Berta Sándor

Visszakozik netcenzúra-terveitől Ausztrália

Az ötödik kontinens kormánya egyelőre jegeli azt a törvényt, amely az internetszolgáltatókat közel 10 000 honlap bezárására kötelezte volna.

Bár az elképzelést tekintve visszakozott az ausztrál kabinet, a bejelentés önmagában még nem jelenti azt, hogy a kérdés örökre lekerült a napirendről. A hírt egyébként Stephen Conroy helyi távközlési miniszter jelentette be, aki 2008-ban ismertette a Cybersafety Plan nevű csomagot. A tervek szerint 2011-től minden helyi internetszolgáltató köteles lenne bevezetni a portálok blokkolását engedélyező rendszert. A szűrők nem csak a gyermekpornográf vagy a szexuális bűncselekményeket népszerűsíti honlapokat tüntették volna el a világhálóról, hanem a drogkereskedéshez és más bűncselekményekhez kapcsolódó oldalakat is. Egy állami hivatal határozott volna arról, hogy mely portál kerül fel a feketelistára.

Conroy azonban most sietett leszögezni, hogy nem örökre vonja vissza az előterjesztését, hanem csupán átdolgozza azt. Mindez azt jelenti, hogy az ausztrál kormány egyelőre elfogadta a szociáldemokrata Munkáspárt érvelését és a közvélemény nyomásának is engedett. Az elmúlt hónapokban ugyanis komoly bírálatok érték a kabinetet amiatt, mert egyrészt túl szabadosan határozták meg az illegálisnak minősíthető tartalmak körét, másrészt nem igazán volt tekintettel a bírálók érveire sem.

Tavaly márciusban a Wikileaks nyilvánosságra hozott egy belső dokumentumot, amelyből kiderült, hogy a feketelistára felkerültek a törvényeket meg nem sértő tartalmak is. A blokkolt oldalak között voltak például Wikipedia-bejegyzések, eutanázia-fórumok, pornóoldalak, sőt még keresztény portálok és egy queenslandi fogorvos honlapja is.

A Sydney Morning Herald tudósításában kiemelte, hogy az átszámítva potom 87 millió euróba kerülő Cybersafety Plan aligha kerül le a napirendről. Sokkal valószínűbb, hogy Conroy és kollégái csak néhány helyen átdolgozzák a csomagot. Az egyik változtatás az lehet, hogy a jövőben egy független szakértő évente egyszer ellenőrizné a feketelistát, amellyel egyébként a filmeket és a számítógépes játékokat is korosztályok szerint besoroló hivatal foglalkozna. Újdonság az is, hogy a feketelistára felkerülő honlapok üzemeltetői jogorvoslati lehetőséggel élhetnének az eljárás ellen.

Az ausztrál internetszolgáltatók eközben azt javasolták, hogy készek önként blokkolni a pedofil tartalmakhoz való hozzáféréseket azért, hogy ne kelljen a szűrőrendszert bevezetniük. A kérdésben végső döntés alighanem a novemberi parlamenti választások után várható és Conroy is minden bizonnyal azért időzítette mostanra a bejelentést, hogy a kampányban minél kevesebb támadási felületet adjon az ellenzéknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • huybert #2
    azért tegyük hozzá hogy amikor meglebbentették ezt a törvényjavaslatot vagy mi akkor hirtelen iszonyatos mennyiségű tüntetéssel találták szembe magukat illetve elkezdték ledosolni a kormányoldalakat, meg feltörni őket, nem kevés sikerrel. közkézen forogtak a "hogyan szálljunk be az ausztrál kormány netes csesztetésébe" típusú manualok. És mivel sok embernek volt sok szabadideje és sávszéle meg külön tudást sem igényelt így eléggé hatékony volt
  • atysgame #1
    Nevetséges!Pont az ausztrálok azok akik a 18+besorolásos véres játékokat hivatottak eltüntetni a boltok polcairól(lásd Left4Dead1,2),most meg ők lennének azok akik a felnőtt oldalak ellen kitalált ötletet elvetik?! No comment,emberek.Itt megáll a józan ész.