Gyurkity Péter

Sikersztori lesz a mobilinternet Európában

Szakértők arra számítanak, hogy az elkövetkező öt évben a mobilinternet és az erre alkalmas készülékek megismétlik az asztali számítógépek és a világháló ezredforduló körüli sikereit.

A Forrester Research által elkészített részletes előrejelzésben arról olvashatunk, hogy 2014-re már a nyugat-európai fogyasztók 39 százaléka csatlakozik fel a világhálóra mobiltelefonján és az egyéb hordozható eszközein keresztül. Mindez azt sejteti, hogy a következő évtized első felében gyorsan növekszik majd a platform, mintegy lemásolva a hagyományos számítógépek esetében egyszer már megtörtént sikersztorit.

A fenti szám már csak azért is jelentős, mert ezt az arányt 2008 végén még alig 13 százalékban állapították meg, így mindenki számára szemmel látható lesz a növekedés és annak üteme. Bár a gazdasági recesszió a vásárlók nagy többségét takarékoskodásra kényszeríti, ettől még a legtöbben nem mondanak le mobil előfizetéseikről, amelyek egyre gyakrabban egészülnek ki adatátviteli csomagokkal, ahogy egyre többen szereznek meg internetezésre alkalmas készüléket. A mobiltelefont használók száma már nem növekedhet ennyire látványosan (5 év alatt 334 millióról 344 millió főre emelkedik a teljes létszám), ennél azonban sokkal fontosabb a világháló használata.

Ezt természetesen az okostelefonok terjedése is elősegíti, ide tartozik például az Apple iPhone, a Google G1 néven is emlegetett készülék, valamint a Samsung Omnia sorozatának tagjai, amelyek az internetelérés mellett médiatartalmakkal is szórakoztathatnak. A mobilinternet penetráció egyébként Nyugat-Európában az év végére 17 százalékot ér majd el, amely az asztali számítógépek esetében 1999-ben volt mérhető. Ez az arány növekszik majd 39 százalékra öt éven belül, legalábbis a kontinens nyugati felében.

Nem véletlen, hogy az elemzők szerint az internetezésre alkalmas mobilok a PC-k sikersztoriját ismétlik majd meg, amely az ezredforduló környékén zajlott le hasonló ütemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #33
    Ha nem laksz mobilátjátszó adóra néző lakásban, egyelőre szar a mobilnet, ez tény. Talán 5 év múlva jó lesz.
  • socheater #32
    Bocsi a szóismétlésekért.
  • socheater #31
    Sziasztok.

    Nekem digis netem van. Teljesen elégedett vagyok velük, de ha választhatnék inkább lenne sz*r és drága netem, cserébe egy kertes házért... Nem vagyok digi b*zi, nem miatta tengetem mindennapjaim egy koszos panelban. Tudom hogy kevés helyen van lan, de ha itt épp elérhető, nem fizetem a drágább trét vagy szőkét, főleg hogy ez még fényévekkel jobb is.
    Amikor még nem volt digi nálunk, akkor trés voltam, és ezeregy gondom volt a hozzáállásukkal, a szolgáltatás minőségével és árával is. Ott vertek át ahol csak tudtak. A két nagy szolgáltatóra akkor is és most is k*pök, és nem azért mert nekem hú de jó, itt az olcsó és gyors net...
    Fősulis csoporttárs mobilos internetet rendelt az albérlethez, pedig a digi lannak se lett volna akadálya. Mikor beszéltem vele azt mondta azért, mert azt reklámozták, és biztos jó. Mindig elfogy a havi korlát neki...
    Előttem már kifejtette valaki hogy a mobil és vezetékes internet nem egymás alternatívája, csak az maradt ki hogy ezt egy átlagember nem tudja, mint azt sem hogy milyen egészséges napi több órát egy adó mellett netezni, esetleg torrentezni.
    Az egész mobil internet egy rossz vicc. Kivétel ez alól ha valakinek nincs más alternatíva persze.
    Mi magyarok egyszerűen átverhetőek, beetethetőek vagyunk például egy Fiber Power csomaggal. A legtöbb ember megeszi hogy milyen jó miközben egy köteg ezrest húznak le róla.
    Voltam piackutatáson, ahol megkérdezték hogy mi a véleményem az aktuális mobil internet reklámról. Csúnyán néztek mikor elmondtam nekik, hogy amig forgalmi limitek vannak nem érdekel a dolog, és nem is akarok válaszolni a kérdésükre. Közölték hogy ez nem kívánság műsor, hanem piackutatás. 
    Ha életbevágó lenne biztos én is kötnék mobilinternetet, de amíg nem az addig úgy nézek az egészre mint egy rossz viccre…
  • Petka #30
    Nem lehet sajnos.
  • KillerBee #29
    Jól látom, hogy a korlátlan opcióra már nem lehet előfizetni? A szept. 1-től érvényes díjszabásban már nem találom, talán már csak a régi előfizetőknek elérhető?

    Ez most közvetlenül nem érint, de ha karácsonyra meglepem magam egy notebookkal, akkor máris aktuláis lehet egy jó mobilnet-előfizetés.
  • who am I 7 #28
    Enni kell...A főnök éhen fog halni... Nem lesz mibű új ÁNYÓCAT venni
  • Petka #27
    Díjcsomag: Net 5 GB + korlátlan opció
    Forgalmi korlát: havi nincs, 7 napos ciklusra 20GB (nem heti)
    Havi forgalom: most pontosan nem tudom megmondani, mert nem otthon vagyok, de kb 30GB körül van mindennel együtt
    Havidíj: 6 hónap féláron, 6000+1000 HUF a korlátlan opció díja.
    Modem: Huawei E176, 2000 HUF volt szerződéskötéskor
  • KillerBee #26
    Nem rossz. Kérlek, írd meg a díjcsomagod pontos megnevezését, az érvényes havi forgalmi korlátot, a havi forgalmadat (upload+download) és azt, hogy mindezért ténylegesen havonta mennyit fizetsz.
  • Gabest #25
    A mobil internet megöli az sms-t és a hagyományos telefonálást (email, skype, ...), miből lesz így év végi jutalom a vezéreknél? Nem érdekük, hogy használható legyen.
  • Griphons #24
    Petka drága! Utazz egyszer kelet felé is. Meg fogsz döbbenni...

    Amúgy ezen a reklámcikken már megint egy jót röhögtem, hogy majd belefulladtam a reggeli kávémba.
    Kiváncsi vagyok mikor fogja megérni a mobilszolgáltatóknak nagyobb sávszélességet átengedni a tornyaikon. Gyanítom, hogy soha. Legalább is ezzel a technológiával, ezeken a tornyokon nem, az tuti. 5 év?! Esetleg angilában, vagy a fritzeknél, nálunk vagy 50 év!