MTI

Az internet nem öli meg a regényt

Colm Toibin, a világsikert aratott Brooklyn és más bestsellerek szerzője szilárdan meg van győződve arról, hogy a regény változatlanul fennmarad az internet és más technológiai újítások közepette is - bár ugyanakkor elismeri, hogy szinte analfabéta ezeknek a vívmányoknak a világában.

Ez azonban nem akadályozhatta meg a saját bevallása szerint is technofób író részvételét A szerző az internet korában címmel meghirdetett vitán, amelyet a London Review of Books 30. születésnapja alkalmából rendeztek ezen a héten New Yorkban. Toibin régimódi író. Töltőtollal, papírra írja műveit és nem tudja, hogyan kell telefonon elküldeni egy e-mailt. A Reuters interjúját a szerzővel halogatni kellett, mert Toibin nem boldogult a mobiltelefonjával, nem tudott felelni a hívásokra. "Valóban, a legtöbb hívást elszalasztom" - szabadkozott a Princeton Egyetemen, ahol előad. "Temérdek más íróhoz hasonlóan, a ma fontosnak tűnő dolgokban alig tudok eligazodni."

Az Apple iPadje és a hasonló eszközök küszöbön álló bevezetése a könyvkiadásban sok szerzőt arra indít, hogy kipróbálja az egyre nagyobb kapacitású mobil számítógépes eszközöket. Toibin tudatában van annak, hogy a technológia betör az irodalom mezejére, de nem gyakorolnak rá különösebb hatást az olyan új eszközök, mint az Amazon Kindle elnevezésű könyvolvasó szerkentyűje. Egy Bostonba tartó vonaton kipróbálta egyik útitársának Kindle-jét, de nem nyerte meg tetszését. "Úgy éreztem, nálam lassabban lapoz... és bosszantott az egy másodpercnyi fölösleges várakozás" - magyarázta.

Az is előfordult már, hogy egy vacsorán a mellette ülő hölgy bevallotta, Toibin műveit még nem olvasta, de hozzáfűzte, hogy ezen könnyű segíteni. "Elővette a táskából Kindle-jét, és szemem láttára lehívta egyik művemet" - mesélte az író. "Rendkívül boldognak tűnt, és azt várta, hogy engem is boldoggá tesz, hogy szert tett a művemre. Én azonban nem nagyon hittem, hogy el is fogja olvasni a könyvemet."

Az író, aki több irodalmi díj nyertese és a tekintélyes Man Booker trófeának is egyik esélyese, nagyra értékeli, hogy az internet a könyvek végtelen választékát teszi elérhetővé. Véleménye szerint azonban a világháló léte nem változtat a regényírók alkotási módszerén, ők továbbra is magányosan, a képzeletük alapján fogják szőni történeteiket. "55 éves vagyok és már nem fogok változni... Ahogy az olvasóim sem. Egyszerűen képtelenség az a gondolat, hogy a technológia meg fogja változtatni alkotási módszerünket." Ugyanakkor ez a meleg író, aki olyan időkben nőtt fel egy ír vidéki kisvárosban, Enniscorthyben, amikor a homoszexualitást bűnös és természetellenes dolognak tekintették, úgy véli, hogy a technológia megváltoztatta a melegek életét.

"Ha valaki manapság meleg, felmegy a világhálóra és rájön, hogy az egész világ az. Az internet előtt nagy volt a magány - most nagyon nagy a szolidaritás. Az internet változtatott azon is, amiről ír" - fogalmaz Toibin. "A meleg magányosság és tragédia helyett ma a meleg szolidaritás és szórakozás vált témává." Mivel ez írásainak egyik fő motívuma, az internet átalakította erről szóló műveinek hangvételét. A melegek életéről szóló Toibin-novelláskötetet ősszel adják ki Nagy-Britanniában és jövőre az Egyesült Államokban is megjelenik.

Az író jelenleg egy Írországban játszódó regényen dolgozik, amely a protekcionista gyakorlat feladását követő ír gazdasági fellendülést mutatja majd be. Közben Hollywood is érdeklődik Brooklyn című regénye iránt, amelynek színhelye egy New York-i ír kolónia. Már az elkövetkező hetekben aláírhatják a szerződést a mű megfilmesítéséről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • yesname #4
    Azok szopják meg, akiknek az ilyen kütyük körül forog az élete. Max használója legyél, ne az legyen az életed.
  • Szemjuel #3
    20 éven belül igenis akörül fog. 20 év. kimondani is sok, és a technológiai fejlődés igencsak ugrásszerű volt az elmúlt 50 évben. Ha csak fele ennyi újdonság lesz, már megszopták
  • gulyasandras #2
    Nyugodtan megteheti.

    A változások annyira mélyre nem hatolnak az ő életében, hogy ne "bírná ki".

    Nem mindenkinek forog az élete az internet, mobiltelefon stb. körül.
  • B0nFire #1
    Ha 55 éves, akkor jó lenne, ha megismerkedne a nemszeretem dolgokkal, mert eléldegélhet még akár 2-3 évtizedig is, és holnapután a villanyt sem fogja tudni felkapcsolni a lakásában, és rohadt kiszolgáltatott lesz, mert nem a világ fog őhozzá idomulni.

    Sok "idős" hozzá hasonló korú nyugtatja azzal magát, hogy neki nem kell ezekhez érteni, mert sosem lesz rá szüksége, de abba nem gondol bele, hogy 20-30 évig még élhet és nagyon xar dolga lesz neki abban a világban.