Berta Sándor

Drasztikusan nő az érintőképernyők száma

A folyamat elsősorban az egyre népszerűbb tábla PC-knek és egyéb hordozható eszközöknek köszönhető.

Az iSuppli amerikai piackutató cég legújabb előrejelzéséből kiderül, hogy a tavaly 176 000 érintőképernyővel szemben idén már 8,9 millió ilyen kijelzőt értékesítenek majd a világpiacon a gyártók. Mindez 5000 százalékos (!) növekedésnek felel meg. A folyamat azonban nem áll meg itt, a szakemberek azt prognosztizálták, hogy 2013-re az eladott érintőképernyők száma elérheti a 63,9 millió darabot.

Az anyag másik fontos megállapítása, hogy az érintőképernyők világszerte hódítanak és míg a korábbi modelleknek még volt billentyűzetük, addig ma már egyértelműen az érintőképernyők vették át a vezető szerepet. Az iSuppli minden olyan eszközt a slate kategóriába sorol, amelynek nincs kinyitható készülékháza. A slate termékek iránt egyre nő a kereslet, tavaly még csak az érintőképernyős PC-k 3,8 százaléka volt ilyen kategóriájú, míg idén ez az érték eléri majd a 56,2 százalékot. A teljes piac várhatóan a jelenlegi háromszorosára fog nőni.


Napjainkban a tábla PC-k sokkal több hasonlóságot mutatnak az okostelefonokkal, míg a kinyitható készülékházú elődeik. A tábla-PC megjelölést ma már elsősorban azokra a termékekre használják, amelyeknek mobil operációs rendszerük van és amelyek egyszerű hozzáférést tesznek lehetővé a különböző tartalmakhoz.

Az iSuppli hangsúlyozta, hogy az Apple az iPadet úgy fejlesztette ki, hogy az átgondolt hardverdizájnnak és a letöltési ajánlatoknak köszönhetően évekre biztosítsa vezető szerepét a slate-piacon. A többi piaci szereplő számára egyszerűen nem éri meg egy olcsó alternatívát kidolgozni, mivel egyaránt ügyelni kell a megfelelő dizájnra, a vonzó alkalmazásokra és a továbbfejlesztett érintő interfészre. Ráadásul mindezt megfizethető áron kellene kínálni. Ennek ellenére a piackutató cég úgy véli: egyaránt szerep juthat a meglévő és az új technológiáknak, mivel a gyártók a különböző funkciókkal igyekeznek majd elkülöníteni egymástól a termékeiket.

A legtöbb jelenlegi érintőképernyős eszköz kétujjas kezelésre épül, amelynek segítségével a felhasználók megérinthetik, eltolhatják és akár lekicsinyíthetik vagy felnagyíthatják a különböző objektumokat. Ezeket a megoldásokat azonban az iSuppli meglehetősen primitívnek minősítette és azt jósolja, hogy a leendő készülékek esetében még komoly fejlődési lehetőség van ebben a tekintetben. Az érintőképernyő technológia a jövőben meglehetősen sikeres lehet, s a notebookoknál, a monitoroknál és a netbookoknál is elterjedhet, még ha nem is olyan gyorsan, mint a tábla PC-k és az okostelefonok esetében. Mindez azt jelenti, hogy az olyan hagyományos eszközöknek, mint az egereknek lassan leáldozik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szefmester #24
    Az ha nem kell trükközni?:P
  • passatgt #23
    itt meg rányomok a reader gombra, és kész
    melyik az egyszerűbb?:D
  • Penge4 #22
    Ha kikapcsolod a CSS-t, akkor biztos. Egyéni stíluslapokról beszéltem. Konkrétan pontosan ilyet nem találtam, de olvasáshoz egész jó a két High Contrast stíluslap, az Emulate Text browser és a Nostalgia is.

    Bár azért hozzáteszem, nem feküdtek rá túlzottan a témára, pedig aki ért a CSS-hez az simán összedobhatott volna pár kellemesebb olvashatóságot biztosító stíluslapot, amit oldalspecifikusan is lehet alkalmazni. Elvégre a CSS atyja dolgozik náluk...

