Gyurkity Péter

SanDisk: nem minden SSD elég megbízható

A saját SSD-meghajtókat gyártó cég első embere elismerte, hogy nem minden termékük éri el a kívánt szintet a megbízhatóság terén, ám szerinte ezzel a vetélytársak is ugyanígy vannak.

Az X-bit Labs a vezérigazgató kijelentéseire hivatkozva számolt be a vezetőség nézetéről, amellyel nyilván nem vívnak ki nagy népszerűséget a vásárlók körében, ám mindenképpen elismerést érdemelnek őszinteségük miatt. Elismerték ugyanis, hogy a jelenleg kapható SSD-termékek jó része egyáltalán nem nevezhető megbízhatónak, ám szerintük gyermekbetegségekről van szó.

Természetesen a cég első embere nem kizárólag saját fejlesztéseikre gondolt, a szapulást ugyanis a rivális fejlesztések is megérdemlik. A problémát elsősorban az jelenti, hogy számos otthoni felhasználásra szánt meghajtó MLC, azaz multi-level cell flashtechnológiára épül, amely egyértelműen kevésbé megbízható és lassabb, mint a single-level cell (SLC) változatra épülő, főként a nagyvállalati szféra szereplőinek szállított (és nyilván jóval drágább) példányok. Ezt sokszor még tovább rontja, hogy az egyes háttértárolókat mára már elavult vezérlőkkel szállítják, ezen pedig mindenképpen változtatni kellene.


A SanDisk napjainkban harmadik generációs fejlesztéseit szállítja, ám még ez a sorozat is tartalmazza a fent említett hibákat, hiányosságokat. Az operációs rendszerek ráadásul eddig nem is igazán használták ki a technológiában rejlő lehetőségeket, ez igazán majd a Windows 7 elterjedésével lesz hatással az általános teljesítményre, míg a Vista ezen a téren sehol nincs utódjához képest. A cég azonban (és nyilván a többi rivális gyártó is) tudja, hogy milyen architektúrális változtatásokkal, finomításokkal lehetnek úrrá a helyzeten, ezek meglépésére azonban legkorábban jövőre kerülhet sor.

Az SSD-ágazat tehát 2010 második felére vetkőzheti le gyermekbetegségeit, a korán váltóknak addig kompromisszumokat kell kötnie mind a teljesítmény, mind pedig a megbízhatóság terén - a még mindig magas árakról nem is beszélve.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tomcsa4 #13
    Az 1 lemezes 500 gigás Seagate is gyors, de az SSD-k már máshol vannak.
  • tomcsa4 #12
    Most a 34 nm bevezetésével 60-70%-kal lejjebb mennek az árak. Igen a végfelhasználói árak is, persze a nagy vízen túl. Kapacitásban is jönnek felfele (van 2 terás is), gyorsaságban meg már a minőségiek (figyelem, jól körül kell nézni, mert nem mindegy, milyen vezérlővel van szerelve) nagyon nagy különbséggel (netto 3x-an) verik a leggyorsabb HDD-t (1 lemezes WD raptor).
  • gemihu #11
    Hát szerintem is az a baj,hogy az SSD még nem áll ott technikailag,hogy megfelelő kapactiás ,gyorsaság , ár terén felvegye a versenyt a a vinyókkal.Igaz gyors ütemben fejlesztik. Egyenlőre speciális területeken hódítanak,mivel ott meg tud térülni a fejlesztések költsége .Ilyen területek lehetnek,ahol a hő, zajszint ,fizikai behatásoknak való ellenállás,vagy a beépítési méret számít. Persze előbb utóbb kiszorítják a vinyókat, és szerintem a vinyók nagyrészt külső adattárakként végzik majd, de ott is valószínű,a hibrid verzió lesz majd az uralkodó.
  • macseke #10
    pont ez a baja, hogy még messze nem szuperkifinomult. Majd 2-3 év múlva talán.
  • amitriptilin #9
    Szerintem lesznek eszközök, amikben az egyiket fogjuk használni, és lesznek eszközök, amiben a másikat és lesznek, amiben mindkettőt. Olyan mint az alma meg a körte: almás pitébe nem rakhatok körtét.
    Egy nem mozgatom-asztali pcbe felesleges rázkódás biztos cuccot rakni, ha nem egy törésvonalon fekszik...
    persze lehet, hogy tévedek, és 20 év múlva a legnagyobb biznisz az lesz, hogy mindenféle mobil és számítógép megtaláló kütyüt áruljak, mert olyan picik lesznek, hogy elvesznek...
  • Griphons #8
    Még mindig szívesebben veszek egy 1 terrás elavult gőzgépet, mint egy 64gigás szuperkifinomult ssd-t. Az oka egyszerű: az előbbi olcsóbb, és semmivel sem kevésbé megbízható, és lehet hogy tovább is bírja, mint a "szuperkifinomult fostaliga". Arról nem is beszélve, hogy kicsivel több adat fér rá...
  • Flang3r #7
    nem rossz a winyó meg minden , szép teljesítméy tőle pl. az is hogy 1945 óta ismert technológián alapulnak máig a Winyók... DE :

    mai szemmel már inkább elavult "Gőzgép"-ek a szuperkifinomult SSD technológiákkal összehasonlítva..
  • Flang3r #6
    azért azon gondolkodjatok el, hogy egy percenként minimum 4200-at pörgő korong (másodpercenként tehát 70szer (!!!!) fordul meg) néhány mikrométerre (!!!) az integritási területtől mozog, bekapcsolt állapotban tehát semmi esetre sem egésszéges kibillenteni, bizonyos G-nél erősebben a nyugvó állapotából, illetve vízszintből, ezzel szemben egy SSD-s készüléket bátran dobálgatni is merek a levegőben működés közben is...
  • gemihu #5
    Nekem nincs laptopom,de tudtommal az oda szánt merevlemezek sokkal jobban ellenállnak a rázkódásnak,mint hagyományos társaik. Azt nem tudom hogy SSD-be lenne fragmentáció,de szerintem ez nem az adattár dolga,hanem a fájlrendszeré.
    Az SSD előnye sebességben az,hogy az adatokat véletlen eléréssel kb ugyanolyan gyorsan érik el,mint szekvenciálissal.Ugyanez a hátrányuk is, mert míg az össze vissza elhelyezett adatokat gyorsabban olvassák mint a vinyók, az egymást követőket már nem.Egyébként várhatóan majd IBM által fejlesztett racetrack memória váltja le a két megoldást. Nagyobb kapacitást, és gyorsabb olvasást fog biztosítani.
  • zsolt501 #4
    Flang3r: Én sem osztom a véleményed, mivel van egy toshiba laptopom és most lesz 2 éves és elmondhatom hogy napi 24 órában megy és semmi baja sincs nagyon ritka hogy ki lenne kapcsolva.
    Illetve az sem igaz a laptopokra, hogy úgy kell bánni vele mint egy hímes tojással, mert bizony amikor nem otthon van a gép hanem viszem magammal akkor sem kímélem, és bizony tényleg sokat bír.