Berta Sándor

Fluoreszkáló anyagok jelölhetnék az eredeti anyagokat

A Fraunhofer Társaság négy intézetének munkatársai egy olyan fluoreszkáló anyagot fejlesztettek ki, amely segíthetne egymástól megkülönböztetni az eredeti termékeket és a másolatokat.

A hamisítványok évente becslések szerint több milliárd eurós kárt okoznak a gyártóknak. A gazdasági kár mellett azonban nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a hamisított áruk rosszabb anyag- és feldolgozási minőségük miatt hozzájárulnak a márkák hírnevének lerombolásához. A megoldást olyan színezőanyagok jelenthetik, amelyek segítségével egyértelműen megjelölhetők és azonosíthatók az eredeti termékek. Az új eljárás azonban nem csak másolásvédelmi, hanem minőségbiztosítási célokra is megfelel.

Az ipar több éve keresi az ideális védelmi megoldást a hamisítások ellen. Felmerült a vonalkódok, a vízjelek, az RFID-chipek és a hologramok alkalmazása ilyen célra. A szakemberek alapelve az, hogy minél bonyolultabb egy rendszer, annál kevésbé lehet feltörni, és annál biztonságosabb. "Az eljárás során a teljes anyaghoz fluoreszkáló színezékeket adagolunk. A fluorkivonatnak köszönhetően pontosan meghatározhatjuk a specifikus tulajdonságokat és ezáltal felismerhetjük, hogy egy eredeti termékről vagy egy hamisítványról van-e szó" - jelentette ki Andreas Holländer, a Fraunhofer Társaság Alkalmazott Polimerkutatási Intézetének munkatársa.

Mindenképpen fontos, hogy az adott nyersanyagnak milyen a pH-értéke vagy a viszkozitása. A kutatók az eljárás keretében több színezőanyagot is belekevernek a nyersanyagba, hogy a végső terméket még nehezebben hamisíthatóbbá tegyék. A szakember elmondta, hogy ily módon egyedi azonosító jön létre, amelyet nagyon nehéz utánozni vagy lemásolni. Egy megfelelő azonosító létrehozásához elegendő minimális mennyiségű színezőanyag-koncentráció. A megoldás további előnye, hogy a másolásvédelmet gyakorlatilag lehetetlen eltávolítani, hiszen a nyersanyag részét képezi.

Érdekes belegondolni, hogy milyen lehet egy ilyen másolásvédelem mondjuk egy karóra esetében. Egy ellenőrzés során hiába állítaná valaki, hogy az eredeti, az ellenőrök csak egy pillantást vetnének rá és mivel nem látnák az azonosítót, azonnal tudnák, hogy az illető hazudik. Az első tesztek mindenesetre biztatóak voltak, azonban a kutatók leszögezték, hogy az eljárást minden anyaghoz hozzá kell igazítani. Pont ez viszont az egész dolog lényege, hiszen csak így hozhatók létre valóban egyedi és specifikus másolásvédelmek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • halgatyó #7
    Van bizonyos fogalmi pontatlanság (lumineszcencia, fluoreszcencia, foszfoeszcencia) szinte ahány forrás, annyiféleképpen használják a szavakat.

    A lényeg: olyan fénykibocsátásról van szó, amely nem a hőmérsékleti izzásból ered. Az anyag (atomok, molekulák vagy kristályban található hibahelyek) bizonyos elektronjait gerjesztik valamilyen hatással, ami leggyakrabban ultraibolya sugárzás, de lehet "keményebb" ionizáló sugárzás (röntgen alfa, béta, részecske), lehet elektromos áram, dörzsölés, kémiai átalakulás, meg még ki tudja mi.

    A pénzeket és a fontosabb személyes okmányokat már régóta jelölik ezzel a módszerrel. Pl. a 20ezer forintosban UV lámpa alatt kék és piros színben világító szálacskák jelennek meg.
    Ha emlékezetem nem csal, asszem a piros színt nehéz előállítani, valami nagyon spéci anyag kell hozzá... ha igaz.
  • krk #6
    A fluoreszkálásnál rövid az utánvilágítás, a foszforeszkálásnál hosszú, mint például a régi vekkerórák számlapjánál.
  • uniu #5
    Elméletileg van már rádióaltív eljárással működő jelölés is. Kb 10 éve olvastam róla. Nem kopik, láthatatlan, nem lehet(nagyon nehéz) hamisítani.
  • mynameisbence #4
    A fluoreszkáló cuccok nem olyanok hogy ha fény éri akk azt összeszedik és sötétbe kiadják?(csak egy hülye kérdés)
  • SW0RD FISH #3
    Én azt szűrtem le hogy ruhákba akarják.

    Remek több vegyszer fog körülvenni. Másik hogyha a határon levilágítanak uv fénnyel és a ruhám nem világít karácsonyfaként akkor lefoglalják a ruháimat hamisítványként?
  • halgatyó #2
    Egy ujabb baromság, amiböl valakik nagy pénzeket vághatnak zsebre.
    A megjelölhető termékek köre megleheősen szűk. Élelmiszerek teljesen kizárhatóak, a ruhaneműk is főleg a kopás miatt, akkormeg mi marad?

    A hamisítók is be tudják szerezni ugyanazokat a fluoreszcens anyagokat.
    Ha valami fluoreszcens spktrum kódoláson gondolkodnak, az a sok év alatt eladott több tízmillió féle termék esetén akkora adatbázist és regisztrációs-nyilvántartási költségeket jelent, ami a gyakorlatban nem teszi túl életképessé az ötletet.

    Az alkalmazott fluoreszcens anyagok egészségügyi és környezetvédelmi (az áru használat utáni szemétbe kerülése, megsemmisítése) bevizsgálása is kérdéses asszem.

    Ez az egész néhány nagyon gazdag, nagyon kivételezett helyzetű termék-előállító (vagy inkább csak forgalmazó) cég helyzetét erősíti majd.
    Ettől a mi autóinkat még ugyanúgy el fogják lopni, és azonosíthatatlanul eltüntetni, és ezután is ugyanúgy fogunk büdös húst venni a boltokban
  • willcox #1
    Kissé keverednek itt a fogalmak. Nincs szó itt másolásvédelemről, csupán hamisítás elleni védelemről.
    Az átlag vásárlót persze marhára nem érdekli, hogy eredeti-e a cucc, vagy másolt/hamisított, csak az, hogy mennyibe kerül.