MTI

Fokozottabb internetellenőrzés Törökországban

Tovább fokozza az internet ellenőrzését egy új rendőrségi szerv felállításával a török kormány.

A török belügyi, illetve igazságügyi minisztérium közös tanácskozása nyomán egy olyan központ létrehozásáról határoztak, amely az IP címet követi nyomon - tájékoztatott pénteken a török média. Az új egység feladata az lesz, hogy a "káros oldalak"-at és azok működtetőit felfedje, majd ezután egy 24 órán belül hozott bírósági végzés nyomán elérje, hogy ne legyenek hozzáférhetők az ártalmas portálok. Az oldalak üzemeltetőinek büntetéséről még tárgyalnak a minisztériumok.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) júniusban bírálta Törökországot az internetcenzúra miatt. Az elmúlt két évben Ankara ugyanis több mint 5000 oldal használatát korlátozta - közölte Dunja Mijatovic, az EBESZ sajtószabadság-képviselője. "Kérem a török hatóságokat, hogy szüntessék meg az internetes cenzúrát, amely akadályozza a lakosságot abban, hogy a globális információs társadalom részét képezhesse" - hangsúlyozta az EBESZ munkatársa.

A betiltott portálok között van többek között a közkedvelt fájlmegosztó, a Youtube is, amelynek megtekintését 2007. szeptember 18-án tiltotta be a kelet-törökországi Sivas város bírósága. Erre azt követően került sor, hogy egy magánszemély panaszt emelt azon a címen, hogy a modern Törökország megalapítójára, Musztafa Kemal Atatürk pasára nézve sértő videókat terjeszt a fájlmegosztó. Így az a török, aki ma a YouTube-ra kattint, arról értesülhet, hogy "a hozzáférés ehhez a portálhoz bírói döntés alapján tilos".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!