Berta Sándor

Szimulációkkal a tömegpánik ellen

Dirk Helbing szociológus annak a lehetőségét vizsgálja, hogy miként lehet modellezni a tömegpánikot kiváltó eseményeket. Így talán a jövőben elkerülhetők lesznek a duisburgi Loveparade-en történt eseményekhez hasonló katasztrófák.

"A megoldást a szimulációk, a valós idejű ellenőrzés és a lehetséges kockázati helyekkel kapcsolatban hozott intézkedések jelenthetik" - jelentette ki Dirk Helbing, a Zürichi Műszaki Főiskola kutatója. A szakemberek szerint minden olyan helyen, ahol sokan gyűlnek össze, bármikor kitörhet a tömegpánik, avagy Crowd Disasters, ahogy a szociológusok a jelenséget nevezik. A 2006-os mekkai zarándoklat több, mint 300 muszlim hívő halálával végződött, amikor kitört egy tömegpánik, és sok embert eltapostak. Dirk Helbing többek között az erről az eseményről készült felvételeket is elemezte azért, hogy megértse, hol és miért törnek ki ilyen pánikok.

A professzor a legújabb elemzésében rámutatott, hogy bármikor kialakulhat egy tömegturbulencia (Crowd Turbulence), ha egy tömegben akkora lesz a tülekedés, hogy egyes emberek mások mellé szorulnak. Ilyen esetekben szabályos földrengésszerű lökéshullámok alakulnak ki, amelyek nagyon nehézzé teszik, hogy valaki a lábain maradjon. "A résztvevők elesnek és gyakorlatilag elkerülhetetlen, hogy a tömeg átzúduljon rajtuk, mivel senki sem tudja már kontrollálni a mozgását. Mindenkit magával sodor és ide-oda dobál a tömeg" - állapította meg Helbing. Az ilyen helyzeteket csak súlyosbítják az ellentétes irányban mozgó emberáradatok.


19 ember halt meg a 2010-es Loveparade technobulin

Megoldást jelenthetnek a különleges kapuk, amelyek más folyosókba terelik a résztvevőket. Emellett fontos, hogy a résztvevők megfelelő információkat kapjanak a menekülési útvonalakról és hogy a biztonsági személyzet is jól képzett legyen. Ezenkívül lehetőség van a tömeg mozgásának előzetes modellezésére, így már a rendezvények előtt megállapítható, mik lehetnek az esetleges veszélyzónák, és ez alapján elkészíthetők a kiürítési, segítségnyújtási tervek is.

A valóságban azonban nagyon nehéz lemodellezni sok százezer ember mozgását, és a szervezőknek gyakran nincsenek megfelelő adataik a látogatók számáról sem. Erre jelenthet megoldást a videokamerás megfigyelés, amellyel valós időben követhetők nyomon az események és a szervezők bármikor beavatkozhatnak, ha úgy ítélik meg, hogy vészhelyzet alakulhat ki. A kamerás rendszerekhez már társíthatók olyan szoftverek, amelyek képesek különböző szempontok (az emberek száma, viselkedése, mozgása stb.) alapján előrejelezni a kritikus helyzeteket. A lényeg, hogy a számítógépeket, valamint a modern információs és kommunikációs technológiákat a jelenleginél jobban ki lehetne használni a rendezvények biztosítására és a tragédiák elkerülésére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • duke #8
    A hirekben ugy mondtak, hogy max 250 ezres rendezvenyre volt engedelyuk, de bevetel maximalizalasi okokbol, tobb mint egy millio embert engedtek be.
  • kvp #7
    Neztem a helyszin terveit. Volt egy teherpalyaudvar, amire egy aluljaron at lehetett ket kapun at behajtani a jarmuvekkel. Ez az aluljaro atmegy a volt teherpalyaudvar es a meg mukodo szemelypalyaudvar alatt, tehat jo hosszu. Ugy oldottak meg, hogy mindket vegen be lehett menni, es az egyik forgalmi savon ment volna a befele meno a masikon a kifele meno forgalom, tovabba mindket felhajton lehetett ki es bemenni. Ehhez kepest a trivialis megoldas az lett volna, hogy az aluljaro egyik oldalan lehet csak bemenni, a masik oldalon kimenni es az egyik felhajto csak bejarat, a masik csak kijarat. Igy ha ki is tort volna egy panik, a bent levo emberek a teljesen szabad kijarat fele tudtak volna csak menni, tehat nem szorulhatott volna be a tomeg. E helyett szembeforditottak egy szuk alagutban a kifele es a befele meno tomeget, atzan kozoltek, hogy tobben nem mehetnek be, menjenek ki az alagutbol. Persze ezt csak a legbelul allok hallhattak, akiknek a sorban allo tobbi emberen keresztul kellett volna kimenniuk. Ennel rosszabb megoldast nem is valaszthattak volna. Ez kb. a befele nyilo veszkijaratok esete, amikor azert nem tudjak kinyitni az ajtot, mert egy lepest hatrebb kellene lepnie a teremben _mindenkinek_, hogy kimehessenek. Ha par ember ezt nem teszi meg, akkor mindenki bent ragad.
  • Amergin #6
    Fülembe cseng egy rendkívüli államférfi (exbelügyérünk) rendkívüli mondata: "Minek mentek oda? Én például nem voltam ott, nem is lett semmi bajom"
  • sanyicks #5
    vagy a pedofilok, és az illegális letöltők :D
  • sanyicks #4
    szerintem vagy a náczyrászisták vagy a tenoristák vótak :)
  • duke #3
    Be kell tiltani a technozenet, mert az a satan hangja.
  • Glutamin #2
    Pont a fenti események miatt nem szeretek nagy tömegrendezvényekre menni. Ha megindulnak a birkák akkor kő kövön nem marad. A szervezőket azért elő kellene venni, mert gyakorlatilag borítékolható volt a baj.
  • RecoPhile #1
    Sok hülye ember kis helyen is elfér... hehe