Napi Online

Lenyomja a mobilinternet a vezetékest?

A mobil hangszolgáltatás hat-hét év alatt vált a vezetékes telefónia helyettesítőjévé, az azonban ma még nem tudható, hogy a mobil szélessávú internet helyettesíteni fogja-e, s ha igen, mikorra a fix hálózaton szörfölést, bár erre utaló jelek már vannak - mondta Ludányi Edgár, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) közgazdasági főigazgató-helyettese egy, a szolgáltatók számára rendezett meghallgatáson.

Ausztriában ez a verseny a mobil szélessáv javára dőlt el, Magyarországon még a helyzetelemzés zajlik. Az ügyfelek a vezetékes technológiát megbízhatóbbnak tartják, és ha ezek a szolgáltatók például tíz százalékkal megemelnék a szélessávú szolgáltatások árait, az ügyfelek akkor is kitartanának mellette. A UPC illetékese szerint a mobil helyettesíthetősége fennállhat, a Magyar Telekom képviselője viszont úgy fogalmazott, hogy tapasztalataik szerint az átlagos lakossági piacon (vagyis nem azok körében, akik például jellemzően filmeket töltenek be) már be is következett ez.

A BT és az alternatív távközlési szolgáltatók ugyanakkor nem osztják az előbbi vélekedést. Szerintük ma még a két szolgáltatás nem egyenrangú, a Vodafone szerint is még kiegészítő jellegű a mobilinternet-szolgáltatás. Akkor válhatna helyettesítővé, ha a felhordó hálózat megfelelő áron állna a cégek rendelkezésére. Ennek hiányára panaszkodott a Telenor Magyarország illetékese is, aki elmondta, egy-egy pályázatra csak néhányan jelentkeznek, részben mert kevesen rendelkeznek ilyen vezetékes infrastruktúrával, ennek következtében azonban az árak nagyon magasak.

Nem értettek egyet a felek abban sem, hogyan lehetne kezelni a csomagban értékesített szolgáltatásokat. Az Invitel például azt szeretné, ha a szabályozás a cégek ezen képességét tovább erősítené. A Telenor szakembere szerint versenytorzító hatása van az összetett ajánlatoknak. Feltehetően ezzel arra is utalt, hogy ma egyetlen cég, a Magyar Telekom képes vezetékes és mobil hang-, internetszolgáltatást kínálni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • endrúdí #18
    Milyen hülye cím :D hogy nyomná már le? Örülök, hogy árpádföldön bejön a 2G -86db -el a 3G -102 -n próbálkozik majd visszavált 2G-re. 50-90 ms ping ? kac kac
    Docsis 3-as modemek jók 200 Mbps-ig úgy hogy nem kell hozzányúlni a már kész koaxhoz
  • bakagaijin #17
    Szerintem olvasd újra azt a bizonyos könyvet.
  • dchard #16
    sanyicks:

    Neked halovány gőzöd nincs az általad felemlegetett technológiák működéséről, csak vagdalkozol velük helytelen kontextusban. A kábelnet nem dedikált, hanem osztott közed, amihez idő és frekvencia osztásban férnek hozzá az ügyfelek egy ütemező és az igények szerint. És bizony ahogy a mobilinternetnél a rádiós interfész, úgy a kábelnetnél szintén a rádiós interfész szokott is torlódni, mivel ugye nincs az a sávszélesség, ami elég lenne.

    Hogy mennyire hasonló egyébként a mobilnet a kábelnettel a fent említetteken kívül, az abból is látszik, hogy ugyanúgy kell eljárni a hálózati rész torlódásakor: szegmentálni kell, vagyis nem újabb kábelt kell behúzni.

    Frekvencia pedig igenis van, nálunk fejlettebb demorkáciákban (Németek) már újra is osztották a régi analóg TV-s sávokat, így nekik van 7-800MHz-es sávban is egy elég nagy szabad spektrumuk (kitaláltad, hogy ezt adatközlésre fogják használni?), illetve a szabványos IMT sávban is van 2500-2600MHz között egy szép nagy szelet. A kettőt együttvéve több mint 2Gbit/s-ot lehet elvinni így rádión, ami azért a mostani néhány tíz megabithez képest elég látványos növekedés.
    Nálunk ehhez képest az IMT sáv és az UMTS900 előkészítése van folyamatban, ezért a kormányzatot és az NHH-t lehet szidni.

