MTI

Internetszűrés bevezetését tervezi Ausztrália

A kínai Zöld Gát (Green Dam) néven elhíresült internetes tartalomszűrőhöz hasonló rendszer bevezetését tervezi az ausztrál kormány annak ellenére, hogy a rendszer kritikusai szerint a kötelezően a számítógépekre telepítendő alkalmazással a véleménynyilvánítás szabadságát veszélyeztetik.

Stephen Conroy hírközlési miniszter szerint az új törvénnyel a visszautasított kategóriába (refused classification, RC) tartozó oldalakhoz való hozzáférést kívánják megtiltani. Az ilyen RC-kategóriás honlapok közé a különböző bűncselekményekkel kapcsolatos oldalak, mint például a gyermekpornográfiával, a nemi erőszakkal, illetve a kábítószer-használatot részletesen bemutató honlapok tartoznak. A feketelistán szereplő oldalakat lakossági bejelentés alapján egy független bizottság állítja össze. Internetfelhasználók csoportjai, a pornóipar képviselői és mások is ellenzik a tervet, mondván a szűrő a szabályos oldalakat is letilthatja, miközben az adatátviteli sebességet is jelentősen csökkenti.

Conroy azonban biztos a dolgában, ugyanis a rendszert már 7 hónapja tesztüzemben használták, és az átviteli sebesség csökkenése elhanyagolható volt. Az Electronic Frontiers Australia internetes jogvédőcsoport szerint erősen megkérdőjelezhető, hogy milyen honlapokat és kinek a döntése alapján fognak korlátozni. "Egyelőre olyan szűrőről beszélünk, amely a tiltott oldalak véletlenszerű meglátogatását akadályozzák meg" - hangsúlyozta a miniszter hozzátéve, hogy a rendszer készakarva megkerülhető.

Kínában júniustól tervezték az a Zöld Gát nevű tartalomszűrő bevezetését, amelyet végül a magánfelhasználók részére nem tettek kötelezővé. A filtert egyelőre az olyan nyilvános helyeken használják, mint az iskolák, vagy az internetkávézók.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • OliApa #2
    Nagyon helyes. Elég sok idióta szaladgál így is a világban...
  • NullZ3r0 #1
    Na, mindjárt jönnek a "jogvédők" is.