JohnnyCage

Nagyobb, szélesebb kijelzőket kapnak a notebookok

Az asztali PC-k, illetve notebookok képernyőjének mérete között fennálló különbség a közeljövőben jelentősen le fog csökkenni, közölték egyes szakértők a yokohamai (Japán) LCD/PDP International 2002 konferencián.

Mint a konferencián kiderült, egyes gyártók a jövő évben számos, a jelenleginél nagyobb méretű és -felbontású TFT LCD kijelzőket dobnak piacra. Az egyik ilyen gyártó a dél-koreai Samsung Electronics, amely több 15 col feletti képátlójú wide-screen notebook LCD kijelzőt tervez kiadni az elkövetkező hónapokban. Mint James Woo, a Samsung LCD Strategic Marketing Team részlegének helyettes menedzsere elmondta, a társaság egy 15,4, valamint egy 17 colos képátlójú, WXGA (1280 x 800) felbontású TFT (Thin Film Transistor - Vékony filmtranzisztor) LCD (Liquid Crystal Display - Folyadékkristályos kijelző) kijelzőt tervez kiadni a notebook PC-khez jövő januárban.

A japán Hitachi nem sokkal később, valamikor a jövő év első negyedében adja ki saját, 15,4 colos WXGA notebook LCD kijelzőjét.

"A széles formátumú 15,4 colos kijelzők hamarosan általánossá válnak a notebookok körében" - mondta Woo. Ennek oka elsősorban az, hogy egyre több notebook kerül forgalomba DVD-ROM meghajtóval, a DVD filmek lejátszásához pedig a 16:9 képarány az ideális.

Az LG. Philips LCD Co. már jelenlegi is gyárt 17,1 colos képátlójú, 1440 x 900 képpont felbontású WXGA LCD kijelzőket az Egyesült Államokat célzó notebookokba, mondta Tae-Kyoung Kwark, az LG. Philips értékesítési részlegének helyettes menedzsere.

"A nagyméretű notebookok kezdetben 14,5 colos kijelzővel készültek. Később elterjedtek a 15 colos változatok, amelyek ma általánosnak számítanak. Az ipar jelenleg áll át a 16 és 17 colos modellek gyártására" - mondta Toru Imanishi, a Sharp Corp. AVC Liquid Crystal Display Division részlegének egyik vezetője.

Mivel a felhasználók egyre jobb minőségű kijelzőket igényelnek, a Sharp kifejlesztett egy 15 colos, UXGA (1600 x 1200) felbontású, valamint egy 16 colos, 1280 x 1024 felbontású LCD kijelzőt. Az új kijelzők javított színreprodukcióra képesek, képük pedig figyelemre méltó, 170 fokos szögből látható megfelelően.

A nagyfelbontású notebook LCD-k csúcsa jelenleg a tajvani Chi Mei Optoelectronics, illetve az IBM-Japan cégek együttműködéséből született QXGA kijelző, amely 2048 x 1536 képpontos felbontásra képes, és az NEC Versa Pro notebookjaiban található meg. Jövő áprilistól azonban már a Samsung is fog gyártani 15,4 colos, WUXGA (1920 x 1200) felbontású notebook LCD-t.

A nagyfelbontású LCD kijelzők jelenleg még meglehetősen drágák, és elsősorban a speciális (például CAD) alkalmazásokhoz készülnek, de hamarosan már megfizethető árszintre süllyednek, mondta Woo.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NasaTm #1
    Na alig valtotta le a TFT-t az XGA az XGA-t az SXGA az SXGA-t az UXGA maris itt az ujjabb tronkovetelo mindegyik kategoriaba.