7
  • halgatyó
    #7
    Van bizonyos fogalmi pontatlanság (lumineszcencia, fluoreszcencia, foszfoeszcencia) szinte ahány forrás, annyiféleképpen használják a szavakat.

    A lényeg: olyan fénykibocsátásról van szó, amely nem a hőmérsékleti izzásból ered. Az anyag (atomok, molekulák vagy kristályban található hibahelyek) bizonyos elektronjait gerjesztik valamilyen hatással, ami leggyakrabban ultraibolya sugárzás, de lehet "keményebb" ionizáló sugárzás (röntgen alfa, béta, részecske), lehet elektromos áram, dörzsölés, kémiai átalakulás, meg még ki tudja mi.

    A pénzeket és a fontosabb személyes okmányokat már régóta jelölik ezzel a módszerrel. Pl. a 20ezer forintosban UV lámpa alatt kék és piros színben világító szálacskák jelennek meg.
    Ha emlékezetem nem csal, asszem a piros színt nehéz előállítani, valami nagyon spéci anyag kell hozzá... ha igaz.
  • krk
    #6
    A fluoreszkálásnál rövid az utánvilágítás, a foszforeszkálásnál hosszú, mint például a régi vekkerórák számlapjánál.
  • uniu
    #5
    Elméletileg van már rádióaltív eljárással működő jelölés is. Kb 10 éve olvastam róla. Nem kopik, láthatatlan, nem lehet(nagyon nehéz) hamisítani.
  • mynameisbence
    #4
    A fluoreszkáló cuccok nem olyanok hogy ha fény éri akk azt összeszedik és sötétbe kiadják?(csak egy hülye kérdés)
  • SW0RD FISH
    #3
    Én azt szűrtem le hogy ruhákba akarják.

    Remek több vegyszer fog körülvenni. Másik hogyha a határon levilágítanak uv fénnyel és a ruhám nem világít karácsonyfaként akkor lefoglalják a ruháimat hamisítványként?
  • halgatyó
    #2
    Egy ujabb baromság, amiböl valakik nagy pénzeket vághatnak zsebre.
    A megjelölhető termékek köre megleheősen szűk. Élelmiszerek teljesen kizárhatóak, a ruhaneműk is főleg a kopás miatt, akkormeg mi marad?

    A hamisítók is be tudják szerezni ugyanazokat a fluoreszcens anyagokat.
    Ha valami fluoreszcens spktrum kódoláson gondolkodnak, az a sok év alatt eladott több tízmillió féle termék esetén akkora adatbázist és regisztrációs-nyilvántartási költségeket jelent, ami a gyakorlatban nem teszi túl életképessé az ötletet.

    Az alkalmazott fluoreszcens anyagok egészségügyi és környezetvédelmi (az áru használat utáni szemétbe kerülése, megsemmisítése) bevizsgálása is kérdéses asszem.

    Ez az egész néhány nagyon gazdag, nagyon kivételezett helyzetű termék-előállító (vagy inkább csak forgalmazó) cég helyzetét erősíti majd.
    Ettől a mi autóinkat még ugyanúgy el fogják lopni, és azonosíthatatlanul eltüntetni, és ezután is ugyanúgy fogunk büdös húst venni a boltokban
  • willcox
    #1
    Kissé keverednek itt a fogalmak. Nincs szó itt másolásvédelemről, csupán hamisítás elleni védelemről.
    Az átlag vásárlót persze marhára nem érdekli, hogy eredeti-e a cucc, vagy másolt/hamisított, csak az, hogy mennyibe kerül.