Berta Sándor

Új SSD-vezérlőt fejlesztett ki a SandForce

A chipgyártó SF-2000-es terméke minden korszerű flashmemóriát támogat, integrált titkosítási eljárást tartalmaz és rendkívül gyors SSD-meghajtók létrehozását teszi lehetővé.

A SandForce SF-1200-as és SF-1500-as vezérlők főként az OCZ és a Corsair SSD-meghajtóiban találhatók meg. A vezérlőegységek és a flashchipek sebessége az elmúlt években jelentős mértékben megnőtt, így napjainkban már számos modell esetében eléri a SATA 2 szabvány esetében definiált 300 Mbájt másodpercenkénti maximális tempót. Az OCZ éppen ezért akart saját interfészt kifejleszteni. A SandForce viszont meglőzte az OCZ-t, mivel időben felismerte a problémát és ennek köszönhető az SF-2000 megalkotása, illetve piacra dobása.

Az új egység támogatja a SATA 3 szabványt és ezáltal elvileg az akár 500 Mbájt/sec-es maximális írási, illetve olvasási sebesség is elérhető vele. A SATA 3 egyetlen hátránya, hogy egyelőre még csak kevés chipset támogatja, így csak néhány alaplapon és notebookon található meg, de a közeljövőben minden bizonnyal változik a helyzet. A vállalat az új vezérlőt Dallasban, az október 11-én megnyitott Storage Networking World Exhibition rendezvényen mutatta be.

A DuraClass technológiát alkalmazó SF-2000 esetében a SandForce a másodpercenként végrehajtott műveletek számát (IOPS) 60 000-ben adta meg. Amennyiben ez a gyakorlatban is megvalósul, úgy mindenképpen új rekordot jelentene az SSD-piacon. Egyelőre nem lehet tudni, hogy az új egységgel mekkora tárolókapacitású SSD-meghajtók vezérelhetők, viszont az ismert, hogy az új termék már támogatja a 20 és 30 nanométeres gyártási eljárással készült flashmemóriákat. Az új vezérlő ráadásul lehetővé teszi a 128 és 256 bites AES-titkosítási eljárás használatát, valamint támogatja az ECC-hibajavítási funkciót, amely egyetlen 512 kilobájtos szektorban akár 55 rossz bitet is felismer. Az új modul egyaránt vezérelni tudja az SLC, az MLC és az eMLC flashmemóriachipeket, támogatja az ONFi2 és a Toggle interfészek használatát és úgynevezett DRAM-mentes konstrukció.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MsUser #3
    Nekem is bevált, a laptop fejlesztésekor CPU csere vagy ez jöhetett szóba én a SSD mellett döntöttem. A gép gyorsabb lett kisebb fogyasztás mellett, igazából minden számítógép leglassabb pontja a HDD volt, ez most már megszűnt, csak győzzük fizetni.
  • Kabos Dezső #2
    A mai SSD-k és a winyók között már annyi a sebességbeli különbség, mint régen a floppy-k és az első winyók között volt

    A mai leggyorsabb winyó szekvenciális, bufferelt olvasása is jóval lassabb mint a lassúnak számító SSD random írása... ráadásul nem beszéltünk még az olyan előnyökről mint a fragmentáció hiánya, a fizikai stabilitás és mára már , még a várható élettartam is.
  • Chris05 #1
    Én nem bírtam tovább, vettem egy Corsair Force 60-at. Iszonyat (de az ára is). Szerintem még 4-5 év kell és gyakorlatilag minden számítógépben 500 Gigás SSD-k fognak dolgozni (20-30 ezer forintos áron).