobil számítási felhő (Cloud Computing) szolgáltatások kiépítését is. Egy ember például megkereshetne másokat a környezetében, hogy így adhassa tovább az erőforrás-igényes játékokkal kapcsolatos számítási feladatok elvégzését. Ha pedig a felhasználókat megfelelő szenzorokkal is ellátnák, úgy az infrastruktúra alapján létrehozható lenne egy olcsó mobil egészségügyi ellenőrzőrendszer.

A BBN-technológia ugyanakkor még meglehetősen gyerekcipőben jár. A belfasti kutatók egy 5 éves projekt keretében szeretnének megfelelő modelleket elkészíteni. Ezek lehetnének az alapjai a későbbi megoldásoknak. Cotton viszont bizakodó, mint mondta: a vezeték nélküli érzékelők piaca is gyerekcipőben jár, arra számítanak, hogy 2014-ig már évente több mint 400 millió ilyen eszközt dobnak majd piacra.

A belfasti szakember egyébként tavaly éppen egy olyan szélessávú minihálózat-programot vezetett, amelyben kifejezetten katonai egységek számára fejlesztettek ki egy nagy távolságú kommunikációt biztosító, lehallgatások ellen is védett rendszert. A technológia használható lenne a sportközvetítéseknél, a katasztrófa- vagy vészhelyzetekben és a szórakoztatóiparban is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #4
    Ez a cikk egy áprilisi tréfa Ez a "body-area-network" on besirtam El se tudom képzelni Bullshit az egész vagy teljesen rossz forditás.
  • naxa #3
    a cikk kicsit félreérthető, kellő paranoiával azt a benyomást kelthetné, hogy maga az emberi test az adótorony... gondolom, valójában a mobilkészülékekbe épített chipekről van szó
  • AgentKis #2
    Kész öröm lesz bemenni egy bevásárlóközpontba, ahol nem számítási felhőnek, hanem reklámszemét tárolónak fogják használni. Remélem kikapcsolható lesz azért...
  • hangulati #1
    azt a bakafantos kirelejszumat neki. csak eljutunk vegre a telepatiaig. vagyis...oooo...valaki megint kitalalja a spanyolviaszt. meg van meg egy szo, amit nem is merek leirni. mindenesetre a ketto otvozese (ezekben a kezekben) ijeszto. azert nem lesz annyira rossz, ha az, amit en erzek, siman visszadobhato annak, aki miatt erzem. csak, hat emberek vagyunk, es ezzel sokan, nagyon sokan vissza fognak elni. na, azt ne adja az, akinek a nevet hiaba a szankra ne vegyuk. timvork. gud.