Berta Sándor

Árucikként tekint az emberekre a Google és a Facebook

Bruce Schneier, az Egyesült Államok egyik legismertebb és elismertebb IT-biztonsági szakértője is felszólalt az immár harmadik alkalommal megrendezett Summer School on Network & Information Security Privacy and Security in the Future Internet nevű konferencián.

A szakember jelenleg a British Telecom vezető biztonságtechnológiai munkatársaként dolgozik és elsősorban a magánélet internetes védelmével foglalkozik. Schneier kijelentette: a web alapvetően megváltoztatja az adatok kezelését, nem véletlen, hogy a magánélet és az adatvédelem a web korszakának egyik legtöbbet tárgyalt területeivé váltak. A szakértő leginkább abban látja a problémát, hogy az emberiség túl gyorsan váltott át egy szociális környezetből egy szocio-technológiai környezetbe. Az eredmény: a Google, a Facebook és a többi webes cég a korábbinál jobban áttekinthetőbbé teszik az internetezők életét.

"Az emberek megszokták, hogy különböző dolgokat osszanak meg a barátaikkal. A döntést, hogy mi marad privát jellegű, ott és spontán hozzák meg. A Facebook és más online platformok pont a fiatalok számára egyre nagyobb jelentőséggel bírnak. Ezeken mindenki maga dönti el előzetesen, hogy mennyire ossza meg másokkal az őt érintő információkat. A magánszférát érintő beállítási lehetőségek azonban ezeken a platformokon - minden bizonnyal szándékosan - zavarosak és egyik esetben sem természetesek" - hangsúlyozta Schneier.

A BT vezető biztonságtechnológiai munkatársa szerint míg korábban nehezen lehetett összegyűjteni a személyes adatokat, addig ez a modern web korszakával jelentősen megváltozott. Szörföléskor vagy a közösségi hálózatok meglátogatásakor elkerülhetetlen, hogy a felhasználók adatnyomokat hagyjanak maguk után. A problémát csak súlyosbítják a cégek üzleti érdekei. Az emberek nem a Google vagy a Facebook ügyfelei, hanem termékek, árucikkek, hiszen a vállalatok célja, hogy a személyes adatokat eladhassák a hirdetőknek.

Szintén gondot jelent, hogy sok fiatalra komoly nyomás nehezedik, hogy belépjenek a közösségi oldalakra és itt tartsák a kapcsolatot a barátaikkal. Ezzel párhuzamosan egyre inkább elfogadottá válik, hogy életük nagyobb részét nyitottá teszik mások számára. Schneier úgy vélte, teljesen normális jelenség, hogy a weben nyilvánosabbá válik az emberek élete. Ennek ellenére felmerül a kérdés, hogy vajon a társadalom szó nélkül hagyja ezt a folyamatot, vagy sem? Mindenesetre, ha valamikor megszűnik majd a magánélet, akkor az egyedül az internetes cégek vezérigazgatóinak lesz köszönhető.

A szakember leszögezte: a webes cégek minden olyan adatkiértékelési dolgot meg fognak valósítani, ami technikailag lehetséges és nem illegális. A felhasználók csak nagyon kis mértékben ellenőrizhetik a privát szférájukat, míg az internetes vállalatoknak az üzleti érdekek az elsődlegesek. Éppen ezért ideje lenne, hogy a jogrendszerek létrehozói is bekapcsolódjanak a vitába és valamilyen irányba elinduljon egy szabályozás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Egerwin #24
    Ezzel a képpel konkrétan az a baj, hogy rohadjon meg, aki feltette. A gólyatáborok arról szólnak, hogy vannak szivatós feladatok például a vetkőzés (nem kötelező, de aki csapatember az úgyis benne van), csak normális helyeken direkt megmondják, hogy ne fényképezzék/kamerázzák őket pontosan annak elkerülése érdekében, hogy napiszarra felkerüljenek. Ilyen szempontból a napiszar is hibás, mert az ilyeneket azért nem kéne kitenni.
  • Rotyoka #23
    ja oké megvilágosult, tudatos barátom. Aki beleköt abba a kibaszott n betűbe.
  • Etinger #22
    Nekem konkrétan ha megnyugtat nem sok. Vagyis mégis. Bár tetszetős kép (lájkolnááám), hülyéskedtek, oké. De ELTE-AJK, tehát képviselik az iskolát, méghozzá pont a jogot.. amúgy minden GT általában ilyen és hasonló buli, csak nem feltétlen kellene ezt netre felrámolni... az ELTE neve alatt. És ez nem prűdség, simán csak ez a letolt farmer már picit más képet sugall. Én, ők, vagy épp Te, tudjuk, hogy ez csak hülyülés, de aki felnéz FB-ra és ezt látja az AJK-s GT első (!) napján... :D Azt szerintem ebbe mást is fog látni ;)
  • Wescone #21
    Azért nem tudod mert éretlen vagy, naiv - ráadásul tudatlan is.
    Viszont hiányosságaid mellett örülhetsz, hogy voltál már "ütősebb társaságba" (szigorúan -n- nélkül).
  • Rotyoka #20
    Ezzel a képpel am konkrétan rohadtul nem tudom mi a baja sok embernek :|
    Gondolom strandra se járnak, és életükbe nem voltak még 1-1 ütősebb társaságba
  • Magiszter #19
    Az lehet, de én kicsit megnehezítem a dolgot. Proxy, titkosított vinyók, páncélszekrény, fals adatok a neten. Ha nekik aztán megéri ezeken áttörni hogy az én könyvjelzőmből nyissák meg a pornó oldalakat, hát rajta!
    Úgy is ha megteszik az én leadózott forintjaimból csinálják. Legalább dolgozzanak meg a pénzemért akkor nem? :D
  • Wescone #18
    Proxy ide, proxy oda ha a cél az adatszerzés, megszerzik amire szükségük van. Amint az ember netre csatlakozik számolhat a lehetőséggel, hogy személyes adatok kerülhetnek illetéktelen kezekbe. Természetesen ez fészbuk nélkül is működik, de nem könnyebb ha a populáció önként oszt meg adatokat mintha utána kellene járniuk az "illetékeseknek"?
  • Magiszter #17
    Pl hogy proxy mögül netezek? :D
    Mióta a cégnek van központi proxy-ja itthonról is azt használom. Kivéve ha torrentezek (tudom az egyenlő a terrorizmussal és népirtással). Amikor meg a torrent fut, nem netezek (amúgy se tudnék :) )
  • Wescone #16
    ...amúgy meg hiába adsz meg hamis adatokat, az IP címed tudják már és azáltal -adott esetben- sok minden mást is.
  • Wescone #15
    Nem adtam meg valós adatokat (lásd, nem meggyőződésből regisztráltam - unokahúgom gúnyolódott is az oldallal kapcsolatos fenntartásaim miatt ), valahogy mégis bosszant, hogy nem engedik törölni a reget - csapdát szimatolok és gyűlölöm a csapdákat.