Gyurkity Péter

Már szállítja SSD-meghajtóit a Seagate

Az első számú merevlemezgyártó mindenféle bejelentés nélkül már szeptemberben leszállította első SSD-meghajtóit, a technikai részletekről azonban most sem nyilatkoznak. Egyelőre a nagyvállalatokban gondolkoznak.

A gyártó közölte legfrissebb negyedéves üzleti eredményeit, ezzel egy időben pedig William Mosley, az értékesítésért és a termékvonalak kialakításáért felelős alelnök elárulta, hogy már a piacon vannak az általuk elsőként leszállított SSD-meghajtók. Ezekről továbbra sem akarnak részleteket elárulni, ám az biztos, hogy az asztali és mobil számítógépekben egyelőre nem találkozhatunk a cég termékeivel.

Egészen pontosan egyetlen termékről van jelenleg szó, a cég ugyanis egy típust készített el, mégpedig nagyvállalati felhasználás céljából. Ez az egy típus azonban már szeptemberben kikerült az érdeklődő vásárlókhoz, ami némiképp furcsa, hiszen a gyártó részéről ezzel kapcsolatban egészen eddig nem hallhattunk semmit az SSD-vonal fejlesztéseiről, az ezzel kapcsolatos fejleményekről. Most is csak annyit kötöttek az újságírók orrára, hogy fejlesztéseiknél a megbízhatóságot, a tűrőképességet, valamint a teljesítményt helyezik előtérbe, ami önmagában nem sokat mond.

Az már sokkal inkább jelzi a cég céljait, hogy bár az első termék még SATA-illesztővel érkezett, már dolgoznak a Fibre Channel vagy Serial Attached SCSI interfésszel kapcsolódó utódokon, vagyis az átviteli sebességet igyekeznek növelni, nyilván szintén nagyvállalati felhasználásra. Ezt a vásárlóikkal közösen teszik, akik egyébként állítólag elégedettek az első példányokkal, ám ezzel kapcsolatban még neveket sem hallhattunk, így nem tudni, hogy pontosan mely cégek vásároltak be az új fejlesztésből.

A most lezárult negyedévben több mint 46 millió merevlemezt leszállító Seagate még mindig nem lát nagy fantáziát a szegmensben, így nem tudni, hogy mikor érkeznek majd meg otthoni felhasználásra szánt SSD-ik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #12
    "Még mindig a gép szűk keresztmetszette a gép nem felejtő memóriája, és ez így is marad. Nem kell hozzá félmillió. Elég egy használt olcsó gép és prezentálom..."

    Ha eleg sok ram van egy regi gepben, akkor kiderul, hogy a kovetkezo szuk keresztmetszet a cpu. Aztan ha mar az is eleg gyors, akkor jon nagy adatmennyisegek es sok veletlenszeru olvasas eseten a merevlemez. Egy szervernel hamarabb jon elo a hattertar gyengesege. Egy nagyforgalmu kvazi statikus tartalmat kiszolgalo webszervernel a cpu-nak nem kell remesesn sokat szamolnia, memoriabol sem kell annyi, mivel az adatok jo reszet csak el kell kuldeni a masik felnek. Ekkor jon elo, hogy a gep a merevlemezek fejmozgasara var, mivel 5-10 helyrol kellene egyszerre olvasnia, annyi adatot, hogy azt mar nem lehet ram-ban tartani. Ilyen felhasznalas pl. a youtube is, ahol nem veletlen, hogy atalltak ssd-kre. Raadasul a sajat raid rendszeruk miatt az olcso kereskedelmi ssd-ket hasznaljak, nem a vallalati nagy megbizhatosaguakat. (a google fs automatikusan kezeli ha egy-egy meghajto vagy teljes adatkozpont elszall egy baleset vagy katasztrofa miatt)

    "Azon csodálkozom, hogy pont egy cég érdeklődik ilyenek iránt, mert ott nagon káros lehet az adatbiztonság. Feltehetően nem érzékeny területeken használják..."

