Berta Sándor

A mobil internet is a nagy cégeké lehet

Az FDP azt szeretné elérni, hogy a mobil internethálózatok kiépítése a kisebb vállalatok és a regionális kábelszolgáltatók bevonásával valósuljon meg.

"Amennyiben Angela Merkel kancellár komolyan gondolja a szélessávú kezdeményezését, akkor nem hagyja figyelmen kívül a független, közepes hálózati üzemeltetőket. A vidéki emberek érdekében és a piaci verseny szellemében nem jöhetnek létre monopolstruktúrák" - jelentette ki Rainer Brüderle, az FDP frakcióvezető-helyettese. A politikus azt javasolta, hogy az új mobilfrekvenciák értékesítésekor biztosítsák, hogy a kisebb cégek és szolgáltatók automatikusan 20 százalékos piaci részesedéshez juthassanak. Elfogadhatatlan ugyanis, hogy a négy nagy konszern: a T-Mobile, a Vodafone, az E-Plus és az O2 egymás között ossza fel a piacot.

Az új frekvenciákról a Szövetségi Hálózatfelügyelet dönt, így - a német kormány - amennyiben akar, beavatkozhat a folyamatba és megakadályozhatja a monopolhelyzet kialakulását. A bonni hivatal várhatóan a parlamenti választások után, 2010 első negyedévében dönt az új frekvenciák értékesítéséről. A csomagban a digitalizálás miatt felszabaduló 790 és a 862 MHz közötti sávban található frekvenciák szerepelnek. Az új frekvenciák iránt nagy az érdeklődés, így közel sem mindegy, hogy kinek a birtokába kerülnek. A helyzetet megkönnyítheti, hogy az E-Plus és az O2 is tisztességtelen versenytől tart, ezért ez a két cég könnyen a javaslat támogatójává léphet elő.

A versenyben indulóknak augusztus 26-ig van lehetőségük állást foglalni a pályázati követelményekkel kapcsolatban, a Szövetségi Hálózatfelügyelet október 12.-én mutatja be a határozattervezetét, majd rögzíti az aukció szabályait. Brüderle attól tart, hogy a négy nagy konszern minél több frekvenciát meg akar vásárolni, azonban később könnyen lemondhat róluk, mivel esetleg nem tudnak majd elég előfizetőt szerezni. Ezzel szemben a regionális szolgáltatóknak érdekük lenne a hálózatok kiépítése és üzemeltetése. Szintén az utóbbi megoldás mellett szól az is, hogy Heinz-Peter Labonte, az FRK nevű szakmai szervezet képviselője elmondta: már most számos regionális rendszert üzemeltetnek rádiós vevőállomások és műholdas antennák segítségével.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!