    Mondjuk az esetek többségében a Ctrl+F11 a zoommal kombinálva is megteszi.
  • passatgt #21
    de most megnéztem, hát az opera megoldásának köze nincs a Reader-hez
    Safari
    Opera
  • passatgt #20
    mondtam, hogy ők találták fel?
  • Magiszter #19
    Nem tudom mi a baj az oldallal én Chrome-ot használok és ugyanúgy jelenik meg mint midig.
  • kvp #18
    Meneztem a 13-as hozzaszolasban belinkelt videot. Erdekes, de szerintem tul limitalt megkozelites. Ennel meg az opera altal hasznalt multiple document interface is hasznalhatobb. Ennek az alapja az, hogy minden ablak alapbol teljes kepernyos, de az osszetartozo ablakok egymas mellett nyilnak meg es a kepernyo aljan egy savban latszik, hogy mi van nyitva. A sorrend pedig atrendezheto. Ha tobb ablakra van szukseg egyszerre, akkor akarhany ablak atrendezheto tetszoleges elrendezesbe, mindezt tobbfele elrendezesi minta alapjan automatikusan vagy kezzel is el lehet vegezni. Ez a technologia mukodik egerrel es multitouch-al is. (tobb mint 20 eves technologiarol van szo, mar win3.1 alatt is mukodott csak a legtobb program nem hasznalja)

    A multitouch-al kapcsolatban pedig tenyleg a nyomaserzekeny billentyuzet/kepernyo a nyero, mivel igy egyszerre lehet kenyelmesen pozicionalni es kattintani is. Persze nem art ha a rendszer kepes megkulonboztetni az ember kezet az ujjhegyeitol, mert neha belog a munkafeluletbe az emberek csukloja es alkarja is.

    A videoban latott menukezeles szerintem nem kenyelmes, az ember nem a kisujjat szokta hasznalni a menuk eleresere, marpedig nalluk az van a legkozelebb. Az idealis menu kornyezet fuggo es mindig ott bukkan fel ahol kattintunk, tehat touchscreen-nel lehetoleg az ujjunk alatt, az ujjhegyunkhoz kepest kozepre igazitva, a fontosabb menupontokkal a kozepe fele. Ezt a megkozelitest hasznalja jopar jatek is, ahol a gyors es kenyelmes menu alapu vezerles volt a lenyeg. (a jelenlegi altalanos context menu-k ennek egy egyszerubb valtozatai)
  • Penge4 #17
    Vazze, én meg már nem tudtam, hogy mit kínlódnak egyesek, amikor nálam Operában teljesen jól jelenik meg az SG, mint eddig. De most már tudom.

    AgentKis: Nem. Ez ahhoz hasonlít, hogy mikor a userek többsége még a Ctrl+C és Ctrl+V-t sem ismeri, akkor reális esélye van, hogy ezek a fostalicska érintőképernyő-only eszközök elterjedjenek és a billentyűzet+egér kombós eszközök megmaradjanak a szűk geek rétegnek. Sajnos ez van...

    Gizike nem lesz lassabb semmivel érintőképernyős eszközön, ráadásul közelebb is áll a technológiai analfabétákhoz (ahogy afrikai törzsben élő bennszülött is sokáig tapogatná a tévét és a monitort). Meg őket az sem zavarja, ha dzsuvás lesz a képernyő.

    De például olyan valakinél, mint én, aki kb 30-40 wpm-mel gépel és az egérrel is napi szinten használja a mozdulatparancsokat és max sebességen van kétlem, hogy gyorsabb lenne akár hosszabb használat után is. Arról nem beszélve, hogy ha valaki a monitor 10 centis közelébe nyúl vagy úgy fogja meg a telefont, hogy ráteszi az ujját a kamerára annak legszívesebben eltörném a kezét.

    passatgt: Ismét egy ellenpélda, hogy nem Steve bácsi találta fel a spanyol viaszt. Ilyen már az Opera 7.5 óta van.

  • Magiszter #16
    Nah igen ez tényleg életképes alternatívája lehet az egérnek. Csak míg manapság egy fullextrás egeret 10 ezerért megkapsz addig egy ilyen "izét" olyan árban fognak árulni ha meg is csinálják valaha, hogy az egeret nem fogja kiváltani. Ráadásnak ugye 2. pontban felvetik az ezzel kapcsolatos gondot: a Szoftveres támogatás. Ergo kell egy teljesen új GUI, amit az OS-nek támogatnia kell. Ha csak Mikiék (értsd: Microsoft), nem vesziát/meg az ötletet nincs sok jövője a dolognak.
    Minden esetre én szurkolok nekik, mert ők végre gondolkodnak is és nem csak cselekeszenek.
  • passatgt #15
    safariban van egy Reader gomb a címsorban ha megnyitsz egy cikket az sg-n, ilyenkor eltüntet mindent, és csak a cikk szövegét hozza be:)