    Nagyvallalati rendszereknel pl. a kozponti adatbazis szokott ssd-ken futni. Ez mar jopar evtizede is igy volt. Egyszeruen arrol van szo, hogy megfelelo minoseg eseten biztonsagosabbak mint a merevlemezek, arrol nem beszelve, hogy tul nagy terheles eseten egy merevlemez hamarabb kopik el, mint egy jo minosegu ssd es nem lehet elore tervezni az alkatreszcseret. Ssd-k eseten a gep meg tudja mondani, hogy mikor kell cserelni egy alkatreszt mielott az elromlik (tudja hanyszor irtak es meg mennyit bir). Merevlemezeknel a ez a mechanika miatt nem josolhato meg egyertelmuen. Mar irtam, hogy egy mai ssd, tisztan napi biztonsagi menteshez hasznalva akar 200 evet is kibirhat. Napi hasznalatban pedig tobbnyire vagy ramdisk-hez hasznaljak backup memorianak vagy ritkan irt, de gyakran es rendezetlenul olvasott adatokat tarolnak raja (mivel az olvasastol nem kopik), vagy log uzemmodban irjak, amitol egyenletesen kopik, tehat kiszamithato, hogy hany TB adat kiirasa utan lephet fel az elso hibas blokk, ez elott kell tehat cserelni.
  • maestro85 #11
    SSD-re gondolsz? Még mindig a gép szűk keresztmetszette a gép nem felejtő memóriája, és ez így is marad. Nem kell hozzá félmillió. Elég egy használt olcsó gép és prezentálom... SSD-be én sem fogom a bizalmamat vetni. És ezt jól teszi a Seagate-is. Azon csodálkozom, hogy pont egy cég érdeklődik ilyenek iránt, mert ott nagon káros lehet az adatbiztonság. Feltehetően nem érzékeny területeken használják...
  • Szefmester #10
    olvastam egy vinyóról, amiben 64 író/olvasófej volt, kb mintha raidben lett volna, és ott az írási/olvasás sebesség közel volt az SSD-hez ellenben sokkal nagyobb méretet képviselt..
  • vasziszdasz #9
    Az már nem fog. Viszont a vinyó se fog eltűnni, TB/Ft viszonylatban az SSD-k kb. soha nem fogják hozni azt az olcsóságot amit egy vinyó képvisel. Valamint ez utóbbi majdnem korlátlanul újraírható, az SSD nem.
  • vasziszdasz #8
    még mindig nem lát nagy fantáziát a szegmensben
    Mint ahogy az Nvidia se a DX11-ben... Savanyú a szőlő. ^^
  • Szefmester #7
    és akkor megjelennek majd a többfejes tányéros vinyók és helyreáll a régi rend miszerint nagy méretű gyors vinyó is lehet:D
  • IMYke2.0.0.0 #6
    "Hétköznapi" felhasználásra rohadtul nem fog kezedbe kerülni ilyen példány:
    - minden hardvered dobhatnád a kukába
    - vehetnél egy fél millás új gépet, és még azon is csak a felét tudná nyújtani a cucc.
  • metaljesus #5
    köszi mindenkinek :)
    úgy látszik pár cikket kihagytam, én még valahol a 150-200 mb-nál jártam. na egy ilyen brutál ssd-t azért elfogadnék, ha megbízható. ami netbookomban volt 16 gb-s, két hónap után bekrepált :S
  • Inquisitor #4
    Van ám 1100MB/sec-es SSD is, amit persze a SATA3 se tudna kiszolgálni, ezért kell hozzá egy 8x-os PCIE full sávszéllesége ... meg ahogy kinéznek a dolgok, az SSD fronton pöttyet gyorsabban fog nőni az átviteli sebesség, mint HDD oldalon.
  • KillerBee #3
    Már most vannak olyan SSD-k, amelyek erősen megközelítik a 300MB/s-ot olvasásban. Valószínű, hogy mire elterjed a SATA 3, a 6Gb/s is kevés lesz, hiszen az SSD-k sebessége a csatornák párhuzamos kapcsolásával szinte tetszés szerint növelhető és az interfész lesz a szűk keresztmetszet. Ezért vállalati felhasználásra érdemesebb olyan interfészt választani, ami jelentősebb tartalékot biztosít, azaz hosszabb ideig bírja. A vállalatok nem szeretik gyakran cserélgetni a hardvert.