kvp#18
Meneztem a 13-as hozzaszolasban belinkelt videot. Erdekes, de szerintem tul limitalt megkozelites. Ennel meg az opera altal hasznalt multiple document interface is hasznalhatobb. Ennek az alapja az, hogy minden ablak alapbol teljes kepernyos, de az osszetartozo ablakok egymas mellett nyilnak meg es a kepernyo aljan egy savban latszik, hogy mi van nyitva. A sorrend pedig atrendezheto. Ha tobb ablakra van szukseg egyszerre, akkor akarhany ablak atrendezheto tetszoleges elrendezesbe, mindezt tobbfele elrendezesi minta alapjan automatikusan vagy kezzel is el lehet vegezni. Ez a technologia mukodik egerrel es multitouch-al is. (tobb mint 20 eves technologiarol van szo, mar win3.1 alatt is mukodott csak a legtobb program nem hasznalja)
A multitouch-al kapcsolatban pedig tenyleg a nyomaserzekeny billentyuzet/kepernyo a nyero, mivel igy egyszerre lehet kenyelmesen pozicionalni es kattintani is. Persze nem art ha a rendszer kepes megkulonboztetni az ember kezet az ujjhegyeitol, mert neha belog a munkafeluletbe az emberek csukloja es alkarja is.
A videoban latott menukezeles szerintem nem kenyelmes, az ember nem a kisujjat szokta hasznalni a menuk eleresere, marpedig nalluk az van a legkozelebb. Az idealis menu kornyezet fuggo es mindig ott bukkan fel ahol kattintunk, tehat touchscreen-nel lehetoleg az ujjunk alatt, az ujjhegyunkhoz kepest kozepre igazitva, a fontosabb menupontokkal a kozepe fele. Ezt a megkozelitest hasznalja jopar jatek is, ahol a gyors es kenyelmes menu alapu vezerles volt a lenyeg. (a jelenlegi altalanos context menu-k ennek egy egyszerubb valtozatai)