    Dchard
  • Multitask #15
    Dehogy nyomja le!!! Én most szabadultam meg az okádék mobilnettől. Most már fel lehet lélegezni, hogy nincs ez a szutyok, drága is, szar is.
  • ddt500 #14
    Én csak annyit tudok, hogy van itthon vezetékes internet is meg t-mobilos is. A mobilnettel nem tudok játszani mert 300-as a pingem. Vezetékessel 20-30. Hasonló a sávszélesség.
  • willcox #13
    "az embereknek olyan az elvárásuk a mobilinternettel kapcsolatban, mitnha vezetékes szolgáltatást vennének igénybe" - ez teljesen természetes, hogy ugyanazt várják el. És mivel nem tudják ugyanazt ugyanolyan minőségben, ugyanolyan sebességgel, ugyanolyan árban adni, ezért nem fogja a mobilinternet a vezetékest lenyomni. Az embereket nem érdekli, hogy milyen a technikai háttér. Téged sem érdekel, hogy egy még soha nem evett étel miből készül, csak az, hogy jó-e, és mennyibe kerül. A szakács problémája hidegen hagy.
  • sanyicks #12
    kábelnet is dedikált, mert nem a levegőt használja, hanem egy kábelt, ami egy átviteli közeg. Tökmindegy hogy a userek osztoznak rajta, nem erről volt szó.
    Jól láttad fogalmam sincs ebben a fos bürokratikus korrupt fosfejekkel teli országban hány évig kell szüttyögni egy retkes kábel lerakásáért, amúgy nem is érdekel. A lényeg az, hogy egyszerűbb mint lefoglalni pár új frekvenciát, főleg úgy hogy nincs új frekvencia.
    Mellesleg a szolgáltatók legalábbis magyarországon, nem is nagyon törik magukat a kábelezésért, szarnak bele, szedik be a pénzt, a garantált tizedes sebesség meg megvan...
  • dchard #11
    sanyicks:

    Több ponton is hibás az elméleted:

    Egyrészt a rádiós technológiánál van egy olyan dolog, amit úgy hívnak, hogy sáv újrafelhasználási faktor. Ez azt jelenti, hogy ugyanazt a sávot milyen gyrakran használhatod fel egy cellás kialakítású hálózatban anélkül hogy zajt keltenél a saját sávodban. Ez a WCDMA rendszereknél 1, azaz ugyanazt a frekit használják minden cellában, és nem időosztással, hanem kódosztással oldják meg, hogy ugyanabban a frekiben ki lehessen találni, hogy ki milyen adatot küldött. Bár ugyanabban a frekiben adnak, de mivel a különböző PRN-nel modulált kódok ortogonálisak, így nem zavarják egymást azonos frekiben sem.

    A másik dolog: a mai szélessávú vezetékes távközlésben az xDSL technológia az egyetlen, amley dedikált fizikia réteget tartalmaz, azt is csak a DSLAM és az átadási pont között. Akár kábelnetet, akár a GPON-t nézzük, mind egyetlen kábel fizikai kapacitásához enged hozzáférni időosztásban több ügyfelet. Arról meg ne is beszéljünk, hogy milyen egyszerű learkni "még egy" kábelt. Jól látható módon foggalmad sincs arról, mennyi engedély kell csak ahhoz, hogy egy fél méteres kis járdaszakaszt felbontsanak a szolgáltatók...

    Dchard
  • sanyicks #10
    Ezt fél évente megkérdezi valaki? lófaszt.
    Elég csak belegondolni, hogy a mobilnetnek, van x mhz-nyi sáv amin mehet adat. Ez fix, nem mehet rajta egyszerre akármi, mert akkor nem lehetne megkülönböztetni semmit semmitől. Időosztással mehet. Tehát a sávszélessége, állandó és véges. Tehát közös a médium. A vezetéknél meg minden vezeték egy médum. Mobilnetnél mit csinálsz ha fullra terhelnek egy 100 mhz-nyi sávszéltartományt?
    - fejleszted a technológiát, hogy adott sávtartományban több bitet vihess át másodpercenként
    - több sáv tartományt használ, de ez sajnos úgy megy hogy csak akkor megy ez, ha az a másik sáv nem foglalt, és a engedélyezik neked, különben szárazon meganálizálnak a hatóságok :)

    Míg kábelnél hogy megy?
    -technológia fejlesztés
    -több sávot veszel igénybe, ha fizikailag lehetséges (és ezt megteheted, mert a médium, a kábel a tiéd)
    - simán leraksz még egy kábelt...
  • Komolytalan #9
    "Az alapvető probléma a fentieken kívül az, hogy az embereknek olyan az elvárásuk a mobilinternettel kapcsolatban, mitnha vezetékes szolgáltatást vennének igénybe. Ennek jelentős részben a mobilszolgáltatók hibás kommunikációja az oka, illetve az, hogy nem raktak rendet a fejekben ezzel kapcsolatban."
    Nem, ennek az az oka, hogy az emberek alapvetően gondolkodnak, akármit is sulykolnak a mobil szolgáltatók. Tudom hogy kibaszott trendi dolog úgy fejleszteni webre, hogy felülök a villamosra, kirakom a laptopot az ölembe, és bénázok a tapipadon, de nekem valahogy kényelmesebb otthon egy asztalon, frankó egérrel. Persze lehet a netet használni mindenféle izgalmas dologra is, miközben pozíciót változtatunk A-ból B-be, de az emberek alapvetően nem azért élnek, hogy sétáljanak meg utazgassanak. Vagy otthon vannak - és akkor jó a drótos net, vagy melóhelyen vannak - ott meg úgyis lesz ha kell a munkához. Ha meg éppen szabadidőt töltenek akkor arra nem az a legjobb hogy elkezdem járni a várost, csak hogy legyen értelme a mobilnetnek.