Berta Sándor

Az iPad név használata miatt perli az Apple-t a Proview

A nehéz helyzetben lévő, LCD- és LED-kijelzőket gyártó hongkongi cég minden bizonnyal utolsó szalmaszálként tekint a Steve Jobs vezette amerikai cég ellen kezdeményezett eljárására.

A People Daily kínai napilap és a Financial Times gazdasági újság egyaránt arról számolt be, hogy a Proview az iPad márkanév jogsértő használata miatt perelte be az Apple-t. A hongkongi vállalat kereken 1,5 milliárd dollár kártérítést követel a tengerentúli cégtől. Az ügy előzménye, hogy a felperes a Proview Taipei International nevű leányvállalatán keresztül 2000 és 2004 között levédette az iPad márkanevet az Európai Unióban, Mexikóban, Dél-Koreában, Szingapúrban, Indonéziában, Thaiföldön és Vietnamban. Ezzel párhuzamosan egyik másik leányvállalata, a Proview Technology (Shenzhen) 2001 júliusában és szeptemberében ugyanígy cselekedett Kínában.

Mivel a hongkongi gyártó az I-Pad néven piacra dobandó tábla PC-jét végül mégsem jelentette meg, így a nemzetközi jogokat eladta az Apple tulajdonosainak, de ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a márkanevet Kínában és Európában is levédették. A társaság most azt állítja, hogy az amerikai társaság az iPad kínai árusításával megsértette a márkanévjogait.

"Kínában és az Egyesült Államokban is kártérítést követelünk tőlük. 2006-ban adtuk el a globális kereskedelmi márkajogokat 55 104 dollárért az IP Application Development nevű társaságnak, de fogalmunk sem volt az Apple-hez fűződő kapcsolatukról. Vállalatunk komoly bajban van, ezért az értékes márkanévjogok segítséget jelenthetnének e probléma megoldásában. Arrogáns lépés az Apple részéről, hogy egyszerűen semmibe veszi a jogainkat és hogy ezen a piacon továbbra is árulja az iPadet" - szögezte le Yang Rongshan, a Proview vezetője.

A 1,5 milliárd dolláros kártérítési igény még akkor is túlzónak tűnik, hogy ha az ember figyelembe veszi, hogy a kínai piac valóban hatalmas, ráadásul érdekes kontrasztot jelent, hogy a Proview tőzsdei értékét csupán 156 millió dollárra becsülik. A 1,5 milliárdos összeg követelése mögött alighanem az áll, hogy a cég komoly bajban van, az utolsó üzleti évet 375 millió dolláros veszteséggel zárta, így nagyon is kapóra jönne neki némi plusz tőke. A Financial Times értesülései szerint ráadásul a kínai hitelező bankok Shenzhenben nemrég lefoglalták a Proview összes tulajdonát, beleértve a márkajogokat is. Az indok: a cég nem tudta törleszteni 400 millió dolláros hitelét.

Az ügy azonban koránt sem ennyire egyszerű: az Apple kínai és hongkongi eljárásokban azt követeli a vállalattól, hogy adja át neki a még a birtokában lévő összes márkanévjogot. Az amerikai cég álláspontja ugyanis az, hogy a 2006-os tranzakcióval a kínai piaccal kapcsolatos jogokat is megszerezte. A hongkongi eljárásban az Apple jogászainak már sikerült elérniük, hogy a bíróság a Proview számára megtiltsa a jogok továbbértékesítését. A Proview mellett idén januárban a Fujitsu is bírálta az Apple vezetőit az iPad név használata miatt. Az ügy végül megegyezéssel zárult.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #10
    Ezt a faszkodást, szerintem, majd ha a Prowiev fel tud mutatni egy terméket, amelynek az értékesítését az IPad zavarja, akkor elkezdhet ugrálni.

    Még az is lehet, hogy burkolt iPad reklámmal van dolgunk. Hiszen az előző kőrben is 50 000 dolcsi elég volt nekik, majd most is megegyeznek peren kívül, max egy százasból. Ennyit megér, hogy inden portálon mindenki csak erről beszéljen.


    Régebben csak az M$ csinált ilyet, de úgy tűnik a Zapple is áttér a gerilla marketingre.
  • Ferrer #9
    Ez egy kiragadott mondat, ezzel elég hülyeség érvelni.
  • sathinel #8
    jobs a lopásról
    aztán meg azt mondja hogy ők védik a jogait a cégeknek, programozóknak ezért van a sok védelem. Erre ugyanazt csinálja mint amit mondott a múltban. Érdekes hogy a követők meg minden szavát elfogadják sokszor. Az mellékes hogy mi van a háttérben:D
  • sanyicks #7
    nem valószínű, mert az epl épp egy kínai céget perelt be mert jobb telefont csinált mint ők, olcsóbbért. Tehát visszafelé is kell hogy működjön :)
  • Piel #6
    Ha egyszer a "globális kereskedelmi márkajogokat" adták el, akkor abba Kína is beletartozik. Szerintem! De lehet, hogy gyenge vagyok földrajzból! Vagy a Kína az egy másik bolygó?
  • sanyicks #5
    De ők a hunyók mert ugyan ezt művelik ők is nap mint nap :) most visszanyal a fagyi.
  • TreDoR #4
    Én se bírom az Applet, de itt nem ők a hunyók :/
  • a_n_d_r_e_w #3
    "így a nemzetközi jogokat eladta az Apple tulajdonosainak, de ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a márkanevet Kínában és Európában is levédették"

    Na itt vesztettek el a szimpatiamat. Persze perkalj nekunk, eladjuk neked a nevet, futtasd fel jol, aztan a szart is lepereljuk rolad ha nem vagy hajlando lecserelni. Nevetseges, szanalmas. Ruhellem az Apple-t, de ebbol nekem abszolut ok tunnek aldozatnak.
  • cateran #2
    Remelem megerem,hogy 1 nap 1 ceg sajat magat perli be....es nyer!:D
  • sanyicks #1
    fagyi fagyi a visszanyali nyali :DD