Berta Sándor

Bemutatta első APU-ját az AMD

A tajpeji Computex kiállításon láthatták először a felhasználók és az érdeklődők az AMD grafikus magot is tartalmazó legújabb integrált processzorát.

A Fusion (Llano) nevű processzorcsalád egy un. Accelerated Processing Unit (APU) és egy CPU-t, valamint egy GPU-t tartalmaz. Az első AMD APU-k várhatóan 2011 első félévében jelennek majd meg a piacon. A hivatalos bemutatón Rick Bergman, az AMD termék csoportjának vezetője azt hangsúlyozta, hogy meg akarták mutatni, mennyire hatékonyak lehetnek a multimédiás alkalmazások szempontjából ezek a hibrid chipek. A prezentáció során a szakember bemutatta, hogy az új chip miként tudta feldolgozni az Aliens vs. Predator nevű DirectX 11-et támogató játékot.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz!

"Több százmillióan készítenek és osztanak meg egymással digitális vizuális tartalmakat. A multimédia területén bekövetkező robbanás miatt új alkalmazásokra és új adatkezelési, illetve adatmódosítási megoldásokra van szükség. Az alacsony felbontású videókat át kell alakítani a nagyobb kijelzőkhöz, míg a HD-felvételeket az okostelefonokhoz le kell butítani. Ez a demonstráció is azt bizonyította, hogy mi minden megvalósítható azokon a könnyed és aprócska eszközökön, amiket mindannyian szeretünk. Képzeljék el, hogy a PC teljes HD-világát megkaphatják akár egy netbookon is" - közölte Bergman.

A szakember szerint az APU-k teljesen új lehetőségeket nyitnak meg a felhasználók és a készülékgyártók előtt. Segítségükkel az eltérő felbontású multimédiás tartalmakat is optimálisan lehet megjeleníteni a különböző méretű kijelzőkön. Azonban a menedzser gyakorlatilag semmilyen technikai részletet nem árult el a Fusionről, így egyelőre még ismeretlenek az új SoC-chip órajelei, fogyasztási adatai is. Bergman csak a prezentáció után árulta el, hogy az esemény a Llano bemutatása volt és hogy a Llano egy nagytestvért is kap az Ontario "személyében".

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz!

Fontos megemlíteni, hogy az Intel ugyan korábban bemutatott egy hasonló SoC-chipet és az Intel N400-as processzorai is tartalmaznak grafikus magot, azonban utóbbi csak a DirectX 9-et támogatja. Emellett az Nvidiának létezik az Ion-platformja, ez azonban közel sem nevezhető olcsónak.

A bemutatón megjelent Steve Guggenheimer, a Microsoft alelnöke is, aki szerint ha a magas processzorteljesítmény mellett elegendő grafikus teljesítmény is lenne a chipekben, akkor jobban el lehetne osztani az egyes egységek között az összetettebb honlapok megjelenítésének terhét. A szakember egyúttal hangsúlyozta, hogy az AMD Fusion családjának, illetve a Windows 7 és a DirectX 11 ötvözésének köszönhetően alapvetően megváltozhat az alkalmazások fejlesztése és használata. A böngészés, a HD-videók megtekintése vagy akár a PowerPoint-bemutatók készítése egyaránt átalakulhat.

Kérdéses azonban, hogy mindez szoftveresen miként valósulna meg. Bergman beszédében utalt az OpenCL-re, amely hasonlít az Nvidia CUDA és a Microsoft DirectX megoldásaihoz és amely a GPU-k számítási feladatokhoz való programozására szolgál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • duke #12
    "Vesszőket is megéri írni és tagolni, mert ez így eléggé idehányt szöveg :D"

    Naperszeveszokspacekmegaztanvalakikitalaljahogymajdmegekezetetishasznaljunk:)megmitnem.
  • Ahoy #11
    Vesszőket is megéri írni és tagolni, mert ez így eléggé idehányt szöveg :D

    Csak hogy a korlátoltság ellen szóljak... Egy ilyen SoC-t rengeteg minden eszközbe fel lehet használni. Állítólag nagyon jó lesz a fogyasztása. Végre jönne egy értelmes grafikai és számítási teljesítményt adó x86 chip. Tabletekbe, netbookokba, minigépekbe, autókba, TV-kbe, gyakorlatilag bármiben felhasználható lehet majd...

    Ha sikerülne közelíteni az ARM-ok fogyasztását az x86-al, akkor már megérte...(Vállalható számítási és graf teljesítménnyel.)

  • sanyicks #10
    egyébként nem csak grafikára valók az sp-k... bármilyen más számításigényes feladatra.
  • csgery #9
    Ez csak egy funkciója, attólmég használható lesz a többi funkciójával együtt, mert pl nem HDMI-kimenet segítségével fog valaki szöveget szerkeszteni, esetleg:]
    Ez egy nagyon jó dolog, folytassák csak!
  • sathinel #8
    Uk pl 7 megával jön a mobilnet. hd videót netről nézni és docking station vagy síma csatlakozón rákötni TV-re pl és máris élvezheted. A másik előnye hogy egyre több ilyen videó van és ezeket is megnézheted csak le lessz kicsinítve. Lehet hogy egyébként csak otthon nagy gépen nézhetnéd meg. A másik hogy miért ne. Ha erre van lehetőség miért ne tudhatná. így fejlődik minden. Ha veszik, használják, akkor van rá pénz hogy fejlesszék. A videókártyákat is amíg megéri fejleszteni, addig lesznek rá játékok. eyefiniti, és más dolgok miatt még mindíg sokkan éreznek kedvet pc-t venni pedig évek óta halálra ítélik folyamatosan a konzolok miatt. Minél jobb minőséget tudnak lejátszani, annál több jó minőségű videót fogsz találni.
  • DeviloftheHell #7
    de arra akkor is fölösleges a netbook és társai ha rákötöd egy nagy lcd tv re
  • lee56 #6
  • blessyou #5
    APU kezdődik!
  • Hawaii #4
    Szerintem túl pazarlóan bánsz a karakterekkel és még nem teljesen olvashatatlan az irományod. Javaslom ne végezz fél munkát, hagyd le a szóközöket is!
  • sanyicks #3
    mondjuk az aki a 700cm-s tv-re hozzáköti hdmi-n...