Berta Sándor

Még nem elég vonzó a mobil internet

Az okostelefonok, elsősorban az iPhone és a Blackberry hozzájárultak ahhoz, hogy a mobil internet egyre inkább elterjedjen, ee az igazi áttörésre még várni kell. A Fittkau & Maaß Consulting piackutató cég felmérése szerint ugyan az internetezők 44 százalékának van mobil internetezésre képes mobilja, de ezeket a lehetőségeket csak kevesen használják ki. Miközben az SMS-küldés, illetve -fogadás 65,8 százalékkal a legfontosabb tevékenység, az e-mailezésre csak a felhasználók 32,4 százaléka, honlapok felkeresésére pedig csupán 24,8 százaléka használja a készülékét.

A megkérdezettek 15,6 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a laptopjához modemként csatlakoztatva alkalmazza a mobiltelefonját, míg VoIP-beszélgetésekre csak az esetek 7,4 százalékában kerül sor. Elgondolkoztató az is, hogy a jelenleg mobil internet-előfizetéssel nem rendelkezőknek csupán 5 százaléka tervezi álláspontja megváltoztatását. 60 százalékuk a jövőben sem akar a mobiljával a világhálón szörfölni.

A válaszadók 71,1 százaléka említette első helyen az okok között az előfizetések túl magas árát, 44,4 százalékuk úgy vélte, hogy kényelmetlen a szolgáltatások használata, 16,6 százalékuk pedig egyenesen túl bonyolultnak nevezte a jelenlegi megoldásokat. A felhasználók 10,5 százaléka mondta azt, hogy túl bizonytalan ebben a kérdésben és ezért nem akarja kipróbálni a mobil internetezést. Az egyetlen kivételt az okostelefonok tulajdonosai jelentik. 33,9 százalékuk közölte azt, hogy majdnem naponta, 14,7 százalékuk hetente többször, 9,1 százalékuk pedig kéthetente egyszer szörföl a készüléke segítségével a világhálón. Ugyanezek az adatok az internetezésre alkalmas mobilok tulajdonosainál a három kategóriában 17,6, 7,5 és 5,3 százalékot tettek ki.

Mindez azt jelenti, hogy a közeljövőben a telefongyártóknak vonzó termékekkel, míg a mobil szolgáltatóknak olcsóbb szolgáltatásokkal kell jelentkezniük, különben az ezen a területen remélt nagy áttörésre még évekig várni kell.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #21
    Tehát, összefoglalva: ha nagyon mobil ember vagy, és magas, jó térerejű lakásban laksz, akkor a mobilinternet nagyon jó megoldás. Pláne, hogy nem köt az egy-két éves hűség sem, ha feltöltős vagy. Egyébként, aki pld. albérletben lakik, vagy sokat utazik, annak is ez a megoldás.
  • Epikurosz #20
    Nekem a telcsim 3,5G-s, van hozzá egy sim beszélgetésekre.

    Ezenkívül van egy másik sim-em, de azzal beszélni nem lehet, viszont lehet küldeni 5-10 sms-t ingyért (na, ja mert a 3G sms-ben kell megrendelni). Ehhez a simhez tartozik egy Huawei csodamodem, amelynek van usb portja, így csatlakoztatható számítógépre, és lehet netezni.

    Ha ezt az adat-sim-et beteszem a 3g-re képes telefonba, akkor a telcsivel is lehet netezni, de beszélni nem, legfeljebb a Skype-on keresztül.
    (a 3g-s teló netkapcsolatát persze meg lehet osztani más eszközökkel is.)

    Ennél világosabban nemtom leírni.

    Ja, és mindez vodós, feltöltőkártyás. A 5,5k-s csomag 5GB adatforgalmat enged meg (le+fel). Ha túllépted, kirúgnak. Van persze korlátlan csomag is, de torrentezni nem szabad vele. Az 5GB nekem elég lenne egy hónapra, de ha egy 1GB-os filemt letorrentezek, mint ahogy előfordult ez vele, akkor már nem.
    Egyébként, korábban 4. emeleten laktam, ráláttam egy toronyra, ott jól ment a 3,6 Mbps-os mobilnet. Alacsonyabb lakószinteken már nem ilyen rózsás a helyzet, visszakapcsol gprs-re.
  • okosan gyerekek #19
    Amúgy ez nem feltétlenül igaz, (vidéken többnyire) ha m ondjuk fenn vagy Nimbuzzon, akkor addig blokkolja az adathívásod, míg egy telefonhívást kezel a GSM hálózatot használva, viszont - városokban többnyire - a 3G 3,5G UMTS hálózatot terhelő adatforgalmazást nem érinti, hogy amellett még a GSM hálózatot is használja a készülék. E téren az amerikaiak jobbak a (W)CDMA hálózat ütemezi a küldött és fogadott byte-okat, így "egyszerre" két feladatot is el tud látni a telefon, egy azon hullámhosszon, egy antennával.
  • willcox #18
    Ne növeld a villanyszámlámat! Árad belőled a sötétség, mindig be kell kapcsolnom a világítást. Megkérlek, hogy ne szólj hozzám soha többet.
  • narumon #17
    Hoppá megjött kemény koxi barátunk. Jó reggelt. Persze irhattam volna azt is, hogy te minek ugatsz olyan témához amit csak messziről ugatsz (és még a cikket sem olvasod el)
  • willcox #16
    Ha nem érted, akkor minek ugatsz bele?
  • narumon #15
    "És "Feltöltőkártyás csomagok kizárólag Internet-adatforgalomra használhatóak.", magyarán két telefonra van szükséged, mert amelyikkel internetezel, azon nem lehet beszélni."

    Ez nem tudom mit jelent, vagy mit értesz alatta de nekem a szifonomban trémobil net van, és néha ezt dugom rá a notimra. De egyébként miért ne lehetne beszélni azon a telefonon amelyiken internetezel?
  • narumon #14
    Pont erről beszélünk és a cikk is erről szól, hogy jelenleg sajnos drága de a jövő mindenképpen ez.
  • Epikurosz #13
    Nemtég írtam a vodának, hogy bővíteni kellene a termékkínálatot, de sz.nak rá.

    Mert mi van most feltöltőkártyás téren?

    Vehetsz WAP-ot havi 400 ft-ért. Nem rossz ez, még böngészni is lehet vele néha. E-mailek megtekintésére meg kiváló. Én kb. 3 hét alatt elértem az 1 MB-es korlátot, és lekapcsolták. Röhej? Igen, az.

    A következő lépcsőfok a 100 MB-os csomag lenne. Ez 1600 ft-ba kerül. Röhej? Az.

    A köv. fok az 1 G-os csomi: 3000 ft. Javasoltak nekik, hogy ezt adják 2k-ért, és tegyenek be egy 500k-s csomit 1k-ért. Finoman kiröhögtek.

    A köv. fok az 5 g-os csomi: ára 5,5k ft.

    És "Feltöltőkártyás csomagok kizárólag Internet-adatforgalomra használhatóak.", magyarán két telefonra van szükséged, mert amelyikkel internetezel, azon nem lehet beszélni.
  • narumon #12
    Én nem akarok beleugatni de hogy jön ez ide? A vezetékes internettel a szomszéd utcában sem tudsz már netezni, nemhogy olaszországba.