MTI

Az interneten folytatódik az iráni forradalom

Iránban folytatódik a forradalom az interneten, arctalan civil újságírók tömegei fejezik ki a törvénytelen, erőszakos teheráni rezsimmel szembeni ellenállásukat a világhálón - mondta Ali Abdi diák aktivista a budapesti Közép-európai Egyetemen (CEU) tartott előadásában.

Al Abdi névvel vállalja, hogy az önkényuralmi rendszer ellen különböző internetes eszközökkel küzdő civil mozgalom egyik aktivistája. A 2009 júniusi választások után három hónappal hagyta el hazáját, a CEU másodéves hallgatója. Egyszerű iráni állampolgárok, civil újságírók által készített fotók és videók bemutatásával elevenítette fel a választások utáni tiltakozásokat és a biztonsági erők erőszakos fellépését. Már hónapok óta nincsenek tömeges tiltakozások, az emberek nem követelik az utcán, hogy a "Le a diktátorral", de az internetes ellenállási mozgalom életben van - mondta.

A tavalyi választások óta eltelt több mint egy évben az iszlám zöld színét jelképként használó tömegmozgalom tagjai több százezer, az akkori hatósági brutalitást dokumentáló videót, a rendszer ideológiáját és értékeit kikezdő és nevetségessé tevő karikatúrát, provokatív posztert készítettek, amelyek elérhetők az interneten.

Bemutatott egy olyan karikatúrát is, amely nevetség tárgyává tette Larry Kinget, a CNN amerikai hírtelevízió műsorvezetőjét, aki a róla elnevezett showműsorban az Egyesült Államokba látogató Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnöktől "ostoba", nem lényegi kérdéseket kérdezett. Elmondta, hogy a zöld mozgalom aktivistái Teherán utcáin a falakon tömegével jelenlevő képeket Ali Hamenei legfőbb vallási vezetőről tiltakozásként zöld festékfoltokkal rondítják el és a politikai graffitikról készült képeket felhelyezik a világhálóra. A zöld mozgalom vezetői már internetes sajtókonferenciát is tartottak, újságírók fizikai jelenléte nélkül válaszoltak kérdésekre.

Az aktivista kiemelte: névtelenségüket megőrizve civil újságírók tömegei vehetnek részt az interneten zajló forradalomban. Rámutatott, az ellenállásnak ez a formája csökkenti annak az esélyét, hogy a tiltakozókat elkapják; a világháló szerkezetéből kifolyólag a mozgalomnak nincs felszámolható központja, a provokatív anyagok forrása kideríthetetlen, és az arctalan résztvevők sem ismerik feltétlenül egymást. A civil újságírás hatására példaként említett egy általa készített és saját Facebook-oldalára felhelyezett fotót, amelyet a napokban a CNN egy dokumentumfilmjében látott. Több más fotó vezető nyugati, amerikai folyóiratok címlapjain jelentek meg. A fotók és videók az interneten elérhetők, de Iránban ma is szűrik a világhálót és sebességét is lassítják - mondta.

"Az emberek keresik az eszközöket, hogy kifejezzék tiltakozásukat" - fejtette ki, hozzátéve, hogy a bő egy évvel ezelőtti eseményekről készült fotók és videók egy része csak hónapokkal később, több csak az utóbbi időben került fel a YouTube videomegosztó portálra és közösségi oldalakra. Ali Abdi azt mondta, a jelenlegi teheráni rezsim törvénytelen a választási eredmények meghamisítása miatt, tömeges erőszak és elnyomás útján biztosítja hatalmát. Meggyőződése, hogy ezt hosszú ideig nem lehet fenntartani, és az emberi jogokat rendszeresen megsértő rezsimnek előbb-utóbb párbeszédet kell kezdenie a szabad választásokat követelő ellenzékkel.

Az aktivista azt mondta, hogy nem térhet haza, ha megtenné, valószínűleg már a repülőtérről a börtönbe vinnék, mivel otthon diákként ellenzéki aktivista volt, a nők jogaiért is küzdött. "Ez éppen az a típus, akit Iránban bebörtönöznek" - jegyezte meg. Mint mondta, töretlen az a meggyőződése, hogy a civil újságírók internetes forradalma Irán demokratizálódásának egyik erőteljes eszköze.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • endrev #1
    Bár tudnám, hogy ki terjesztette el, hogy az iPad egy táblaszámítógép. Az majd a TabletMac/MacTablet lesz akkor, amikor OSX fog rajta futni, nem pedig egy korlátozott funkcionalitású iOS. :D